пʼятниця, 28 березня 2008 16:20

Михайличенко розкрився на Олімпіаді-1988

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Олексій Михайличенко (у центрі) у прес-центрі київського стадіону ”Динамо” імені Валерія Лобановського після поєдинку проти Сербії 26 березня 2008 року. Щойно він здобув першу перемогу на посаді головного тренера збірної України
Олексій Михайличенко (у центрі) у прес-центрі київського стадіону ”Динамо” імені Валерія Лобановського після поєдинку проти Сербії 26 березня 2008 року. Щойно він здобув першу перемогу на посаді головного тренера збірної України

30 березня головний тренер футбольної збірної України Олексій Михайличенко відзначатиме 45-річчя. Кореспондент "ГПУ" зателефонував першому тренерові Михайличенка в дитячій школі "Динамо" 61-річному Анатолієві Бишовцю. 20 років тому він привів до золота Олімпіади збірну СРСР, лідером якої був нинішній наставник вітчизняної національної команди.

Михайличенко потрапив до школи "Юного динамівця" в 10-річному віці. Чим вирізнявся хлопчик?

— Нині головним критерієм відбору до дитячої футбольної школи вважають фізичні кондиції футболіста. Можливо, справедливо, але в такому випадку Олексій конкуренцію міг і не пройти б. Але я завжди звертав увагу на те, як дитина розуміє гру, її тонкощі. Михайличенко змалечку прекрасно відчував гру, що зумовлювало його нестандартність на футбольному полі. Міг створити інтригу на ньому, зв"язати гру.

Тому ви й визначили його місце — у центрі півзахисту?

— Це перша причина. Друга: відсутність в Олексія належної стартової швидкості "забороняла" йому бути форвардом.

Коли ви зрозуміли, що він стане великим гравцем?

— Під час відбірного турніру до Олімпіади-1988. Я взяв Олексія до збірної, незважаючи на те що тоді він був гравцем дублюючого складу київського "Динамо".

Чи були проблеми з Михайличенком поза футбольним полем?

— Нині футболісти навіть на тренуваннях поводять себе розкуто. У радянські часи жарти під час робочого процесу прирівнювалися до порушення дисципліни. Відсутністю почуття гумору Михайличенко не страждав, а я його не стримував. У подальшому це допомогло нам обом в олімпійській збірній: "розвантажити" команду психологічно перед важливим поєдинком люди з усмішкою по життю завжди зможуть. Тому Олексій і став капітаном олімпійської збірної СРСР.

Кажуть, Олімпіаду-1988 виграла не збірна СРСР, а два гравці — Олексій Михайличенко та Ігор Добровольський. Згодні?

— Не заперечую: ці двоє гравців були лідерами команди. Але ж і її склад підібрали що треба — з лідерами у кожній лінії. Просто Михайличенко та Добровольський забили на турнірі по шість м"ячів. Стали учасниками ключового, на мою думку, епізоду у фінальному матчі проти Бразилії: Михайличенко заробив пенальті, Добровольский його реалізував. Ми зрівняли рахунок, а в додатковий час провели вирішальний м"яч.

Чи правильним рішенням було призначення колишнього підопічного на посаду головного тренера збірної України?

— Так. Михайличенко — індивідуальність. Якщо він зберігатиме її надалі, українська збірна може досягти успіху. Хоча у відбірному турнірі Кубка світу-2010 йому буде важко. Суперники складні, це по-перше. По-друге, нинішній тренер української збірної змушений будувати нову команду.

Друге місце на молодіжному чемпіонаті Європи-2006 — найбільший успіх тренера Михайличенка?

— Так. Титул чемпіона України з київським "Динамо" був здобутий за низької конкуренції в турнірі та потужних можливостей клубу. А "молодіжку", яка стала срібним призером чемпіонату Європи, Михайличенко "зліпив" самотужки.

Чи реально вам працювати в одному тренерському штабі з Олексієм?

— Не думаю. До України мене навряд чи запросять, а Олексій має достатню репутацію, щоб працювати вдома. Піти помічником до мене, скажімо в той же "Локомотив" свого часу, він не погодився б — це самодостатній тренер. Єдиний варіант — посада тренера-консультанта в команді Михайличенка. Пішов би на це, бо поважаю людські якості Олексія.

Коли ви бачилися з Михайличенком востаннє?

— Взимку 2007 року на зборах у Туреччині. Найближчої неділі я не буду в Києві, але обов"язково зателефоную ювілярові і привітаю його.

1963, 30 березня — Олексій Михайличенко народився в Києві
1981 — потрапив до київського "Динамо"
1988 — став віце-чемпіоном Європи, олімпійським чемпіоном, визнаний найкращим футболістом СРСР
1991 — виграв чемпіонат Італії
1992 — у складі шотландського "Рейнджерс" став чемпіоном країни
2002, 14 червня — офіційно призначений головним тренером київського "Динамо"
2004, 11 серпня — після поразки у кваліфікації Ліги чемпіонів від "Фенербахче" звільнений із посади
2006 — привів молодіжну збірну України до другого місця на чемпіонаті Європи
2008, 11 січня — призначений головним тренером національної команди України
Одружений, має двох синів

Зараз ви читаєте новину «Михайличенко розкрився на Олімпіаді-1988». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі