вівторок, 02 жовтня 2018 00:55

П'ятов має залишатися основним воротарем "Шахтаря" та збірної України
2

Андрій П'ятов — основний воротар збірної України з 2008 року
Фото: WWW.TERRIKON.COM

Голкіпер донецького "Шахтаря" та збірної України Андрій П'ятов невдало розпочав новий сезон. Помилявся в матчах проти "Динамо", "Хоффенхайма" і Чехії.

Спорт найвищих досягнень — це, у першу чергу, конкурентне середовище. Чим більша конкуренція, тим більша мотивація. Довгий час у клубі та національній команді домінував Олександр Шовковський. Тепер його долю повторює П'ятов, який уже не один відбірковий цикл є основним воротарем збірної України.

Зазвичай польового гравця тренери можуть "пересмикнути", однак голкіпера намагаються не чіпати. Бо для воротаря головне — стабільність, психологічна стійкість, яка набувається завдяки стабільній ігровій практиці.

У футболі зміна воротаря по ходу сезону часто не йде на користь ­команді. Ротація призводить до невпевненості. Багато дій голкіпер виконує на рівні рефлексів. Тому має відчувати довіру. Показова ситуація — з "Динамо" після завершення кар'єри Шовковського. Постійні зміни воротаря нічого хорошого не дали.

Андрій П'ятов й Олександр Шовковський мають багато спільного. Ігровий стиль, сильні та слабкі сторони в них подібні. У Шовковського було більше падінь. П'ятов стабільніший. Однак, на відміну від "динамівця", Андрій не мав ігор, де фактично сам вирішував долю протистояння, як це було в Олександра в матчах зі "Спартою" чи за збірну проти Швейцарії.

П'ятову 34 роки. Значний вік, як для футболіста, але не для воротаря. Для голкіпера найкращий вік — 30–35. Він уже має максимальний досвід і його фізичний стан дозволяє грати у воротах. У такому віці спортсмен — сам собі тренер, розуміє власні недоліки та переваги, як потрібно готуватися до матчів.

Тому я б не змінював П'ятова. У поєдинку проти "Чорноморця" місце у воротах "Шахтаря" зайняв Олексій Шевченко. Не розцінюю це як покарання для Андрія після невдалого матчу Ліги чемпіонів із "Хоффенхаймом". Скоріше, Паулу Фонсека дав можливість досвідченому голкіперу відпочити (у матчі з "Карпатами" 28 вересня П'ятов знову вийшов у стартовому складі. — ГПУ).

2 жовтня відбудеться важлива гра проти "Ліона". Потрібно, щоб основний воротар підійшов до матчу в оптимальній психологічній та фізичній формі.

Цього року П'ятов підписав новий контракт із "гірниками" до літа 2020 року. Думаю, головна причина небажання спробувати сили за кордоном — фінансовий чинник. У такому віці Андрій навряд чи зможе претендувати на місце в провідних клубах із топ-чемпіонатів. А середняки не забезпечуватимуть таку зарплату, яку він має в "Шахтарі". Також слід врахувати, що нашим воротарям важко адаптуватися в Європі. Пригадайте приклади Коваля та Бойка. У часи СРСР Дасаєв був у нас зіркою, а в Іспанії просто провалився.

За лідера "Ліона" давали 70 мільйонів євро

— "Ліон" — нестабільна команда, краще грає великі матчі, ніж проти аутсайдерів, — каже 27-річний Роман Синчук. Висвітлює чемпіонат Франції для сайту sportarena.com. Говоримо про сьогоднішнього суперника "Шахтаря" в Лізі чемпіонів. — Стиль гри — швидкий перехід центру поля, велика кількість вертикальних передач, сильні фланги. Контроль м'яча "Ліону" особливо не потрібен. Схеми дві — 1–4–2–3–1 і 1–4–3–3.

Лідер команди — 25-річний атакувальний півзахисник Набіл Фекір, вихованець клубу. Улітку "Ліверпуль" давав за нього 70 мільйонів євро. Майстер виконання штрафних ударів. У клубі є сильний воротар Антоні Лопеш.

Уже третій сезон із "Ліоном" працює 52-річний Бруно Женезіо. Це маловідомий тренер, який раніше був асистентом. Для нього "Ліон" — перша спроба самостійної роботи. Досвіду матчів рівня Ліги чемпіонів йому може бракувати.

Сергій ТИЩЕНКО

Футбол. Чемпіонат України 2018/19. Прем'єр-ліга. Результати матчів десятого туру

"Карпати", Львів — "Шахтар", Донецьк — 1:6

"Арсенал", Київ — "Динамо", Київ — 0:1

"Зоря", Луганськ — "Львів" — 0:0

"Десна", Чернігів — "Ворскла", Полтава — 0:2

"Олімпік", Донецьк — "Олександрія", Кіровоградщина — 2:3

"Чорноморець", Одеса — "Маріуполь", Донеччина — 0:1

Одинадцятий тур

6 жовтня, субота

14:00 "Маріуполь" — "Карпати" ТБ: "Футбол 2"

17:00 "Олександрія" — "Чорноморець" ТБ: "Футбол 2"

7 жовтня, неділя

14:00 "Львів" — "Десна" ТБ: "Футбол 1"

17:00 "Динамо" — "Олімпік" ТБ: "2+2"

17:00 "Шахтар" — "Зоря" ТБ: "Футбол 1"

19:30 "Ворскла" — "Зоря" ТБ: "Футбол 1"

Ліга чемпіонів 2018/19. Груповий турнір. Другий тур

Група "F"

"Ліон", Франція — "Шахтар", Донецьк, Україна

22:00, тут і далі час — київський. Ліон. Стадіон "Стад де Люм'єр". Матч пройде без глядачів. Прогноз погоди: +12°С

Суддя: Андрис Трейманіс, 33 роки, Латвія

ТБ: "Футбол 1"

Текстова трансляція: gazeta.ua

19:55 "Хоффенхайм", Німеччина — "Манчестер Сіті", Англія. ТБ: "Футбол 2"

Ліга Європи 2018/19. Груповий турнір. Другий тур

Група "Е"

19:55 "Ворскла", Полтава, Україна — "Спортинг", Лісабон, Португалія ТБ: "Футбол 1".

Текстова трансляція: gazeta.ua

19:55 "Карабах", Азербайджан — "Арсенал", Лондон, Англія

Група "К"

22:00 "Яблунець", Яблунець-над-­Нісау, Чехія — "Динамо", Київ, Україна.

ТБ: "Футбол 2".

Текстова трансляція: gazeta.ua

22:00 "Астана", Казахстан — "Ренн", Франція

Як зіграли найближчі суперники українських команд у єврокубках

Чемпіонат Франції. "Ліон" — "Нант" — 1:1

Після восьми турів суперник "Шахтаря" має 14 очок і посідає п'яте місце

Чемпіон Португалії. "Спортинг" — "Марітіму" — 2:0

Після шести турів суперник "Ворскли" має 13 очок і посідає четверте місце

Чемпіонат Чехії. "Теплице" — "Яблунець" — 1:2

Після 10 турів суперник "Динамо" має 16 очок і посідає шосте місце

Зараз ви читаєте новину «П'ятов має залишатися основним воротарем "Шахтаря" та збірної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі