понеділок, 28 липня 2008 18:07

На Олімпіаду спортсмени взяли ікону

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Боксер Олександр Ключко (у центрі) та спортивна гімнастка Аліна Козіч (у центрі ліворуч) під час проводів олімпійської збірної України на майдані Незалежності в Києві. Дизайнерська парадна форма спортсменів коштує 2 тисячі євро за комплект
Боксер Олександр Ключко (у центрі) та спортивна гімнастка Аліна Козіч (у центрі ліворуч) під час проводів олімпійської збірної України на майдані Незалежності в Києві. Дизайнерська парадна форма спортсменів коштує 2 тисячі євро за комплект

Олімпійські ігри в Китаї розпочнуться восьмого числа восьмого місяця ввечері о 8 год. 8 хв. 8 с. У неділю в Києві проводжали збірну країни. Майданом Незалежності пройшли близько сотні наших спортсменів. На Олімпіаду до Пекіна їдуть 254 атлети.

— Мені складно давати прогнози про виступ нашої команди, — каже олімпійська чемпіонка Стела Захарова. – Хоча якби наша держава впродовж всього чотирирічного олімпійського циклу підтримувала спортсменів, то можна було б давати сміливі прогнози. У складі офіційної делегації до Піднебесної відправляться 600 осіб. Було б цікаво прочитати повний список. Ось тільки його чомусь не хочуть опубліковувати. Виходить, що у нас нічого не змінюється.

Прапороносцем української збірної в Пекіні стане чотириразова олімпійська чемпіонка Яна Клочкова, 25 років. Вона вже проходить період акліматизації на Далекому Сході, тому нині прапор України ніс легкоатлет 26-річний Сергій Демидюк.

Президент Віктор Ющенко вручив капітану збірної, олімпійському чемпіону з легкої атлетики Юрієві Білоногу ікону, освячену в Софійському соборі Патріархом Варфоломієм І. Церемонія завершилася гімном нашій команді, який спеціально написали перед поїздкою в Пекін. Виконав його співак Віталій Козловський. Потім був феєрверк.

Перший український десант в Пекіні висадився ще за 12 днів до відкриття Олімпіади. Близько 50 спортсменів, тренерів, лікарів і масажистів стали одними з перших мешканців олімпійського села. Вони представляють спортивну гімнастику, академічне веслування, парусний спорт і стрільбу з лука.

У складі офіційної делегації відправляться 600 осіб

Українці розмістилися в двомісних номерах шестиповерхового будинку, який запропонували для наших атлетів. Житлові приміщення можна назвати типово олімпійськими — їх наповнення і стилістика повторюють варіанти Олімпіад в Афінах-2004 і Турині-2006. На кожному поверсі приміщення розташовані за блочною системою — блок об"єднує дві кімнати із загальним холом і душовими. У кімнаті — два ліжка, шафи, тумбочки. На першому поверсі — штаб української збірної. Сусідами наших олімпійців стали канадці, поряд розташувалися господарі Олімпіади китайці.

Олімпійське село називається "Світ мрії". На площі 66 га розташовані 42 житлові будинки, які мають близько 10 тис. квартир на трьох, шістьох і вісьмох людей. Там житимуть маже 16 тис. спортсменів і тренерів із 205 країн світу.

Село розташоване неподалік від головних стадіонів майбутньої Олімпіади. До віддалених об"єктів прокладені автобусні маршрути. Головне досягнення, на думку організаторів, — екологічна складова: ліхтарі працюють на сонячних батареях, очищається дощова вода, рух територією здійснюють електромобілі, щоб не забруднювати повітря, яким дихають спортсмени. Атлетів, яким заборонено приносити продукти в село, забезпечать цілодобовим харчуванням, до їхніх послуг бари, кафе, Інтернет, кінотеатр і магазини.

Ігри триватимуть з 8 по 24 серпня.

Зараз ви читаєте новину «На Олімпіаду спортсмени взяли ікону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі