вівторок, 22 квітня 2008 15:47

"Найважче було грати проти Леоненка та Реброва"

Автор: фото: Віктор Диченко
  Олександр Чижевський зіграв один тайм за збірну України. До національної команди його запросив Йожеф Сабо
Олександр Чижевський зіграв один тайм за збірну України. До національної команди його запросив Йожеф Сабо

Захисник ужгородського "Закарпаття" Олександр Чижевський, 36 років, зіграв 386 матчів у вищій лізі чемпіонату України. Це рекорд вітчизняної першості. Кореспондент "ГПУ" зустрівся з футболістом у Львові, де живе його сім"я.

"Закарпаття" не виграє вже 16 матчів. Востаннє команда перемагала 29 вересня ФК "Харків". Чим це пояснити?

— Нам не щастить. Грали з "Арсеналом" — двічі у штангу влучали. З "Дніпром" мали моменти. У Запоріжжі судді не зарахували чистий м"яч у ворота господарів.

Дехто дивується, що "Закарпаттю", яке має не найкращих гравців і слабкі фінансові тили, вдається набирати очки.

— Набираємо очки завдяки тому, що в нас дружний колектив. Кожен футболіст знав, до якої команди йде, які фінансові умови в "Закарпатті". В команду беруть вільних агентів — футболістів, за яких не треба платити компенсацію. Людям потрібна ігрова практика. "Засвітяться" в "Закарпатті" — їх запросять до інших клубів. Це для них етап, аби вийти на вищий рівень. (У неділю після домашньої поразки від "Харкова" був звільнений головний тренер "Закарпаття" Володимир Шаран. — "ГПУ").

У сезоні 1997/98 ви виступали за "Карпати", виграли бронзові нагороди чемпіонату і зіграли за національну команду. Той сезон був найуспішнішим у кар"єрі?

— Так. Тоді в нас підібрався хороший колектив — Гецко, Паляниця, Шаран, Євтушок, Мізін... Шкода, що він розвалився. З тим складом команда постійно боролася б за місце у трійці. А щодо збірної... Тренер Йожеф Сабо довірив мені право зіграти в першому таймі домашнього товариського поєдинку проти Польщі. Тайм ми програли 0:1, а поєдинок — 1:2. Після перерви мене замінили на Ващука. Потім не викликали до збірної.

Чим запам"ятався фінал Кубка України-99 проти "Динамо"?

— Звісно, програш, тим більше з рахунком 0:3, не з приємних. Але вихід у фінал — це теж престижно. Тим паче, що, незважаючи на поразку, "Карпати" здобули путівку в Кубок УЄФА. Щодо своєї гри, то, на жаль, я потягнув м"яз стегна і вже на 25-й хвилині попросив заміну.

Наступний сезон ви розпочали в Донецьку. Хто запросив до "Шахтаря"?

— Анатолій Бишовець. Із "Карпатами" в мене закінчувався контракт. Від львівського клубу пропозицій його продовжити не було. А коли почули, що мною цікавиться "Шахтар", зарухалися. Але я вже дав попередню згоду на перехід. Не вдалося вписатися у донецький колектив. Напевно, потрапив не у свою команду.

Проти яких нападників найлегше було грати?

— Проти високих. Вони повільніші, з гіршою координацією рухів. А от проти низьких Реброва і Леоненка було важко. Перший швидко працював з м"ячем, а другий був нестандартним нападником. Не знав, чого чекати від нього.

Наприкінці 2004 року Професійна футбольна ліга нагородила вас, як рекордсмена за кількістю проведених матчів у вищій лізі, золотим значком за вагомий внесок у розвиток українського футболу.

— Було таке. У Київ їздив на нагородження. Дали золотий значок ПФЛ. Сказали, якщо дотягну до 400 матчів, може, ще діамантовий  отримаю, — сміється.

Ви першим перетнули позначку 300 зіграних матчів. До 400 залишилося 14. Реально дотягнути?

— Якщо "Закарпаття" залишиться у вищій лізі, тоді реально ще цьогоріч зіграти 400-й матч. Відчуваю в собі сили і хочу продовжувати грати у футбол.

Найстарший гравець вищої ліги — Іван Шарій — виходив на поле у віці 41 року та 175 днів. Не маєте наміру побити цей рекорд?

— Ні, до нього не дотягну. Раніше грало багато вікових футболістів. А зараз у 30 років вважають ветераном, списують. Часи помінялися.

Розкажіть про свою сім"ю.

— Дружина Наталя — домогосподарка. Сини навчаються в СДЮШОР "Карпати". Старший закінчує цього року школу, поступатиме в комерційну академію. До речі, її торік я закінчив, а цього року закінчує дружина.


Футбол. Ліга чемпіонів. півфінал. перший матч. 23 квітня, СЕРЕДА


   "Барселона" (Іспанія) /"Манчестер Юнайтед" (Англія)
 початок (час — київський), стадіон  21.45. Барселона. Стадіон "Ноу Камп" (розрахований на 98 934 глядачі)
 суддя  М. Бузакка (Швейцарія)
 дискваліфіковані  Пуйоль/немає
 під загрозою дискваліфікації  Міліто, Маркес, Туре, Мессі/Евра, Нані
 ТБ  ТРК "Україна", "Спорт-1", "РТР-Спорт", "НТВ+футбол"
 переваги
 1. Відновлення після травми Ліонеля Мессі./1. Команда підходить до півфіналу в оптимальному складі.
2. Відсутність у першому поєдинку дискваліфікованого лідера оборони "Барселони" Карлеса Пуйоля.
 шанси на вихід до фіналу  40%/60%
Зараз ви читаєте новину «"Найважче було грати проти Леоненка та Реброва"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі