четвер, 11 жовтня 2007 19:24

На Євро-2012 треба 127 мільярдів гривень

  Віктор Корж каже, що міліцію під час матчів євро-2012 треба розташувати тільки на базових точках
Віктор Корж каже, що міліцію під час матчів євро-2012 треба розташувати тільки на базових точках

Із міністром у справах сім"ї, молоді та спорту Віктором Коржем, 50 років, зустрічаємося в його робочому кабінеті. На стелі висить монітор, з якого видно все, що діється довкола. Міністр спілкується російською, а інтерв"ю дає українською.


Півроку тому Україна та Польща виграли право на проведення Євро-2012. Що зробили за цей час?

— Сформували організаційну структуру управління й нормативно-правову базу, ухваливши закон про Євро-2012. Готова державна програма з Євро-2012. Її мають розглянути на найближчому засіданні уряду й затвердити. Треба переходити до конкретних дій. Скликати наглядову раду НСК "Олімпійський" і визначатися: реконструювати стадіон шляхом інвестицій чи державного фінансування. Вирішенню цього питання завадила ситуація, пов"язана з позачерговими парламентськими виборами. На Євро нам треба 127 мільярдів гривень: 23 мільярди з державного бюджету, решта — приватні інвестиції.

Стадіон олімпійський у Києві не відповідає міжнародним вимогам. Як вирішувати цю проблему?

— У січні треба розпочати реконструкцію стадіону за державний рахунок. Орієнтовно вона обійдеться в 1,5 мільярда гривень. Про побудову нового говорити не готовий. Немає відповіді на запитання, чи це буде клубний стадіон, чи він належатиме місту, чи приватним структурам.

Навколо Олімпійського будується торговельно-розважальний комплекс. Він обмежує шляхи для безпечного виходу людей після матчу. Як бути?

— Це поза межами мого впливу. Я не підтримую будівництво. На жаль, маю сумніви, що столична міська адміністрація вчасно зможе ухвалити рішення про його демонтаж.

Чи готова буде наша міліція до Євро-2012?

— Міліція має обмінюватися досвідом, визначати специфіку цих турнірів. На все потрібні школа, навички. Я не маю сумніву, що професійно наші правоохоронці здатні впоратися з проблемою безпеки на стадіонах. Треба лише удосконалити організацію їхньої роботи.

У Греції під час матчу місцеві уболівальники знімали штани

Міліціонери зможуть бути достатньо етичними на аренах?

— Зможуть. Але етику треба виховувати і фанам. Не тільки українським. У Греції під час одного з матчів київського "Динамо" місцеві уболівальники знімали штани. Якщо фан приходить на матч напідпитку, як реагувати міліціонерам? Мовного бар"єра між міліціонерами й іноземними уболівальниками теж не має бути — у програмі підготовки до Євро передбачено навчання правоохоронців і волонтерів на курсах іноземних мов.

Англійських уболівальників на турнірах такого масштабу супроводжують місцеві поліцейські. Україна зможе обійтися власними силами?

— Переконаний у цьому. Зрештою, є внутрішні війська. Узагалі, наявність великої кількості озброєних людей на стадіоні сприймається негативно. Тому міліцію треба розташовувати на базових точках. А на вході до секторів залучати стюардів, студентів Національного університету фізичного виховання, представників федерацій із силових видів спорту. Вони і за порядком стежитимуть, і їхня форма одягу не викликатиме роздратування.

Україна здобула право на проведення Євро-2012 за уряду Януковича. Якщо прийде новий уряд, чи зможе ваш наступник швидко увійти у курс справ з організації турніру?

— На це в нього піде не один тиждень. Думаю, що керівництво держави ухвалить мудре рішення з цього приводу — це усе, що можу сказати.

Чи не варто Україні залучити менеджерів із Західної Європи, які мають досвід організації таких турнірів?

— Нам треба терміново виховувати своїх менеджерів. Маємо час, аби це зробити.

Зараз ви читаєте новину «На Євро-2012 треба 127 мільярдів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі