четвер, 24 березня 2011 03:15

Платіні обрали президентом УЄФА на чотири роки

Француз Мішель Платіні, 55 років, залишився на посаді президента Європейської футбольної федерації (УЄФА). У вівторок його одноголосно переобрали на другий термін на безальтернативній основі.

У січні 2007-го Платіні став президентом УЄФА, перемігши на виборах шведа Леннарта Йоганссона. Останній керував організацією 17 років.

За кілька місяців після цього вперше прийняли рішення щодо проведення фінальної частини чемпіонату Європи у східній частині континенту. Євро-2012 проведуть в Україні та Польщі. Хоча Платіні був проти цього, підтримуючи Італію.

З 2016 року збільшили кількість команд-учасниць фінальної частини чемпіонату Європи. Їх буде 24.

Реформи Платіні

1. Суддівська

Він домігся того, щоб поєдинки Єврокубків та фінальної частини Євро-2012 обслуговували по п'ятеро арбітрів, увівши двох додаткових за воротами.

Водночас президент УЄФА категорично проти введення відеоповторів у футболі.

2. Фінансова "чесна гра"

Починаючи із сезону 2011/12, клуби не можуть витрачати на купівлю нових гравців та зарплати футболістів більше, ніж вони заробляють. Порушників цього правила відсторонятимуть від участі у Єврокубках. Мета — мінімізувати витрати команд.

3. Єврокубкова реформа

Платіні реорганізував Лігу чемпіонів. Із сезону 2009/10 до групового турніру напряму потрапляють не 16, а 22 команди. Кваліфікаційні раунди розділили на "шлях 15" та "шлях чемпіонів". Через це у груповому турнірі Ліги чемпіонів грають багато слабких команд, але Платіні стоїть на своєму, прагнучи розширити географію змагань. Матчі 1/8 фіналу розтягнені у часі — вони проходять не за два тижні, а за місяць. Зробили це для зручності телеглядачів. Тепер у прямому ефірі можна побачити більшу кількість поєдинків. Фінальна гра проходить у вихідний день — суботу, а не у середу, як раніше. Кубок УЄФА перетворили на Лігу Європи. Збільшили фінансовий фонд турніру, але престижнішим він не став.

Суркіс залишається членом виконкому

Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс зберіг своє місце у виконкомі УЄФА. Як і турок Сенеш Ерзік, іспанець Анхель Марія Вільяр, литовець Ліутаурас Варанавісіус. Є троє новачків — росіянин Сергій Фурсенко, болгарин Борислав Михайлов та Петер Жильєрон зі Швейцарії. Втратили місця португалець Жилберто Мадаїл і Мірча Санду з Румунії.

 

Зараз ви читаєте новину «Платіні обрали президентом УЄФА на чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі