понеділок, 30 липня 2007 15:49

Попович закінчив "Тур де Франс" на восьмому місці

Автор: фото: REUTERS/Siphiwe Sibeko
  Австралійця Кейдела Еванса підганяють вболівальники ”Тур де Франс”
Австралійця Кейдела Еванса підганяють вболівальники ”Тур де Франс”

У неділю фінішували 94 велоперегони "Тур де Франс". Найпопулярніша у світі багатоденка стала однією з найскандальніших за всю історію.

Спочатку дискваліфікували одного з лідерів професійного велоспорту 33-річного казахстанця Олександра Винокурова. Обидві його допінг-проби були позитивними. Уся команда "Астана", за яку виступає Винокуров, була змушена залишити гонку. "Астана" — єдина велокоманда, яку повністю спонсорує уряд Казахстану. Це найбагатша команда планети: її бюджет становить 20 млн євро.

— Неприємно вразили допінгові скандали. Особисто мене п"ять разів перевіряли "вампіри" (працівники антидопінгової служби. — "ГПУ"). Будили вранці, брали кров, — каже "ГПУ" 27-річний Ярослав Попович, український учасник "Тур де Франс". — Більш за все здивували результати допінг-тестів Винокурова. Сашко десятки разів здавав аналізи, все було в нормі...

Після 16-го етапу команда "Рабобанк" розірвала контракт із лідером гонки данцем Міхаелем Расмусеном, 33 роки. Він неправильно інформував Міжнародний союз велоспорту про своє місце перебування.

У підсумку лідерство перейшло до 24-річного іспанця Альберто Контадора з "Діскавері Ченел". Одноклубник Ярослава Поповича зумів утримати жовту майку лідера до кінця. До неї він додав білу майку кращого молодого гонщика. Її власник визначається серед спортсменів до 26 років. Два роки тому її виграв Попович.

— Незважаючи на позитивний результат у цілому, від "Великої петлі" залишилося відчуття незавершеності. Я ставив перед собою за мету ввійти в десятку у генеральній класифікації та виграти декілька етапів. Перше завдання виконав, друге — ні, — коментує Ярослав свій виступ.

Особисто мене п"ять разів перевіряли на допінг

Цього року галичанин в основному допомагав своїм партнерам по команді Контадору та Лефаймеру. Попо, як називають Ярослава колеги, фінішував у генеральній класифікації восьмим. Цей результат став найбільшим досягненням українців на "Великій петлі" за всю історію.

У номінації "гірський король" Попович зайняв третє місце, поступившись колумбійцеві Маурісіо Солеру та Контадору. Зелену майку кращого спринтера другий рік поспіль завоював бельгієць Том Боонен. У командному заліку перемогу відсвяткувала американська "Діскавері Ченел".

Другий українець, що брав участь у "Турі", Андрій Гривко фінішував 78-м.

Переможець перегонів отримав 450 тис. євро призових. Загальний фонд виплат учасникам "Великої петлі" становив майже 4 млн євро.

Команда "Діскавері" відсвяткувала перемогу в найдорожчому ресторані Парижа. До тріумфаторів приєднався семиразовий переможець "Тур де Франс" Ленс Армстронґ. Він теж виступав саме за цю команду.

— Цього року в мене закінчується контракт із "Діскавері". Шість команд зацікавлені в моїх послугах. Але у "Діскавері" найкраща організація у світі. Так що буду перезаключати угоду, — розповідає про найближчі плани Ярослав Попович.

5 найбільших скандалів "Тур де Франс-2007"


1. Дискваліфікація фаворита Олександра Винокурова з "Астани" через несанкціоноване переливання крові. Участь у перегонах припинила вся команда.

2. За чотири етапи до завершення гонки лідера Міхаеля Расмусена зняли з неї. Його звинуватили в тому, що він тренувався в іншому місці ніж вказав. Відповідно, в цей час у Расмусена не можна було взяти допінг-пробу.

3. Команда "Кофідіс" припинила виступи на "Тур де Франс" на знак протесту проти дискваліфікації свого гонщика Крістіана Морені. Допінг-проби показали наявність тестостерону — вищу за норму.

4. Переможець "Тур де Франс-1996" Б"ярне Рійс із Норвегії визнав, що постійно приймав допінг під час "Туру". Шестиразовий кращий спринтер "Великої петлі" Ерік Цабель теж зізнався у вживанні заборонених препаратів.

5. Поліція неодноразово проводила обшуки автобусів велогонщиків і номерів у готелях. На 16-му етапі вісім команд стартували на хвилину пізніше в знак протесту.

Зараз ви читаєте новину «Попович закінчив "Тур де Франс" на восьмому місці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі