понеділок, 05 листопада 2007 17:49

Олег Лужний очолив київське "Динамо"

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  Олег Лужний (ліворуч) працює у тренерському штабі ”Динамо” півтора року. Поруч із ним Йожеф Сабо
Олег Лужний (ліворуч) працює у тренерському штабі ”Динамо” півтора року. Поруч із ним Йожеф Сабо

У ніч із суботи на неділю в головного тренера київського "Динамо" Йожефа Сабо, 67 років, стався серцевий напад. Його госпіталізували й поклали під крапельницю. У восьми матчах, які залишилося провести "Динамо" до кінця року, командою керуватиме 39-річний Олег Лужний. Допомагатиме йому тренер "Динамо-2" Геннадій Литовченко, 44 роки.

— У Сабо загострилася ішемічна хвороба серця, — пояснює президент "Динамо" Ігор Суркіс, 48 років. — Нехай одужує, а чи повернеться він до тренерської роботи, це ми вирішимо потім.

Сам Лужний своє призначення сприйняв спокійно.

— Я просто підміняю Йожефа Йожефовича, — каже він. — Проблеми з серцем поширені серед тренерів. Згадайте Кройффа, Лобановського, Ульє. Передусім вимагатиму від підопічних дисципліни.

До "Динамо" Лужного запросив Валерій Лобановський. Було це на початку 1989 року. Вихованець львівських "Карпат" одразу закріпився на правому фланзі оборони киян і ввійшов до збірної СРСР. Щоправда, на Кубок світу-1990 не потрапив.

У чемпіонаті України Лужний відіграв сім сезонів — з 1992 по 1999-й. Був капітаном команди. Увесь час ходили чутки про від"їзд Олега за кордон. Португальська "Бенфіка" вже начебто підписала капітана киян, але не знайшла грошей, щоб розплатитися за трансфер.

У "Венті" Лужний намагався грати в розумний футбол

Улітку 1999-го Лужний поїхав до лондонського "Арсеналу" і став чемпіоном Англії. Водночас грав за збірну України, виступи за яку завершив 35-річним.

На початку 2005-го Лужний став тренером-гравцем латвійської "Венти". Він запросив до команди свого колишнього партнера по "Динамо" Олександра Хацкевича.

Нині 34-річний Хацкевич працює головним тренером мінського "Динамо". Учора вранці кореспондент "ГПУ" зателефонував йому на мобільний.

— Лужний очолив "Динамо", бо в Сабо проблеми з серцем? — перепитує Хацкевич. — Навіть не знав. Ну, кращої кандидатури, ніж Олег Романович, Суркісу зараз не знайти. По-перше, він досконало знає систему "Динамо". По-друге, знайомий із методикою роботи в Західній Європі, бо чимало працював з Арсеном Венгером.

Запитую про роботу Лужного у  "Венті".

— Треба враховувати, що гравці у Латвії були значно нижчі за класом, ніж ті, які зібрані в київському "Динамо". Та ще і проблеми з грошима у "Венті" були, тому команда зникла. Олег намагався прищепити гравцям розумний футбол. Так, мабуть, працюватиме і в "Динамо". Бажаю йому успіхів, — каже Хацкевич.

Лужний увійшов до тренерського штабу "Динамо" у травні 2006 року. Нинішній сезон команда починала з Анатолієм Дем"яненком. 20 вересня після поразки від "Роми" в Лізі чемпіонів його звільнили. Місце Дем"яненка зайняв Йожеф Сабо. Тоді він очолив "Динамо" вп"яте.

— Олег наведе лад із дисципліною, — каже "ГПУ" колишній форвард киян Віктор Леоненко, 38 років. — Легіонери в нього на полі номер не відбуватимуть, "сачків" теж у команді не буде. Хочу, щоб Лужний із часом став повноцінним тренером "Динамо".

Зараз ви читаєте новину «Олег Лужний очолив київське "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі