Ексклюзиви
вівторок, 05 жовтня 2010 05:47

Наші шахісти перемогли на Олімпіаді
5

Василь Іванчук здобув 8 очок: сім перемог, дві нічиї, одна поразка
Фото: фото з сайта www.galsports.com
Руслан Пономарьов здобув 5 очок: вісім нічиїх, одна перемога, нуль поразок
Павло Ельянов здобув 7 очок: п’ять перемог, чотири нічиї, одна поразка
Захар Єфименко здобув 8,5 очка: шість перемог, п’ять нічиїх, нуль поразок
Олександр Моїсеєнко здобув 2,5 очка: дві перемоги, одна нічия, одна поразка

Чоловіча збірна України з шахів виграла золоті медалі Всесвітньої шахової Олімпіади. Змагання завершилися минулої неділі у російському Ханти-Мансійську.

Такого ж успіху українські спортсмени досягали 2004 року.

На старті турніру наші опинилися серед лідерів. А в шостому турі стали першими й не віддали цієї позиції нікому. Українці виграли вісім матчів, три звели до нічиєї і, на відміну від інших команд, не програли жодного.

Ключовим у боротьбі за першість став поєдинок восьмого туру з рейтинг-фаворитом змагань — збірною Росії. Після нічиїх Іванчука і Пономарьова програв Ельянов — колишньому українцю Сергієві Карякіну. Однак виправити становище зміг Захар Єфименко, котрий здобув перемогу в дуже складному ендшпілі.

Надалі наші двічі перемогли, а в заключному турі "розписали" нічию з Ізраїлем. Збірна України набрала 18 очок, росіяни — 17, "бронза" із 16 пунктами в ізраїльтян.

Наша жіноча команда стала дев"ятою.

Паралельно з Олімпіадою в Ханти-Мансійську відбувався конгрес Міжнародної шахової федерації. На ньому обирали президента цієї організації.

У чотирьох попередніх голосуваннях практично без боротьби перемагав Кірсан Ілюмжинов, 48 років. Проте цього разу серйозну конкуренцію колишньому президенту Калмикії склав екс-чемпіон світу Анатолій Карпов. Легендарного гросмейстера підтримав навіть його затятий конкурент — Гаррі Каспаров. А Карпов спробував не допустити Ілюмжинова до виборів, подавши позов до Арбітражного спортивного суду в Лозанні. Однак процес програв. А згодом і вибори. За Ілюмжинова проголосували 95 делегатів, за Карпова — 55. Україна підтримала екс-чемпіона.


Склад чоловічої збірної України


1. Василь Іванчук, 41 рік, м. Львів. Віце-чемпіон світу-2002, чемпіон Європи-2004. Зіграв 10 партій. Здобув 8 очок: сім перемог, дві нічиї, одна поразка.


2. Руслан Пономарьов, 26 років, м. Київ. Чемпіон світу-2002. Зіграв дев"ять партій. Здобув 5 очок: вісім нічиїх, одна перемога, нуль поразок.


3. Павло Ельянов, 27 років, м. Харків. Цього року переміг на престижному турнірі в голландському Вейк-ан-Зеє та етапі Кубка світу в Астрахані. Зіграв 10 партій. Здобув 7 очок: п"ять перемог, чотири нічиї, одна поразка.


4. Захар Єфименко, 25 років, м. Мукачеве на Закарпатті. Перший успіх у кар"єрі. Зіграв 11 партій. Здобув 8,5 очка: шість перемог, п"ять нічиїх, нуль поразок.


5. Олександр Моїсеєнко, 30 років, м. Харків. Значних досягнень в індивідуальних змаганнях не мав. Зіграв чотири партії. Здобув 2,5 очка: дві перемоги, одна нічия, одна поразка.

Зараз ви читаєте новину «Наші шахісти перемогли на Олімпіаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути