середа, 09 травня 2007 14:27

Олександр Мостовой готовий приїхати до України

Автор: фото: reuters
  У іспанській ”Сельті” Олександр Мостовой грав 8 років
У іспанській ”Сельті” Олександр Мостовой грав 8 років

Олександр Мостовой, 38 років, уперше зіграв у чемпіонаті СРСР-1987. Тоді півзахисникові московського "Спартака" було 19 років. Він став найкращим дебютантом сезону. Із розпадом Союзу переїхав до Португалії, виступав за лісабонську "Бенфіку". На чемпіонаті Європи-1992 Мостовому завадила зіграти травма, зате у 1994-му він виступав за Росію на Кубку світу.

Набираю номер мобільного Мостового в Іспанії. Розмовляємо російською.

Правда, що у ваші найкращі часи за "Сельту" новонароджених найчастіше називали Олександрами?

— Скромним не буду — так. Зараз коли приїжджаю у Віго, уболівальники запитують: "Коли вийдеш на поле, нам треба твоя допомога". Ще б не треба — борються за виживання у вищій лізі іспанського чемпіонату.

Колись "Сельта" трощила "Барселону" та "Реал". Чим пояснити подальший спад?

— У керівництва клубу на хвилі успіхів — сам "Ювентус" був розтрощений у Віго (0:4) — виникла зіркова хвороба. У 2001-му ми стали фіналістом Кубка Іспанії, після цього почався регрес, провалена селекція. Зі мною, наприклад, за три останні роки в кар"єрі так і не розрахувалися. Подібне було у французькому "Страсбурзі". Ми вийшли до Кубка УЄФА, і згідно з контрактом я міг розраховувати на преміальні. Сказали — чекай. Не захотів чекати.

10 років тому ви знялися у рекламі російського пива. Багато заробили?

— Копійки. Вже й не згадаю, скільки заплатили керівники "Бадаєвського". Зате партнери по збірній Канчельскіс, Коливанов, Шалімов постійно жартували: "Ну що, пивка нам привіз?". Сам пива майже не п"ю. Люблю соки. Вино можу спробувати.

"Сельта" винна мені гроші за три роки

Чим ви зараз займаєтеся?

— Відверто кажучи, нічим. І це бентежить.

Ваш друг та партнер Валерій Карпін володіє будівельною компанією. Він не пропонував спільно зайнятися бізнесом?

— Такий бізнес мене не сильно приваблює. Я у футболі хочу залишитися тренером, менеджером. Готовий і в Україну приїхати. Тільки ніхто чомусь не кличе.

Два роки тому ви разом із Карпіним, Никифоровим та Кір"яковим грали за збірну Росії з пляжного футболу. Нині вас до команди не запрошують?

— Там якісь проблеми в керівництва збірної. Але можливо, ще й зіграю. Начебто вирішили на батьківщині відродити цю тему. Форму я підтримую. Минулого тижня грав у виставковому матчі разом із Фернандо Єрро, колишнім капітаном мадридського "Реала".

Вас називають чемпіоном із тенісу серед футболістів.

— Двічі виходив у фінали любительських турнірів своєї вікової категорії. Граю рік, але вже конкурую з людьми, які 5–10 років у цій справі. До речі, на корті часто змагаємося з телеведучим Юрієм Ніколаєвим. Пам"ятаєте "Ранкову пошту" на радянському телебаченні?

У футбол ви заграли під керівництвом Олега Романцева. Нині з ним спілкуєтеся?

— Востаннє — два з половиною роки тому. І все через Ярцева. На Євро-2004 я посварився з тодішнім наставником збірної Росії. Він образився, що я розкритикував гру збірної Росії з іспанцями. А що, хіба ми сильно зіграли?

Мостовой спілкується переважно іспанською мовою. Непогано знає французьку. На розмовному рівні володіє португальською та англійською. Він розлучений, має сина Сашка та доньку Емму. Син займається футболом, а донька — тенісом.

— Щотижня діти приїжджають до мене, — каже Мостовой.

1968, 22 серпня — Олександр Мостовой народився у селищі Останкінське Московської області (Росія)
1987 — почав грати за "Спартак" у чемпіонаті СРСР
1989 — став чемпіоном СРСР
1991 — перейшов до португальської "Бенфіки"
1996 — став гравцем іспанської "Сельти"
2005 — завершив ігрову кар"єру

Зараз ви читаєте новину «Олександр Мостовой готовий приїхати до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі