четвер, 25 вересня 2008 17:19

Роман Єременко вивчив чотири мови

Автор: фото: Володимир Котленко
  Роман Єременко грає за ”Динамо” на правах оренди. Влітку київський клуб має першочергове право викупити його контракт в італійського ”Удінезе”
Роман Єременко грає за ”Динамо” на правах оренди. Влітку київський клуб має першочергове право викупити його контракт в італійського ”Удінезе”

Півзахисник збірної Фінляндії 21-річний Роман Єременко в київському "Динамо" понад місяць. Мовних проблем Роман не має — його батьки переїхали до Фінляндії з Москви, коли хлопцеві було три роки. Динамівський новачок вільно володіє чотирма мовами.

— Вивчити мову для мене ніколи не було проблемою, — каже Єременко російською в телефонній розмові з кореспондентом "ГПУ". — Російською розмовляли вдома, фінською оволодів, живучи у Фінляндії, англійську вивчив у школі, а італійську — за три роки виступів на Апеннінах. Можливо, моя мова не є досконалою, але почуваюся комфортно, коли розмовляю без допомоги перекладача.

У 18 років ви поїхали виступати до Італії. Як батьки поставилися до вашого вибору?

— Із розумінням. Батько — колишній футболіст (Олексій Єременко у 1980-х виступав за московські "Спартак", "Динамо", "Торпедо". — "ГПУ"), мати тривалий час займалася гімнастикою. У Фінляндії немає нагоди вирости у класного гравця, усі найкращі футболісти вирушають за кордон. Коли запропонували спробувати себе в "Удінезе", довго не роздумував. Це було необхідно задля професійного розвитку.

Як вас знайшли італійські скаути у фінській команді "Яро"?

— Це треба спитати в них. В "Удінезе" одна з найкращих селекційних груп світу. Наприклад, Саллі Мунтарі — ганець, який перейшов до" Інтера" влітку — розпочинав італійський етап кар"єри в Удіне. Німець Бірхофф, який приніс перемогу своїй збірній на Євро-1996, став найкращим бомбардиром Серії "А" в "Удінезе", а вже потім вирушив до "Мілана".

Італійський чемпіонат сильніший за український. Чому ви вирішили змінити Удіне на Київ?

— В Італії я відіграв три сезони. Хотів нових відчуттів. Цікаво спробувати себе в новій команді, попрацювати з досвідченим тренером. Перехід до "Динамо" був найкращим із варіантів, які я мав. Приваблювала перспектива зіграти в Лізі чемпіонів. Хоча чудово розумів, що потрапити до основного складу буде нелегко. У вирішальних матчах тренери зазвичай довіряють перевіреним гравцям.

На тренування та у справах їжджу на таксі

На матч групового турніру Ліги чемпіонів проти "Арсеналу" ви вийшли у стартовому складі.

— Тут немає нічого особливого. В Італії пройшов гарну передсезонну підготовку. Нині у хорошій формі. Мабуть, тренер це побачив на тренуваннях та довірив місце у складі. Проти "Арсеналу" відіграв не без помилок, але на загал нормально — Сьомін так і сказав. Шкода тільки, що перемоги не втримали.

У Фінляндії головна футбольна зірка — Ярі Літманен. Що скажете про нього?

— Чудовий форвард. А ще серед моїх улюблених гравців Зідан та Рівальдо.

Ваш старший брат Олексій виступає за підмосковний "Сатурн". У дитинстві копіювати його манеру гри не намагалися?

— Бувало. Усі молоді гравці намагаються бути схожими на старших. У нас чотири роки різниці, і вперше зіграли в одній команді лише у зрілому віці. Два роки тому вийшли у складі збірної Фінляндії, причому перемогли тоді бельгійців.

У вас чи в Олексієві батько бачить себе-футболіста?

— Мабуть, у мені. Він також грав у півзахисті, більше концентрувався на творчих діях.

Свого часу вас запрошували до збірної Росії. Не жалкуєте, що обрали Фінляндію?

— Анітрохи, адже вважаю цю країну для себе рідною. Тут я виріс, став професійним футболістом. Можливо, зі збірною Росії було б легше потрапити до фінальної частини Кубка світу чи Європи. Однак зробити це з Фінляндією буде набагато приємніше. Фінляндія там ще не грала, але в останніх матчах довела, що може боротися із грандами на рівних. Принаймні, з віце-чемпіонами Європи, німцями, два тижні тому ми зіграли внічию, а могли й виграти.

Які перші враження від Києва?

— Велике місто, лише починаю в ньому орієнтуватися. Обрав квартиру в тихому районі, на Солом"янці. На тренування та у справах їжджу на таксі. Так набагато зручніше та спокійніше. Можливо, згодом здам на права та придбаю авто.

1987, 19 березня — Роман Єременко народився в Москві (Росія)

1990 — із сім"єю переїхав до Фінляндії

2004 — розпочав професійну кар"єру в клубі "Яро" (Фінляндія)

2006 — перейшов до команди італійської вищої ліги "Удінезе"

2007 — орендований "Сієною"

2007 — дебютував у національній збірній Фінляндії

2008, 15 серпня — орендований на рік київським "Динамо"

Неодружений, має подвійне громадянство — Фінляндії та Росії

 
Зараз ви читаєте новину «Роман Єременко вивчив чотири мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі