понеділок, 09 квітня 2007 16:47

Самаранч починав із роликового хокею

Автор: фото: REUTERS
  Колишній глава Міжнародного олімпійського комітету Хуан-Антоніо Самаранч  отримав звання ”Легенда спорту” на врученні премій ”Лауреус” у Барселоні. На церемонії його супроводжувала іспанська художниця Луіза Салент
Колишній глава Міжнародного олімпійського комітету Хуан-Антоніо Самаранч отримав звання ”Легенда спорту” на врученні премій ”Лауреус” у Барселоні. На церемонії його супроводжувала іспанська художниця Луіза Салент

У Барселоні відбулося вручення премій "Лауреус". Відзначали найкращих спортсменів минулого року.

Серед чоловіків втретє поспіль переміг швейцарський тенісист Роджер Федерер, 25 років. Торік він отримав першість на трьох турнірах "Великого Шолому". 161 тиждень Федерер утримує лідерство в світовому рейтингу. Це дозволило йому перевершити досягнення американця Джіммі Коннорса.

Російська легкоатлетка Олена Ісінбаєва, 24 роки, завоювала "Лауреус" з третьої спроби. 20-разова рекордсменка світу в стрибках з жердиною зізналася, що ці невдачі впливали на її психіку.

— Тому я дуже задоволена цією довгоочікуваною нагородою, — додала Ісінбаєва.

Приз "Легенда спорту" отримав іспанець Хуан-Антоніо Самаранч, 86 років.

Народився він у Барселоні. Родина була небідною, займалася текстильною промисловістю. Хуан вивчився в місцевому інституті бізнесу й долучився до сімейної справи. Пізніше займався нерухомістю та банківськими операціями.

Спортом Самаранч захоплювався ще зі школи, особливо боксом та хокеєм на траві. 1951 року допоміг організувати міжнародний чемпіонат з останнього виду у своєму рідному місті. Через три роки Хуана-Антоніо обрали в Олімпійський комітет Іспанії, а пізніше в Міжнародний олімпійський комітет. Його президентом Самаранч був 21 рік до 2001-го.

Він очолив МОК, коли там була криза. Бюджет організації був мізерний, вона майже не вирішувала ніяких питань.

Самаранч вирішив зробити МОК прибутковим. Він уклав угоди з телеканалами щодо прав на трансляцію змагань, почав працювати з рекламодавцями, продавати ліцензії, запрошувати відомих спортсменів. Спочатку всі кроки нового глави комітету сприймали скептично, однак комітет досить швидко став заробляти. Приміром за телетрансляцію восьми останніх Олімпіад МОК отримав $3,5 млрд.

Самаранчеві вдалося встановити контакт із Організацією Об"єднаних Націй і домогтися того, щоб Олімпійські Ігри проводилися без будь-якого політичного втручання. 1988-го Олімпіада проходила в Сеулі. На ній виступали всі найсильніші атлети світу. А за 4 роки вони з"їхалися до рідної Хуанові Барселони.

За часів Самаранча зимові та літні Олімпійські Ігри розвели за роками — з 1994-го вони проводяться окремо. Однак у кінці 1990-х роботу Самаранча розкритикували. Багатьом не подобався його авторитарний стиль. 1998-го його звинуватили в корупції та порадили піти у відставку.

2001 року Самаранч поступився посадою бельгійцеві Жаку Рогге. За рік до того під час сіднейської Олімпіади він утратив дружину.

69-річна Марія Тереза Салісачс, яка 20 років була поруч із чоловіком під час усіх урочистих подій, померла від раку. Проститися з дружиною Самаранч не встиг. Він вилетів до Барселони одразу після відкриття XXVII Ігор, однак запізнився на годину.

Останні кілька років на офіційних прийомах Самаранча супроводжує іспанська художниця та скульпторка Луіза Салент.

Зараз ви читаєте новину «Самаранч починав із роликового хокею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі