Ексклюзиви
середа, 23 липня 2008 17:34

Нінкович відмовився від українського громадянства

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  До основного складу ”Динамо” Мілош Нінкович потрапив після трьох років виступів за дубль
До основного складу ”Динамо” Мілош Нінкович потрапив після трьох років виступів за дубль

Цього літа Мілош Нінкович, 23 роки, залишився у київському "Динамо" єдиним представником сербського футболу. Більшість вільного від ігор та тренувань часу він перебуває вдома із подругою Деяною.

— Якщо "Динамо" грає раз на тиждень, два наступні дні після гри у нас вихідні. Маємо лише на кілька годин заїхати на базу, поплавати у басейні, пройти масаж та інші відновлювальні процедури. Вечорами разом із Деяною залюбки прогулюємося вулицями Києва. А останнім часом помітив, що нас більше тягне за місто, на природу.

Із команди пішли друзі-співвітчизники Гавранчич та Маркович. Це не звузило коло твого спілкування?

— Горан та Мар"ян поїхали, проте повернувся до Києва Саблич, прийшов Вукоєвич. Тренером із фізичної підготовки працює хорват Борис Пейрак. Також устиг потоваришувати з багатьма сербами, які навчаються та працюють в Україні. Це характерна ознака нашого народу — куди доля нас не закинула б, ми завжди намагаємося бути разом.

Тобі відомо, за які команди гратимуть Гавранчич та Маркович?

— Мар"ян уклав трирічний контракт із своєю рідною "Црвеною Звєздою". Цей клуб, а також "Партизан" (обидва зі столиці Сербії — Белграда. — "ГПУ") пропонували угоду і Гавранчичу. Але Горан поки що не хоче повертатися додому і розглядає пропозиції з інших країн.

Гавранчич відіграв за "Динамо" сім років. Із якими враженнями він залишив Україну?

— Горан, а особливо його дружина — Марина, сумують за Києвом. Для них це місто стало рідним. Вони часто казали: "Київ — це наче Белград. Тільки у два рази більший".

Як у Сербії сприйняли рішення Марка Девича прийняти українське громадянство?

— Із розумінням. Він — не перший спортсмен у країні, який чинить так. Марко чудовий футболіст, але якби він забивав і 50 м"ячів за сезон, його однаково не викликали б до збірної Сербії. Це пов"язано не лише з рівнем чемпіонату України. Раніше я неодноразово висловлювався щодо ситуації у збірній. Є кілька гравців, місця за якими "заброньовані", мабуть, на кілька років уперед. А на інших тренери навіть уваги не звертають.

Коли Сьомін приїхав до Києва, сказав: "Ви маєте отримувати від футболу задоволення"

У тебе не виникало бажання змінити громадянство?

— Зо два роки тому мені пропонували зробити український паспорт. Я відмовився. Бо вважаю себе сербом і не хочу зраджувати країну. Навіть якщо тренери збірної ігноруватимуть мене. Лише час покаже, чи був я правий.

Поділися враженнями щодо Євро-2008.

— До початку турніру казав, що слід очікувати сюрпризу від іспанців. У них рівна команда, яка показала потужну та видовищну гру і заслужено стала чемпіоном. Цікаво виглядала Росія, а найбільше приголомшила поразка Хорватії від Туреччини.

На твою думку, за кого у цьому матчі вболівали серби?

— Мені важко казати за всіх, але чимало моїх друзів бажали хорватам поразки. Розумієте, люди пам"ятають початок 1990-х, коли текла кров нашого народу. Щоб загоїлися рани, потрібен час. Але на особистісному рівні ворожнеча не помітна. Наприклад, у червні ми з Деяною гостювали у Саблича на узбережжі Адріатики.

До основного складу "Динамо" ти потрапив після трьох років виступів за дубль. Терпець не увірвався?

— Перші два роки мене переслідували травми. Тільки відновився, зіграв один-два матчі, як знову звертався до лікаря. У цьому бачу і свою провину — був молодий, не дотримувався режиму, велике місто спокушало на розваги… Тепер нічні прогулянки у минулому. Після тренувань та ігор маю відновитися, віддаю перевагу спокійному відпочинку.

Чим робота Юрія Сьоміна відрізняється від п"яти його попередників, з якими ти працював у "Динамо"?

— Коли Сьомін приїхав до Києва, від одразу сказав: "Ви маєте отримувати від футболу задоволення, грайте в пас, комбінуйте". Тренер ніколи не кричить на гравців і навіть у найекстремальнішій ситуації чітко пояснює, хто і що має робити. Такий стиль роботи мені імпонує найбільше.

Коли очікувати від "Динамо" гри європейського рівня?

— Восени у Лізі чемпіонів. Три останні роки були провальними для команди у єврокубках. Але всьому є межа. Гадаю, якщо у серпні ми пройдемо кваліфікацію, за "Динамо" у груповому турнірі буде не соромно.

1984, 25 грудня — Мілош Нінкович народився в Белграді (Сербія). Вихованець клубу "Чукарічкі"
2004, літо — став гравцем київського "Динамо"
Чемпіон України 2007 року. Володар Кубка України 2005, 2006, 2007 років. За "Динамо" провів 29 матчів у чемпіонаті України, забив 2 м"ячі, 11 ігор у Кубку України та 4 матчі в єврокубках

Зараз ви читаєте новину «Нінкович відмовився від українського громадянства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути