вівторок, 02 жовтня 2007 16:07

Моурінью може працювати в Італії

Автор: фото: REUTERS/Tony Gentile
  Марчелло Ліппі 9 липня 2006 року виграв Кубок світу. З того часу він безробітний
Марчелло Ліппі 9 липня 2006 року виграв Кубок світу. З того часу він безробітний

Європейські футбольні клуби зможуть посилити свій склад лише з 1 січня: трансферне вікно зачинилося понад місяць тому. Натомість змінити тренера власники команд мають змогу в будь-який момент. Нині вільні від роботи три провідні фахівці — 44-річний португалець Жозе Моурінью та два італійці — 61-річний Фабіо Капелло та 59-річний Марчелло Ліппі.

Моурінью два тижні тому звільнили з англійського ""Челсі". Португальського тренера одразу запросив до себе "Тоттенгем". Але "Челсі" вирішив, що це зіграє на руку прямому конкурентові. Власник клубу Роман Абрамович збільшив суму відступних за дострокове розірвання контракту з португальцем, чинного до липня 2010 року. Моурінью замість 7 млн євро отримав 17 за умови, що упродовж нинішнього сезону не працюватиме з клубом англійської прем"єр-ліги. Сам тренер уже відхилив пропозицію очолити збірну Португалії й пообіцяв вивчити італійську або німецьку.

— Цілком імовірна поява Жозе в Іспанії, — вважає заслужений тренер України Сергій Морозов, 57 років. — По-перше, він уже має досвід роботи в прімеро — наприкінці 90-х допомагав Боббі Робсону та Луї ван Галю в "Барселоні". По-друге, Моурінью знає іспанську. Дуже ймовірно, що піде навіть у клуб-середняк типу "Атлетико" чи "Сарагоси". Він уміє працювати з незірковими командами, ставити їм дисципліну. Але до "Барселони" та "Реала" португальця навряд чи покличуть. Там вимагають видовища, а Жозе любить грати на результат.

Замість 7 мільйонів євро отримав 17

З цієї точки зору Моурінью підійшла б Італія, хоча нині усі 20 клубів тамтешньої вищої ліги очолюють місцеві фахівці, — продовжує наш експерт. — Ще один нюанс — зарплата португальця. Гроші, які йому платив Абрамович, в Італії навряд чи хтось даватиме (у"Челсі" Моурінью мав 8 млн євро на рік, а найоплачуваніший тренер  Італії Роберто Манчині заробляє в "Інтері" 5 млн євро. — "ГПУ"). Зате на Апеннінах тактика і результат цінуються понад усе. Можливо, лише Берлусконі від "Мілана" вимагає грати красиво. Проте "Ювентус" привчив до прагматичного футболу. Але "Юве" тепер на перехідному етапі, контури нової команди лише вимальовуються. Для цього періоду туринцям досить Раньєрі, а наступного сезону все може бути. За цей час Моурінью і мову може вивчити.

Фабіо Капелло звільнили з мадридського "Реала" у липні. Серйозних пропозицій йому за цей час не надходило, і тренер подався на телебачення, де коментує як експерт футбольні матчі.

— Капелло дуже цінує себе, — каже "ГПУ" заслужений тренер України В"ячеслав Грозний, 51 рік. — Аби-куди в такому віці він не піде, і доводити Фабіо нічого не потрібно. Від тренерської роботи треба відпочити. Так, як це зробив німець Оттмар Гітцфельд, який повернувся до "Баварії" після роботи на телебаченні. Упевнений: у нинішньому сезоні Капелло нікого не очолить, бо він не приймає команди на половині шляху. Капелло прийде влітку. Куди? Швидше за все, працюватиме на батьківщині. За умови, що йому дадуть достатньо грошей на кадрову реорганізацію.

Марчелло Ліппі востаннє був на тренерській лаві 9 липня 2006 року, коли зробив збірну Італії чемпіоном світу.

Після цього він залишив свою посаду. Зокрема тому, що правоохоронні органи почали розслідування проти сина Ліппі Давіде, звинуваючи його у зв"язку з Лучано Моджі — головним фігурантом корупційного скандалу. Ліппі обіцяв улітку повернутися на тренерську лаву, але слова не дотримав. Подейкували, він міг замінити Карло Анчелотті на посаді тренера "Мілана", однак той виграв Лігу чемпіонів і зумів домогтися продовження контракту до 2010 року. На початку літа, коли француз Дідьє Дешам пішов з "Ювентуса", керівництво "Старої Синьйори" вело переговори з Ліппі. Тренер, який зараз працює на телебаченні, відмовив.

— Ліппі колись буде у "Ювентусі", — вважає найкращий бомбардир Кубка світу-1994 Олег Саленко, 37 років. — Він уже йшов із клубу й успішно повертався до нього. Тим більше, на клубному рівні Ліппі проявив себе тільки з "Юве". Допускаю, що він утомився від роботи. Принаймні таких тривалих пауз у нього ще не було.

Зараз ви читаєте новину «Моурінью може працювати в Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі