четвер, 01 березня 2007 16:39

Попов угадає чемпіона країни з двох спроб

Автор: фото: УНІАН
  Анатолій Попов сподівається, що київська влада продовжить фінансувати футбольний клуб ”Арсенал”
Анатолій Попов сподівається, що київська влада продовжить фінансувати футбольний клуб ”Арсенал”

Наступного тижня розпочнеться весняна частина чемпіонату країни з футболу. Перед її початком розмовляємо з виконавчим директором Професійної футбольної ліги (ПФЛ) України Анатолієм Поповим, 58 років.


Київський "Арсенал" знову ніхто не захотів купувати. Це означає, що четверта команда чемпіонату не дограє до його завершення?

— Кажуть, буцімто вони не зможуть сплатити так званий суддівський внесок ($17 тис. — "ГПУ"). Але це не та сума, про яку варто говорити. Основне фінансове навантаження йде на забезпечення життєдіяльності клубу та на виплату зарплати. Це справді великі суми. У вищій лізі вони обчислюються мільйонами доларів. Сьогодні "Арсенал" не може поки що знайти людину, яка б узяла на себе цей фінансовий тягар. Клуб не має ні бази, ні стадіону. Крім того, є ще борги, про які ніхто нічого не може сказати. Але команда гарна, тренерський склад підібраний вдало, гра поставлена, і є результати.

До якого числа "Арсенал" має надати фінансові гарантії?

— Фінансових гарантій ми від них не вимагаємо. Вони потрібні самому клубу. Для того щоб футболісти грали, мають виконуватися умови контракту. Я сподіваюся, що київська міська влада не піде на те, щоб відмовитися від команди.

Чи став останнім часом український футбол цікавішим для глядачів?

— Є статистична інформація, але її замало, щоб казати про серйозні успіхи. Динаміки майже немає. У середньому матч відвідує вісім тисяч уболівальників. Найбільше ходять на "Шахтар", "Динамо", "Карпати" і "Дніпро".

Федерація футболу і Професійна футбольна ліга дедалі частіше конфліктують. Чому?

— У ФФУ вважають, що всі їхні вчинки законні. А все, що роблять інші, — це порушення. Приклад — ситуація з допінгом. Виявляється, в Україні немає допінгових проб, а є контрольні дослідження. Цим терміном не послуговуються в науковій практиці, медицині та спортивній термінології. Його вигадали для того, аби залагодити конфлікт. Однак якщо це лише дослідження, чому тоді дискваліфікували Ярослава Хому з "Карпат"?

У середньому матч відвідує вісім тисяч вболівальників

Багато говориться про створення в Україні прем"єр-ліги. Чи вона справді нам потрібна?

— У нас термін "прем"єр-ліга" використовується як панацея від усього. Мовляв, створимо її — й одразу глядачі підуть на стадіони, і якість суддівства покращиться. Але це утопія. Від зміни вивіски нічого не зміниться. Останнім часом ФФУ справді лякає ПФЛ створенням прем"єр-ліги. Під час наради президентів клубів розглядали це питання. Думки були різні. Однозначної позиції немає. Федерація розглядає створення прем"єр-ліги як спосіб прибрати деяких членів ПФЛ від керівництва українським футболом. Та нам до прем"єр-ліги ще треба дорости. Хоча, якщо керівники клубів ухвалять таке рішення, ми будемо готуватися до її створення.

Український футбол програє від цієї війни між ФФУ і ПФЛ?

— Ми приречені на співпрацю з Федерацією футболу. І ми готові співпрацювати у межах наших повноважень. Нам не потрібні додаткові важелі впливу. А от ФФУ прагне встановити повний контроль над усіма сферами українського футболу. Із Федерацією зараз важко проводити переговори, бо вона веде їх лише з позиції сили.

Це означає, що скандали триватимуть?

— Різні точки зору на проблему — це нормально. Але мене дивує те, що в усієї Федерації завжди однакова думка. Не може бути, щоб усі рішення були одностайними. Немає дискусій і суперечок. ПФЛ проти такої ситуації. Якщо ми не маємо рації, то нас треба переконати, а не затикати рота.

Президент донецького "Металурга" Дмитро Селюк у цьому протистоянні хоче стати третьою силою?

— До його заяв я ставлюся нормально. Людина має повноваження виступати від імені клубу й користується цим.

Селюк вимагає скасувати податок на легіонерів у 15 тисяч доларів. Це справедлива вимога?

— Коли ухвалювали рішення про цей податок, зазначали, що кошти підуть на розвиток дитячо-юнацького футболу. ПФЛ та ФФУ мали розподіляти гроші спільно. Але Лігу від цього процесу відсторонили. Клуби просто не знають, куди йдуть ці гроші. У Федерації кажуть, їх витрачають на підготовку юнацьких збірних команд та на створення регіональних центрів підготовки дитячо-юнацьких команд. Ми вважаємо, що це неправильно. Кошти мають віддати тренерам дитячих команд. Треба відродити у них колишній фанатизм — щоб вони працювали і вдень, і вночі.

Хто виграє цей скандальний чемпіонат?

— Це все те саме, що й ворожити на кавовій гущі. Але з двох спроб, упевнений, я вгадаю.

Зараз ви читаєте новину «Попов угадає чемпіона країни з двох спроб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі