пʼятниця, 07 грудня 2007 17:03

Муртаз Хурцилава займається будівельним бізнесом

Автор: фото: Ігор ПЕТРЕНКО
  Колишній захисник тбіліського ”Динамо” Муртаз Хурцилава у 64 роки досі грає з друзями в футбол та збирається відкрити свою спортивну школу
Колишній захисник тбіліського ”Динамо” Муртаз Хурцилава у 64 роки досі грає з друзями в футбол та збирається відкрити свою спортивну школу

У Тбілісі кореспондент "ГПУ" телефонував додому грузинському футболісту Муртазові Хурцилаві, 64 роки, бронзовому призерові Кубка світу-1966 та срібному медалістові Євро-1972. Дружина каже, що він на будівництві. Дає номер мобільного.

— Приїжджайте, — запрошує Хурцилава й пояснює дорогу.

Остання станція тбіліського метро Сандро Ахметелі.  Людний базар. Неподалік будують триповерховий торговельний комплекс. На першому поверсі вже працюють м"ясні ряди. Мене зустрічає охоронець, веде на другий поверх, у кабінет до "батоно Муртаза".

Кабінет просторий, як майданчик для футзалу. Крім стола і крісла, стоять два шкіряні диванчики для переговорів. Муртаз Хурцилава кремезний. Одягнутий у сині джинси, чорний светр і такого самого кольору куртку. Попереджає, що за годину має їхати на поминки.

— Ви бачите, будуємо, — хвалиться Хурцилава. — Я власник, головний. Скоро тут буде торговельний центр і приватна футбольна школа.

Підтримуєте контакти з кимось з українських футболістів?

— Звичайно! Дуже близькі там у мене друзі. Андрій Біба — перший друг. Рудаков Женя — не так давно я з ним розмовляв по телефону. Володимир Мунтян, Йожеф Сабо — ми завжди дружили. Про Баннікова, окрім хорошого, нічого сказати не можу. Із Блохіним грав. А Валерія Лобановського як не пригадати, Базилевича? Разом з ними я був ще в олімпійській збірній СРСР у 1961–1962 роках.

Чи граєте тепер у футбол?

— Травми старі дають знати — іноді відчуваю погоду ногами, кістками, попереком. Але без футболу вже, напевно, я не зможу жити. У суботу-неділю збираємося. Друзі, колишні футболісти... Іде серйозна гра. У футболі треба небагато: м"яч, ноги й голову. І майже щодня о сьомій ранку ходжу в басейн. Там тренажери. Я важив 120 кілограмів, останнім часом скинув 20.

Жодних хобі, окрім футболу, в Хурцилави не залишилося. Риболовлею ніколи не захоплювався, полювання давно закинув. Колись курив, тепер — лише іноді.

— Коли вип"єш, палити захочеш, — говорить Хурцилава. Він п"є грузинські вина. — А що краще за них? Ну, віскі ще...

Із задоволенням згадує Київ. Грав переважно на Республіканському стадіоні.

Після Мундіалю я, Шенгелія та Чивадзе зателефонували Блохіну та привітали його

— А на "Динамо" ми нечасто виходили, там грали дублі, — згадує. — Зупинявся я зазвичай у готелі "Україна" (нині "Прем"єр Палас". — ГПУ). Там у ресторані завжди замовляв котлету по-київськи. Любив прогулятися Хрещатиком.

Ви кілька років входили до трійки найкращих гравців СРСР. Переманювали вас у західні клуби?

— Запрошували. Але тоді не можна було так вільно переходити, як нині.

Тоді всі спортсмени вважалися любителями, а не профі. А ким ви були за документами?

— Міліціонером, як усі в "Динамо". Старшим лейтенантом. Але не служив ніколи. Просто приходив по зарплату. Шкода, що я не народився пізніше — тепер спортсменові-професіоналу простіше.

За які клуби ви вболіваєте, окрім тбіліського "Динамо"?

— За ту команду, яка гарний футбол мені покаже. Але найбільше переживаю за збірні колишніх республік Радянського Союзу. І за Україну вболіваю — не за Англію чи Італію. Я був у Німеччині на Кубку світу, бачив дві гри української збірної. Хлопці — молодці: дійшли до чвертьфіналу. Після німецького Мундіалю ми — Шенгелія, Чивадзе, я — зателефонували Блохіну, привітали його.

Блохіна втягували в політику. А вас?

— Не треба в політику! Я завжди проти. Не моя це справа.

Який нині рівень грузинського футболу?

— Гірший, ніж колись був, — зітхає Хурцилава. — Зі мною грали Михайло Месхі, Слава Метревелі, Гиві Чохелі, Георгій Січинава. Такі люди! І я не пам"ятаю в команді розмов про гроші. Любов уболівальників — ось найбільша винагорода. Куди б я не приходив — усі мене знали.

У тбіліському "Динамо" грають легіонери.

— Але не так, як треба! Якщо він вище на голову — тоді можна купувати. А в нас купують бразильців або англійців третьої-четвертої категорії. Навіщо такі? І люди на них не ходять. Матч тбіліського "Динамо" тисяч п"ять уболівальників збирає. Хоча квитки недорогі — два-три ларі (6–9 гривень. — "ГПУ"). Тільки на збірну повний стадіон — 70 тисяч — збирається.

Хурцилава запитує, як налаштовані українські вболівальники після поразок київського "Динамо". Потім згадує, що треба на поминки. Пропонує підвезти мене до центру Тбілісі. Їдемо в його "ауді" вздовж лінії метро.

— Хлопці порадили: мовляв, гарна машина. Я купив і задоволений, — каже він.

Згадує радянську "Волгу ГАЗ-21", на якій їздив, граючи в тбіліському "Динамо":

— Тепер молодь сміється, як ми на таких машинах їздили. Але інших не було.

Розпитую Хурцилаву про сім"ю та побут.

— Є гарна квартира, дача, — відповідає той. — Дружина — вчителька музики. Донька, син. І найголовніші люди — онуки. Їх у мене троє, і серед них — маленький Муртаз Хурцилава. Йому 11 років. Почав грати у футбол на позиції центрального захисника.

1943, 5 січня — Муртаз Хурцилава народився в селі Бандза Гегечгорського району Грузії
1961 — почав грати за тбіліське "Динамо"
1964 — став чемпіоном СРСР
1966 — у складі збірної СРСР посів четверте місце на Кубку світу
1972 — срібний призер чемпіонату Європи та бронзовий — Олімпіади
За збірну СРСР зіграв 69 матчів, забив шість м"ячів

Зараз ви читаєте новину «Муртаз Хурцилава займається будівельним бізнесом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі