понеділок, 14 вересня 2009 17:14

Подивитися на "Шахтар" прийшло все село

Автор: фото: Ірина КОЗЮПА
  Головний тренер ”Шахтаря” Мірча Луческу та капітан команди Ігор Дуляй приймають коровай від жителів Плисок Борзнянського району Чернігівщини
Головний тренер ”Шахтаря” Мірча Луческу та капітан команди Ігор Дуляй приймають коровай від жителів Плисок Борзнянського району Чернігівщини

Донецький "Шахтар" поїхав грати у село Плиски Борзнянського району Чернігівщини матч 1/8 фіналу Кубка України. Суперником гірників була місцева "Єдність" — команда другої ліги. Без Срни, Пятова, Раца, Хюбшмана та Левандовського гості перемогли — 3:1.

У Плисках живуть 1105 людей. Стадіон, побудований 2003 року, розрахований на 1500 місць. Клуб заснований 2001-го.

Матч викликає ажіотаж. До Плисок з"їжджаються із навколишніх сіл та містечок. Щоб збільшити кількість місць на стадіоні, господарі поля прилаштовують додаткову трибуну. Квитки безкоштовні.

— На всі матчі "Єдності" вхід вільний. Гра проти "Шахтаря" не стала винятком. Запрошували Ріната Ахметова у Плиски, але він перебуває поза Україною, — каже почесний президент клубу "Єдність" Михайло Голиця, 50 років. Він — заступник голови Київської міськдержадміністрації, має будівельний бізнес. — Я родом із Плисок і мріяв, щоб до нас приїхав такий іменитий клуб, як "Шахтар".

На стадіоні є електронне табло і пластикові стільці. До приїзду "Шахтаря" придбали вишки для телевізійних камер. Уперше в історії Плисок матч транслювали по телебаченню.

75-річний Микола Миколайович приїхав із другом з Ніжина.

— Я колишній футболіст, — розповідає. — Грав на позиції лівого захисника в аматорських командах. Щодня бігаю і роблю зарядку. Якщо не вдасться пройти на стадіон, то вилізу на вербу чи тополю і дивитимуся футбол. Якби був тренером "Єдності", то зробив би ставку на самовіддачу гравців. Гірники вищі класом. За рахунок техніки їх не переграти. Цікаво подивитися, що нам покаже володар Кубка УЄФА.

Місцевий школяр Артем каже, що ніколи не бачив бразильців. Його улюблені гравці Жадсон та Ілсіньо. Ще подобається Фернандіньйо. Хотів би взяти у них автографи. Говорить, що "Шахтар" переможе з великим рахунком.

Якщо не вдасться пройти на стадіон, то вилізу на вербу

Уболівальники гостей розповідають, що їхали у Плиски 13 годин. У перемозі своєї команди не сумніваються.

За дві години до матчу на стадіон приїжджає автобус "Шахтаря". Донеччани напередодні вечором прибули з Києва до Ніжина, де провели ніч. Останнім виходить головний тренер Мірча Луческу. Наставник гірників російською вітається до присутніх, одразу йде на стадіон і оглядає стан поля. Румунський фахівець одягнений у джинси і футболку. До Луческу долучаються серб Ігор Дуляй, який виведе команду на поле з капітанською пов"язкою, й українські гравці "Шахтаря". Футболісти їдять цукерки і п"ють каву.

— За полем доглядають троє людей — дві жінки й чоловік. Два тижні до матчу на стадіоні ніхто не грав. Для команди на цей час орендували поле у Ніжині, — кажуть працівники клубу.

Бразильці сидять біля роздягальні. Про щось жартують. До них підсідає захисник Володимир Єзерський. Луческу супроводжують два стюарти — відганяють від нього дітей. Румун жестами показує, що все добре, роздає автографи і фотографується.

Через півгодини після донеччан приїжджають гравці "Єдності". На їхніх обличчях не помітно хвилювання.

Перед матчем дівчата в українському вбранні виносять капітанові "Шахтаря" коровай. Дуляй куштує шматок, а що робити далі, не знає. Сербу підказують, що коровай потрібно забрати. Дуляй передає його Луческу. Футболістам вручають по букету айстр. Румун роздає їх уболівальницям на трибунах.

Зі старту гості діють за схемою 4-4-2 із двома опорниками — Полянським і Дуляєм. Ярослав Ракицький на 44 хв. відкриває рахунок. Це його дебютний гол за першу команду "Шахтаря".

У другому таймі вболівальники намагаються запустити хвилю, скандують "Молодці" і "Єдність — чемпіон". Кравченко проводить другий гол у ворота господарів, але тим вдається один м"яч сквитати. Забиває капітан команди Микола Наконечний, віце-чемпіон Європи-2000 у складі юніорської збірної України.

— Я подумав, що суддя зафіксує офсайд, але він мовчав, тому я пробив по воротах, — каже автор голу у ворота "Шахтаря". — Наше керівництво зробило все, щоб матч відбувся у Плисках. Для маленького села це велика подія.

За результату 1:2 "Єдність" могла зрівняти рахунок. Після удару Полончука м"яч потрапив у хрестовину воріт Худжамова. А на 84 хв. відзначається Олександр Гладкий.

— Поле хорошої якості. Щодо роздягалень, то вони кращі, ніж у багатьох команд вищої ліги. Браво Плискам, — каже після матчу Луческу.


Кубок України. 1/8 фіналу


"Єдність" (Плиски, Д-3) — "Шахтар" (Донецьк) — 1:3

"Металіст" (Харків) — "Динамо" (Київ) — 0:1

"Металург" (Донецьк) — "Карпати" (Львів) — 2:1

"Кримтеплиця" (Молодіжне, Д-2) — "Металург" (Запоріжжя) — 1:2

"Таврія" (Сімферополь) — "Іллічівець" (Маріуполь) — 4:2

"Cталь" (Алчевськ, Д-2) — "Оболонь" (Київ) — 0:3

"Фенікс-Іллічівець" (Калініно, Д-2) — "Дніпро" (Дніпропетровськ) — 1:2

"Волинь" (Луцьк, Д-2) — "Кривбас" (Кривий Ріг) — 2:1
Чвертьфінальний етап складатиметься з одного матчу — 28 жовтня (середа). "Сліпе" жеребкування — 23 вересня (середа).

Зараз ви читаєте новину «Подивитися на "Шахтар" прийшло все село». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі