пʼятниця, 20 серпня 2010 00:48

"Металіст" прибрали як конкурента за місце в Лізі чемпіонів"

На початку цього тижня Контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України оштрафував харківський "Металіст" та львівські "Карпати" на дев"ять очок.

Навесні позаторік матч суперників у Харкові завершився перемогою "Металіста" — 4:0. 16 травня 2008-го колишній гравець "Карпат" Сергій Лащенков зізнався президенту клубу Петрові Димінському в тому, що футболісти команди отримали від генерального директора "Металіста" Євгена Краснікова $10 тис. за "здачу" поєдинку. Серед них був і Володимир Федорів. Він за рік поскаржився до ФФУ на невиплату зарплати. Аби показати, хто такий Федорів, колишній генеральний директор "Карпат" Олександр Єфремов на умовах конфіденційності продемонстрував відеозапис зізнання Лащенкова віце-президенту ФФУ Олександрові Бандурку. Федерація вирішила не заминати справи і почала розслідування.

Краснікова й Лащенкова довічно усунули від футбольної діяльності, Димінський відбуватиме річне покарання, а Єфремов, теперішній генеральний директор прем"єр-ліги, — шестимісячне. Клуби оштрафовано на $25 тис., гравців стартового складу "Карпат" у тому матчі на $10 тис., а тих, хто виходив на заміну, — на $5 тис.

"Металіст" уже оскаржив присуд в Апеляційному комітеті ФФУ.

— Рішення КДК ФФУ мені абсолютно незрозуміле, — каже "ГПУ" найкращий бомбардир Кубка світу-1994 Олег Саленко, 40 років. — Якщо його і треба було приймати, то до початку сезону, а не після того, як він стартував. Це прецедент — у будь-який момент можна переписати турнірну таблицю. День засідатиме "Комісія чесної гри", ще день — КДК, і визнають, що той чи інший матч був договірний.

Я згоден із власником "Металіста" Олександром Ярославським — у такий спосіб команду прибрали як конкурента за місце в Лізі чемпіонів. Друге питання: що там, власне, довели? Факт підкупу? Так надайте публічно доведення. А то зібралася тихо група людей, щось там обговорила і винесла рішення, нікому особливо нічого не пояснюючи. Коли в Італії спалахнув корупційний скандал, там увесь хід розслідування друкували на шпальтах газет — люди знали, у чому їх звинувачують. І покарання було наджорстким (найтитулованіший клуб країни "Ювентус" перевели до першої ліги. — "ГПУ").

А в нас виписали смішні для власників клубу 25 тисяч доларів. Ви по півмільйона штрафу їм поставте — тоді це відчується.

Саленко не вірить, що Апеляційний комітет ФФУ задовольнить скаргу "Металіста".

— У нашій Федерації футболу так не буває, — каже. — Але не треба доводити справу до спортивного арбітражного суду в Лозанні. Там можуть вдарити сильніше, по-перше. По-друге, спитати у ФФУ — пішов третій рік від того матчу, чим ви цей час займалися і чому так довго розслідували? Може, вам допомогти? Це нам треба за два роки до старту Євро-2012?

Зараз ви читаєте новину «"Металіст" прибрали як конкурента за місце в Лізі чемпіонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі