пʼятниця, 07 вересня 2007 17:49

Платіні хоче реформувати єврокубки

Президент європейської футбольної федерації (УЄФА) 52-річний Мішель Платіні пропонує реформувати схему відбору до Ліги чемпіонів. Свої ідеї він озвучив на засіданні стратегічної ради УЄФА в Монако.

Нині до групового турніру Ліги чемпіонів автоматично потрапляють 16 команд. Стільки ж пробиваються туди з різних стадій кваліфікаційного раунду. Платіні, починаючи з сезону 2009/10, пропонує збільшити кількість "автоматичних" учасників групового турніру Ліги чемпіонів до 22. Ними стануть діючий переможець турніру, по три клуби від асоціацій, які посідають у рейтингу УЄФА  1-ше, 2-ге, 3-тє місця, по два клуби від асоціацій на 4–6-й позиціях, по одному — на 7–12-й.

Ще десять місць на груповому етапі розіграють між іншими клубами. Буде два шляхи відбору: трираундова кваліфікаційна стадія для чемпіонів 40 країн, яка виявить шість учасників групового етапу, а паралельно з нею — двораундова кваліфікаційна стадія для володарів кубків країн, які посідають перші 16 місць у рейтингу УЄФА. Вона виявить ще чотирьох учасників.

— Я б хотів надати розіграшам національних кубків більшого значення, — пояснює свій крок президент федерації.

Формат Кубка УЄФА на 2009–2012 роки Мішель Платіні пропонує облаштувати таким чином: у груповому етапі 48 команд — діючий переможець, 10 команд відбірної стадії Ліги чемпіонів, 37 команд із відбірної стадії Кубка УЄФА. 48 команд діляться на 12 груп по 4 команди. Йде двоколовий турнір. До плей-офф виходять 24 команди — по дві найкращі з кожної групи. До них приєднаються ще 8, що посіли треті місця у груповому турнірі Ліги чемпіонів.

— Повністю підтримую позицію президента УЄФА, — каже "ГПУ" президент київського "Динамо" Ігор Суркіс, 48 років. — Тоді у "Динамо" буде шанс одразу потрапити до Ліги чемпіонів.

Восени делегати УЄФА розглянуть пропозиції Платіні. А найпотужніші європейські клуби, які входять у групу "G-14", уже встигли розкритикувати пропозиції президента УЄФА.

Україна посідає 10-ту позицію в рейтингу УЄФА.

Зараз ви читаєте новину «Платіні хоче реформувати єврокубки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі