вівторок, 21 жовтня 2008 18:01

"Найкращим тренером Росії вважаю Романцева"

  В’ячеслав Грозний: ”Із керівниками іноземних клубів не знайшов порозуміння”
В’ячеслав Грозний: ”Із керівниками іноземних клубів не знайшов порозуміння”

Улітку колишній помічник Олега Романцева в московському "Спартаку" В"ячеслав Грозний, 52 роки, повернувся до російського чемпіонату. Він очолив "Терек" із Грозного — команду, яка після 24 турів російської прем"єр-ліги посідала 11-те місце. Кореспондент "ГПУ" зустрівся із тренером під час матчу "Терек" — "Зеніт".

Чому ви вирішили повернутися до Росії?

— Відверто кажучи, не планував працювати ні в Росії, ні в Україні. Мав запрошення від іноземних клубів.

Що завадило їх прийняти?

— Із керівниками цих команд не знайшов порозуміння.

У фінансовому плані?

— Ні, гроші тут ні до чого. Хотів прийти працювати зі своїм штабом. Наприклад, з лікарем, якому довіряю. З медиком-іноземцем навіть не знав би, якою мовою розмовляти. Але коли спортивний міністр Чечні Хайдар Алханов приїхав до мене в Київ і по-людськи попросив допомогти, відмовити не зміг. Я довго не погоджувався. Алханов напівжартома говорив: де вам із таким прізвищем працювати, як не в Грозному? Коли я сказав, що працюватиму тільки зі своїм штабом, почув: приїжджай з ким хочеш. Будь-яке питання керівництво "Терека" вирішувало миттєво. Шкода тільки, що комплектацією команди взимку не я займався.

Тобто не всі гравці "Терека" відповідають вашим вимогам?

— Так. Усі захисники мають бути швидкими у відборі й умінні підігрувати. Півоборонці мають і відбирати м"яча, й розпочинати атаку. Форварди — обігрувати один в один. Переді мною стоїть завдання — зберегти команду у вищій лізі. І коли ми спочатку обіграли "Спартак", "Сатурн", зіграли внічию з "Рубіном", "Москвою", президент Чечні сказав мені: "Ви зробили більше, ніж ми розраховували". Попрацюємо до кінця чемпіонату, а там побачимо.

Ви шість років не працювали в російському чемпіонаті. Що можете сказати про його нинішній рівень?

— Він підвищився. Тому що грошей у прем"єр-лігу почали більше вкладати. Як можна порівняти "Зеніт" 2000 року й нинішній, який здобув Кубок УЄФА та Суперкубок? Хіба можна було подумати, що за Тимощука віддадуть 20 мільйонів доларів? Хороший хлопець, до речі. 2002-го ми з ним познайомилися на церемонії вручення призів найкращому тренерові та гравцеві України. І я, і Толя стали найкращими.

Не міг обманювати гравців у частині, яка стосується зарплат

2002 року ви залишили московський "Спартак" і поїхали тренувати київський "Арсенал". Чи варто було це робити?

— Якщо є можливість попрацювати на хорошому рівні, чому ні? Олег Романцев, тодішній головний тренер "Спартака", із розумінням поставився до мого рішення. Шкода тільки, що коли Олександр Омельченко, за чиєї ініціативи "Арсенал" і створили, перестав бути київським мером, у команди почалися проблеми з фінансуванням. Довелося мені подати у відставку — не міг обманювати гравців у частині, яка стосується зарплат. Ніколи так не робив.

Улітку "Спартак" розпрощався з багаторічним капітаном Єгором Титовим. Як ви відреагували на це?

— Титов — харизматична особистість, але я розумію тодішнього головного тренера Черчесова. Він дав можливість проявити себе молодим.

Чи ви вчинили б так, як Черчесов?

— Думаю, Титов ще міг би принести користь. Але це моя думка, а Черчесов мав право чинити по-своєму. Якби це принесло результат, тренера зрозуміли б. А так — двічі по 1:4 від київського "Динамо". Без Титова та Калиниченка "Спартак" грає гірше. Це однозначно.

Чому зі "Спартака" пішов Романцев?

— Бо йому почали вказувати, яких людей брати до команди. Я також цього не стерпів би. Вважаю Романцева найкращим тренером у Росії. Хто ще виграв стільки чемпіонатів? А московське "Динамо" хто врятував від вильоту до першої ліги?

Як ви ставитеся до тренерів-іноземців?

— Так я ж сам іноземець, — сміється. — Ну а якщо серйозно — для наставника не має значення національність. Головне — кваліфікація. Хіба погано, що Росія взяла "бронзу" Євро-2008? А хто тренер? Голландець. "Зеніт" став чемпіоном і виграв два європейські титули також із голландцем. Думаю, від Марчелло Ліппі чи Арсена Венґера також не відмовився б жодний російський чи український клуб.

1956, 12 липня — В"ячеслав Грозний народився у Кам"янці-Подільському Хмельницької обл.

1980 — став володарем Кубка України серед колективів фізкультури

1996 — очолив дніпропетровський "Дніпро", став найкращим тренером України

1997–2001 — працював у московському "Спартаку"

1998 — на рік прийняв болгарський "Левськи" і став найкращим наставником Болгарії

2002 — очолив київський "Арсенал", удруге визнаний найкращим тренером України

2006 — вивів запорізький "Металург" до фіналу Кубка України

2008, червень — очолив грозненський "Терек"

Зараз ви читаєте новину «"Найкращим тренером Росії вважаю Романцева"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі