середа, 16 квітня 2008 14:33

Микита Нестеренко встановив світовий рекорд серед юнаків

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Микита Нестеренко отримує приз у номінації ”Спортивна сенсація року”. Київ, 25 березня 2008 року
Микита Нестеренко отримує приз у номінації ”Спортивна сенсація року”. Київ, 25 березня 2008 року

Дискобол Микита Нестеренко три тижні тому переміг на нагородженні лауреатів спорту-2007 в номінації "Сенсація року". Торік спортсмен виграв чемпіонат світу серед юнаків. Він метнув диск на 72 м 31 см — світовий рекорд для його вікової категорії. Кореспондент "ГПУ" зателефонував 17-річному легкоатлетові.

Були здивовані, коли вас визнали найбільшою сенсацією минулого року?

— Так. Думаю, конкуренти досягли більшого. Боксер Василь Ломаченко став віце-чемпіоном світу, а Наталія Кальниш виграла європейську першість у кульовій стрільбі. Вони здобували свої медалі на справжньому, дорослому рівні. Мені ж нагороду дали авансом.

У 17 років ваш ріст — 207 сантиметрів. Чому обрали метання диска, а не, скажімо, баскетбол?

— Спочатку саме баскетболом і займався. Але з секції мене вигнали — команда була слабкою, усі матчі програвали. Тренер вирішив, що зловживаю індивідуальними діями. І наказав займатися індивідуальним видом спорту. Пішов у легкоатлетичну секцію, спробував себе на бігових дистанціях. Не все виходило. Тоді пішов у дискоболи.

Російський боксер Микола Валуєв також починав зі метання диска. У 20 років перейшов у бокс.

— Бокс мені не подобається, і другим Валуєвим я бути не хочу.

Пластиковий диск коштує 300 доларів

Скільки ви важите?

— 110 кілограмів. Хоча півтора роки тому мав 97. Але потім вирішив спробувати метати ядро. Треба було набрати вагу. А взагалі для дискобола замало важу — необхідно 125–127 кілограмів.

Узимку ви виграли чемпіонат України серед дорослих і виконали олімпійський норматив. Поїдете на Ігри до Пекіна?

— Не знаю. За правилами, на Олімпіаді мають виступати дискоболи, яким уже виповнилося 18 років. Я ж 15 квітня відзначив 17-річчя. В Іграх братиму участь за двох умов: мою кандидатуру мають відстояти на тренерській раді. А потім Національний олімпійський комітет може відправити запит до Міжнародного і попросити дозволу на мій виступ у Пекіні як виняток.

Скільки коштує диск?

— Вони різні бувають — гумові, дерев"яні та з пластику. Найсучасніші коштують 300 доларів один. Вага теж різна: для юнаків — 1,5 кілограма, юніорів — 1,75, дорослих — два кілограми. Я змушений працювати з гумовими дисками, бо займаюся у дніпропетровській спортшколі N4. Там бігові доріжки гумові. А пластикові треба штовхати на траві.

Минулий сезон — найуспішніший у вашій кар"єрі?

— Так, бо виграв чемпіонат світу серед юнаків і Європейські юнацькі ігри. Але все одно цього замало. Намагатимуся повторити досягнення американця Ела Ортера. Він виграв чотири Олімпіади поспіль, із 1956 по 1968 роки. Суперники говорили, якщо Ортер в секторі, про перемогу можна тільки мріяти. Шкода, що ми ніколи не побачимося — торік він помер.

1991, 15 квітня — Микита Нестеренко народився у Дніпропетровську
2003 — почав займатися легкою атлетикою
2006 — установив світовий рекорд у метанні диска серед 16-річних
2007 — досяг світовий рекорд серед юнаків — 72 м 31 см
2008 — підписав контракт із дніпропетровським клубом "Динамо-Сілейр"; виграв зимовий чемпіонат України серед дорослих
Неодружений

Зараз ви читаєте новину «Микита Нестеренко встановив світовий рекорд серед юнаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі