середа, 21 лютого 2007 15:44

Прецеденту не буде

Спорт узагалі і футбол зокрема існують за своїми, досить специфічними правилами, які не завжди співпадають із цивільними правовідносинами. Випадків, коли спортивні закони суперечать звичайним, скільки завгодно. Згадаймо хоча б спортсменів-"аматорів" радянських часів. Серед них були "військовослужбовці", які жодного разу не вдягали військової форми, або "шахтарі", які ніколи не були у шахті. Усі про це знали, зокрема і за кордоном, де наші "аматори" перемагали аматорів справжніх. Але ніхто до суду не подавав. Або випадки образ, бійок і завдавання травм аж до смертельних, які трапляються на спортивних аренах. Якби їх розглядали в нормальному суді, то чи не після кожного футбольного матчу хтось із гравців сідав би на лаву підсудних за хуліганство, завдання тілесних ушкоджень із тяжкими наслідками чи навіть за вбивство з необережності — як у випадку з українським воротарем Перхуном. Чи не єдина сторона спорту, яка підлягає в цивілізованих країнах судовому переслідуванню, — корупція. Але й тут частіше обмежуються дискваліфікаціями, ніж ув"язненням.

Донецький "Металург" спричинив новий скандал

Однак грузинський футболіст Георгій Деметрадзе звернувся з позовом до українського суду. Він вважає, що обмеження кількості іноземців. які мають право виходити на поле в іграх чемпіонату країни, суперечить Конституції України. Ця справа могла стати серйозним прецедентом. Проте, коли діло дійшло до судового засідання, сам Деметрадзе на нього не з"явився. А його позов, як було сказано під час засідання, складений "незрозуміло і розпливчасто". Внаслідок цього "справу Деметрадзе" відкладено, а вона сама має досить сумнівні перспективи.

На мою думку, іншого результату годі було очікувати. Тому що одна справа, коли клуби в особі їхніх представників разом із чиновниками футбольних організацій сперечаються в рамках регламентів змагань, які самі складали і які самі мають право змінювати. Зовсім інше — цивільне судочинство, яке здійснюється за іншими, далекими від спорту законами. Немає ані досвіду, ані практики розгляду футбольних справ у судах загальної юрисдикції. І навряд чи Печерському райсуду міста Києва, куди звернувся Деметрадзе, до снаги започаткувати таку практику і створити прецедент, посилаючись на Конституцію.

Тим часом менш ніж за два тижні почнуться ігри футбольного чемпіонату. І всім стане не до судів. Тим більше, що донецький "Металург", де грає Деметрадзе, спричинив новий скандал: клуб вимагає призначити іноземних арбітрів одразу на чотири матчі за своєю участю.

Зараз ви читаєте новину «Прецеденту не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі