середа, 04 квітня 2007 16:51

Маєтки і комуналки

Закінчення дуже довгого періоду дозаявок, який у нашому футболі триває чи не увесь сезон, не принесло гучних сенсацій. Насамперед тому, що трансферне "вікно", як цей період зветься у цивілізованих футбольних країнах, у нас нагадує швидше трансферну "браму", завширшки чи не у півсезону. Якщо у нормальних країнах гравці переходять із клубу до клубу або влітку, коли чемпіонатів немає, або взимку, впродовж кількох тижнів, то у нас із цим заплутатися можна. Навіть самим клубам. Ось київське "Динамо", наприклад, не знає тепер, що робити з російським захисником Єщенком, якого віддали в оренду, а потім виявилося, що ні в яку оренду його віддавати не можна.

Власне, переходи футболістів до українських клубів і мають два чітко визначені різновиди. Перший — маєтковий. Два найбільш заможних українських клуби, "Шахтар" і "Динамо", мов ті поміщики гоголівських часів, тримають у своєму "господарстві" до сотні "кріпосних", тобто гравців, з якими укладено контракти. Контракти ці такі, що викупити їх здатні лише закордонні клуби (здебільшого російські). Туди й попереходили взимку та навесні донеччани Тимощук і Плетикоса, динамівські гравці Пеєв та Родольфо. Всі інші, кому місця у складі не знайшлося (де набрати на всіх того місця?), або сидять на лаві, або роздані по орендах. Якщо взяти скромні "двори" середніх за фінансами українських клубів, то чи не в кожному є по кілька гравців, орендованих у власників двох основних футбольних маєтків. Перелічити всіх — газети не вистачить. Від Львова до Маріуполя, від Харкова до Дніпропетровська, від Полтави до Києва пролягли шляхи високооплачуваних "кріпосних" із "Шахтаря" та "Динамо".

"Шахтар" і "Динамо" тримають у своєму "господарстві" до сотні "кріпосних"

Водночас знизу — там, де команди ведуть боротьбу за місця вище чотирнадцятого, клуби виглядають аж ніяк не маєтками, а швидше комуналками. До луганської "Зорі" в останній трансферний період перейшло понад двадцять футболістів, які або вже майже нічого не коштують, або ще нічого не коштують. Схожа ситуація у криворізькому "Кривбасі", куди новий тренер привів цілу групу нових гравців середньої руки. Такі ж комуналки, тільки більш дорогі та екзотичні, ми бачимо в алчевській "Сталі" та донецькому "Металурзі". Імена багатьох тамтешніх африканців та латиноамериканців не встигають запам"ятовувати, здається, навіть їхні тренери.

А як же "зірки" вартістю у мільйони, появи яких усі очікують, насамперед у тих же "Шахтарі" та "Динамо"? Їх не видно. У перенаселених маєтках вітчизняних суперклубів не знають, певно, що робити з тими "зірками", яких уже понакуповували. Тому що "зірками" ці футболісти є здебільшого за зарплатнею, а не за грою, яка дуже мало нагадує зіркову.

Зараз ви читаєте новину «Маєтки і комуналки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі