пʼятниця, 06 січня 2012 07:00

"На позиції правого захисника мені подобається Сергій Люлька"

Автор: фото: Євген Колеснік
  Віктор Кондратов: ”Кожному гравцю треба знайти свого тренера”
Віктор Кондратов: ”Кожному гравцю треба знайти свого тренера”

59-річний Віктор Кондратов грав на позиції лівого захисника в київському "Динамо" і донецькому "Шахтарі". По закінченні кар'єри гравця працював у "Динамо-2" і "Динамо-3", був асистентом Йожефа Сабо в головній динамівській команді. Тепер працює в клубі селекціонером. Зустрічаємося в суші-барі навпроти стадіону ім. Валерія Лобановського. Віктор Кондратов замовляє еспресо.

Що перше спадає вам на думку, коли ви думаєте про сучасний вітчизняний футбол?

— Дефіцит українських виконавців. Деякі клуби ледве знаходять чотирьох футболістів з українським паспортом, щоб одночасно випустити їх на поле, як того вимагає регламент чемпіонату. Відповідно, навколо кожного вітчизняного гравця створюється великий ажіотаж. Можливо, зайвий: саме він завадив нашим хлопцям вдало зіграти у фінальній частині молодіжного Євро-2011 — я був на цьому турнiрi. Той же Коноплянка, якого головний тренер "Дніпра" оцінив у 60 мільйонів євро, не зміг там себе проявити.

За часів СРСР Україна була одним із головних постачальників футбольних кадрів. Чим пояснити їх нестачу тепер?

— Стало менше футбольних шкіл. Раніше хлопець, який не підійшов "Динамо", потрапляв у іншу школу і міг показати себе там. Класичний приклад: Володимир Лановий, колишній віце-прем'єр міністр. В юнацькому футболі він котирувався вище Олега Блохіна. Олег Володимирович навіть до збірної міста не потрапляв. А Лановий домінував у "Зміні" і на якомусь етапі перейшов до "Динамо".

Кожен завод мав школу: "Темп", "Більшовик". Краща чи гірша, але вона була. І можна було займатися. Тепер вибір мінімальний: не потрапив ти, столичний хлопець, у "Динамо" або "Арсенал", тобі вже нікуди йти.

Але талант завжди проб'ється.

— Так, але на ньому далеко не заїдеш. У хлопця в конкретному віці прищеплюються певні якості: в 14 років дивишся на його техніку, у 16 — із фізичної точки зору, у 18 — із психологічної, наскільки він буде сприймати тактичні установки. А формування футболіста йде до 22 років: там уже збалансовані і інтелект, і фізичні якості. Нещодавно до нас приїжджав Франко Феррарі, італійський фахівець, він читає лекції місцевим тренерам. Розповідав, як "травили" батька тоді 21-річного Дженнаро Ґаттузо: мовляв, що в тебе за син смішний на полі. А хлопець, погравши в "Салернітанi" і "Рейнджерс", перейшов до "Мілана" і виграв усі головні футбольні титули.

Дениса Гармаша одразу не взяли в "Динамо-2". Він грав у мене в "Динамо-3" і тільки потім пішов на підвищення. Зараз на позиції правого захисника мені подобається Сергій Люлька.

Можна вважати його потенційним наступником Даніла да Сілви?

— Узагалі, це справа Юрія Сьоміна — вирішувати. Я можу тільки сказати, що Сергій — швидкий, легкий, добре підключається в атаку. Тільки травмується часто. Навіть не знаю, чим це пояснити. Я б навіть назвав Люльку аналогом Володимира Трошкіна і Дані Алвеша.

Свого часу перспективним на цій позиції вважали Олега Допілка. Що в нього не вийшло?

— Кожному гравцю треба знайти свого тренера. В одного Допілко грав, другий вважав, що він йому не підходить. Що робити гравцеві? Переходити в іншу команду.

Пам'ятаю, Лобановський свого часу говорив: проти нас грають реваншисти. Тобто ті футболісти, які не підійшли "Динамо" і змушені були шукати інший клуб. Приклад — Віктор Звягінцев.

Хто з гравців на молодіжному Євро-2011 вам найбільше сподобався?

— Швейцарець Джердан Шачирі. Дивилися його з Андрієм Бібою, рекомендували "Динамо" ще влітку. Але надто талановитий хлопець: і тоді, і зараз за нього треба серйозно поборотися.

Зараз ви читаєте новину «"На позиції правого захисника мені подобається Сергій Люлька"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі