пʼятниця, 23 травня 2008 18:09

"Не треба мене порівнювати з Вороніним"

  Антон Макаренко підписав дворічний контракт з ”Аугбургом”
Антон Макаренко підписав дворічний контракт з ”Аугбургом”

Учора ввечері молодіжна збірна України провела виїзний товариський матч зі збірною Німеччини. До складу вітчизняної "молодіжки" запросили нападаючого німецького "Аугсбурга" Антона Макаренка, 19 років. Кореспондент "ГПУ" зателефонував футболісту до Німеччини.

Коли востаннє були в Україні?

— Майже п"ять років тому. Виїздив же я з Харкова із батьками 2000 року, коли мені було одинадцять. Але там досі живуть усі родичі. Футболом у Харкові почав займатися — в ДЮСШ N 1.

Чому ваша сім"я переїхала до Німеччини?

— У Харкові ми не були у злиднях, але і особливої розкоші не мали. Коли у батьків з"явилася можливість поїхати до Німеччини на постійне місце проживання, вони нею скористалися. У Німеччині вищий рівень соціального захисту.

Правда, що вас запрошували до юніорської збірної Німеччини?

— Так. Це сталося, коли я виступав за збірну Баварії. У Німеччині 16 земель. Кожна має збірну. На турнірах земель мене запримітили селекціонери німецької команди. Включили до розширеного списку кандидатів у юніорську команду Німеччини. Але коли скаути дізналися, що я не маю німецького паспорта, одразу втратили інтерес.

А чому ви не отримали німецького громадянства?

— Чесно кажучи, задумувався над тим, щоб стати німцем. Хоча батьки залишилися громадянами України. Я ж зробив відповідний запит до міністерства внутрішніх справ Німеччини. За місцевими законами, новий паспорт міг отримати після шести років проживання у цій країні. Але коли мене запросили до молодіжної збірної України, питання зміни громадянства стало неактуальним. Нині у мене та батьків — посвідка на проживання в Німеччині. Живу тут 8 років, досконало знаю місцеву мову, хоча думаю російською.

Досконало знаю німецьку, але думаю все одно російською

Здивувалися запрошенню з України?

— Так. І зрадів одночасно. Коли з Федерації футболу України зателефонували, був травмований. Дзвінок одразу підняв настрій. Не думав, що мої виступи за "Аугсбург" оцінять.

Ви підписали контракт із "Аугсбургом"?

— Так, на два роки. Але він вступить у силу з літа, коли отримаю ліцензію професіонала.

Вас називають спадкоємцем слави Андрія Вороніна, який теж потрапив з Німеччини до збірної України. Як до цього ставитеся?

— Це журналісти перебільшили. У нас різні життєві ситуації: він поїхав до Німеччини сам, а я — з батьками. Хоча Воронін — непоганий приклад для мене. Особисто з Андрієм не знайомий, через різницю у віці — Воронін старший на 9 років. Але досягти у футболі того, що і нинішній форвард збірної України, я хотів би. Щоправда, поки що треба зосередитися на закріплені в "Аугсбургу" та в молодіжній збірній України.

За "Аугсбург", який зумів залишитися у першій лізі чемпіонату Німеччини, Макаренко дебютував торік у грудні. Забити йому не вдалося. Зате у складі резервної команди "Аугсбурга" Антон провів 20 матчів і забив 12 м"ячів.

— Я задоволений тим, як працює Макаренко на тренуваннях, — каже виконуючий обов"язки наставника молодіжної збірної України Володимир Мунтян. — Він володіє непоганою швидкістю, не боїться йти в боротьбу.

За українську "молодіжку" до вчорашнього дня Макаренко провів три матчі. Забити йому поки що не вдалося.

В Аугсбургу український футболіст живе сам — однокімнатну квартиру йому знімає клуб. Цього літа має закінчити школу — в Німеччині інша система освіти. Має власного агента.

1988, 22 серпня — Антон Макаренко народився у Харкові
2000 — переїхав жити до німецького Нюрнберга
2007 — підписав контракт з "Аугсбургом"
2008 — запрошений до молодіжної збірної України

Зараз ви читаєте новину «"Не треба мене порівнювати з Вороніним"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі