середа, 26 вересня 2007 15:00

Росія виграла завдяки Блатту

В Іспанії 10 днів тому закінчився чемпіонат Європи з баскетболу. Фаворитом турніру були господарі — чинні чемпіони світу. Та у фінальному матчі підопічні Хосе Ернандеса програли російським баскетболістам, які до мадридського фіналу ніколи не вигравали "золота" континентальної першості.

Росія мала у своєму складі лише двох баскетболістів світового рівня — Андрія Кириленка та Джона Роберта Холдена. Тому перемога росіян у компанії "зіркових" збірних Іспанії, Литви, Франції — цілковита заслуга тренера команди. Девід Блатт, 48 років, — ізраїльтянин з американським паспортом. Він очолив збірну Росії торік у березні. Одночасно працює з клубами — донедавна з італійським "Бенеттоном", а нині — з турецьким "Ефес Пілсеном".

— За останні 10 років ми доручали команду майже всім провідним фахівцям, — розповідає "ГПУ" генеральний менеджер збірної Росії Сергій Тараканов, 49 років. — Ніхто з них успіху не досяг. Блатт уміє максимально використовувати потенціал гравців, враховуючи їхні сильні та слабкі сторони. Кажуть, Блатт не вміє ставити оборону. Але редути нашої команди на Євро-2007 були непрохідними.

Запитуємо про умови контракту Блатта.

— Вони далеко не захмарні, — зізнається Тараканов. — Нормальний контракт для кваліфікованого тренера. Україна, якщо вирішить запросити іноземця, теж не має переплачувати. Думаю, Олександр Волков, новий президент Федерації баскетболу України (ФБУ), із цим розбереться. Він грав у США і може бути зорієнтованим на американського тренера. Головне тут — не захоплюватися.

Збірна Україна на Євро-2005 посіла 13-те місце. На Євро-2007 наша команда баскетболістів не потрапила. Спочатку програли основну кваліфікацію, а потім і додаткову, в ході якої Віталія Лебединцева на посаді головного тренера замінив Валентин Берестнєв.

У жовтні ФБУ має призначити нового головного тренера команди. Серед кандидатів на посаду — Валентин Мельничук, 67 років. Він зумів вивести збірну Португалії у другий раунд Євро-2007.

— До мене ніхто із запрошенням очолити збірну не звертався, — каже "ГПУ" Мельничук. — Хоча, відверто кажучи, додому тягне.

Інші претенденти на посаду тренера збірної — Валентин Берестнєв з "Миколаєва", Андрій Підковиров із"Черкаських мавп" та наставник столичного "Будівельника" Євген Мурзін.

Зараз ви читаєте новину «Росія виграла завдяки Блатту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі