понеділок, 23 липня 2007 16:08

Матузалем утік, Матузалема не повернеш

Цей діалог із кінокомедії "Кавказька полонянка" згадався мені після того, як представники футбольного клубу "Шахтар" пообіцяли подати до суду на колишнього капітана команди бразильця Матузалема. Той втік із Донецька до іспанської Сарагоси, порушивши умови чинного контракту з українським клубом. Однак не думаю, що справа дійде до суду. І ось чому.

Упродовж трьох сезонів, доки Матузалем тішив українських любителів футболу своєю майстерністю, ніхто так офіційно і не повідомив, на яких умовах він приїхав із Італії до України, яку зарплатню і преміальні одержує. Донецькі газети повідомляли про зарплатню Матузалема із посиланням на... румунських колег. Відсутність офіційної інформації свідчила, що не все чисто у контракті футболіста. Бо якщо там все законно, навіщо приховувати зміст угоди із футболістом від широкої публіки? Навіть сьогодні, коли Матузалем вже офіційно представлений як гравець сарагоського "Реалу", нам повідомляють лише про окремі пункти контракту із "Шахтарем", які були порушені.

Матузалем міг скасувати цей контракт у будь-якому райсуді подалі від Донецької області

Звідси висновок: скандал із Матузалемом характерний не тим, хто втік, а тим, звідки втік. У країні, де навіть указ президента держави може скасувати будь-який районний суд, де найвищі посадові особи демонстративно ігнорують "незручні" для них закони, а власність на промислові підприємства здобувається з допомогою силових структур, громадянину іншої держави було б просто смішно дотримуватись кожної літери футбольного контракту. За бажанням Матузалем міг скасувати цей контракт у будь-якому райсуді подалі від Донецької області.

Чому так? Чому гравці збірних Бразилії, які грають за московський ЦСКА, летять до свого клубу чартерними рейсами, аби встигнути на найближчий матч, а гравці тих же збірних із "Шахтаря" ніяк не доїдуть до Донецька? Тому що бюджети російських клубів і контракти гравців є відкритими, як кажуть тепер "білими". Навзамін росіяни отримали право вимагати від іноземних гравців поважати свої футбольні, і не тільки футбольні, закони. У нас же і у звичайному законодавстві "темний ліс".

Інша справа, що серед десятків бразильців, які грають в українських командах, гравців рівня збірної є аж... один. Елано Блумер із "Шахтаря". Із ним, швидше за все, теж будуть проблеми. Інших же наших бразильців на такі гроші, як в Україні, ніхто нікуди не запрошує. Тому й виконують вони поки що свої контракти, про умови яких нам навряд чи коли-небудь скажуть всю правду.


Зараз ви читаєте новину «Матузалем утік, Матузалема не повернеш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі