Ексклюзиви
середа, 03 листопада 2010 02:00

Російський футбол піде українським шляхом

У пошуках причин нестабільних виступів на міжнародній арені національної збірної та провідних клубів Росії керівники тамтешнього футболу дійшли до календаря чемпіонату, який проходить у них за традиційною для країни формулою "весна–осінь". Вирішили, що наступна національна першість триватиме понад рік. Вона стартує навесні 2011-го і фінішує навесні 2012-го. Після цього російський чемпіонат відбуватиметься практично у ті самі терміни, що й український.

Усе це видається бюрократичною витівкою й не більше. Як свідчить практика, повноцінно проводити першість за формулою "осінь–весна" не вдасться через вимушену зимову перерву. Якщо в Україні у футбол неможливо грати у грудні–лютому, то у Росії й поготів. Насправді росіяни, як і ми, просто перейменують етапи чемпіонату, назвавши друге коло першим і навпаки.

Чи допоможе це російським клубам у єврокубках? З українського досвіду випливає: не варто побоюватися, що команди за півроку втратять рівень. Найкращі клуби обох країн стабільно підтверджують свій рівень на європейській арені, а решта все одно вибувають на перших етапах змагань.

Єдине, чим може сприяти російському футболу перехід на "європейський" календар, — можливість поповнювати команди влітку перед початком національної першості, як це роблять усі європейські клуби. Хоча в Україні за півтора місяця перерви між чемпіонатами влітку повноцінно підготувати команди не вдається. Однаково головні зміни у командах відбуваються взимку. І так завжди було і в нас, і в росіян.

У те, що завдяки переходу на новий календар у Росії побудують "всепогодні" футбольні стадіони, не дуже віриться. Навіть найбагатші столичні клуби ЦСКА, "Спартак" і "Динамо" досі не спромоглися спорудити такі в Москві. Що тоді казати про клуби з обласних центрів? Хіба що проведення Кубка світу-2018 року, на яке претендує Росія, може зрушити цю справу, як це сталося в Україні у зв'язку із Євро-2012. Тоді до чого тут новий календар?

Зараз ви читаєте новину «Російський футбол піде українським шляхом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути