вівторок, 18 вересня 2007 15:15

Міхелс став найкращим тренером в історії футболу

  Тренер ”Барселони” Ринус Міхелс (ліворуч) дає вказівки капітану команди Йохану Кройффу. 1977 рік
Тренер ”Барселони” Ринус Міхелс (ліворуч) дає вказівки капітану команди Йохану Кройффу. 1977 рік

Британське видання "Таймс" визначило 50 найкращих тренерів у історії футболу. Перше місце посів голландець Ринус Міхелс.

1974 року збірна Нідерландів під керівництвом Міхелса продемонструвала на Кубку світу тотальний футбол, коли виконавці кваліфіковано діяли не лише у відведених їм зонах. Голландці вибили з турніру, на той момент, триразових чемпіонів світу бразильців і лише у фіналі поступилися збірній Західної Німеччини. Через 14 років Міхелс привів збірну Голландії до найбільшого тріумфу — "помаранчеві" стали чемпіонами Європи. 1992-го, програвши півфінал континентальної першості данцям, "Генерал" закінчив тренерську кар"єру.

77-річний Міхелс помер 3 березня у бельгійському місті Аалст після невдало проведеної операції на серці.

Другим визнали шотландського наставника "Манчестер Юнайтед" Матта Басбі. 1958-го його команда поверталася з виїзного матчу Кубка чемпіонів у Мюнхені й потрапила в авіакатастрофу, Загинуло вісім футболістів. Тренер вижив. Йому знадобилося 10 років для того, щоб створити нову команду, яка виграла Кубок європейських чемпіонів. Басбі помер 1994-го у віці 83 роки.

Замкнув трійку австрієць Ернст Хаппель. Він виграв чемпіонат чотирьох європейських країн. 1970-го завоював Кубок європейських чемпіонів із голландським "Феєноордом", а через 13 років — із німецьким "Гамбургом". 1978 року Хаппель привів збірну Нідерландів до звання віце-чемпіона світу. Австрієць був деспотичним тренером. Будь-яка незгода з його рішенням могла коштувати футболістові місця в команді. 67-річний Хаппель помер від раку 1992-го.

Найкращий серед діючих тренерів — 65-річний наставник "Манчестер Юнайтед" Алекс Фергюсон — став четвертим.

Український фахівець Валерій Лобановський у рейтингу "Таймс" — на 32-му місці.

— Чільна позиція Міхелса мене зовсім не дивує, — каже "ГПУ" колишній тренер київського "Динамо" Йожеф Сабо, 66 років. — Людина багато тренувала й багато чого досягла у своїй кар"єрі. Взагалі порівнювати фахівців різних епох не зовсім коректно. А Міхелс переміг тому, що його вважають ідеологом тотального футболу.

Зараз ви читаєте новину «Міхелс став найкращим тренером в історії футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі