середа, 06 червня 2007 16:20

Марина Ткаченко має друга, який замінив її доньці батька

Автор: фото: PHL
  Марина Ткаченко любить куховарити
Марина Ткаченко любить куховарити

Марина Ткаченко, 41 рік, — олімпійська чемпіонка-1992. Вона завоювала "золото" Ігор у складі жіночої баскетбольної збірної України. Зараз Ткаченко очолює збірну України та столичний "ТІМ-СКУФ". Її команда тренується на майданчику Інституту фізкультури. Там і домовилися зустрітися. До того Марина неодноразово переносила інтерв"ю — у неї завжди багато невідкладних справ.


Нині у жіночому баскетбольному чемпіонаті не має поділу на ліги. Це правильно?

— Ні. Упродовж трьох місяців до Нового року ми грали зі слабкими командами. В інших країнах вищу лігу скорочують до шести колективів і грають у чотири кола. І нічого. А так — справжній рівень своєї команди я побачила тільки у протистояннях із лідерами — дніпропетровським "Дніпром" та запорізькою "Козачкою".

Трапляється, що країна зі слабкою внутрішньою першістю має непогану збірну, а вже потім підтягується чемпіонат. Нам для розвитку баскетболу треба починати зі збірної чи з чемпіонату?

— Мабуть, із чемпіонату... Але, на жаль, немає спонсорів, які б утримували клуби та давали гроші на купівлю хоча б декількох легіонерів. Адже, якщо відверто, дуже невеликий відсоток молодих баскетболісток дійсно переймається грою і клубними справами. Більшості ж нічого не потрібно. Відіграла зустріч, отримала якусь копієчку — й добре. Зовсім відсутній бойовий характер і якась вища мета, окрім фінансової. До того ж гідні легіонери підтягнули б і загальний рівень нашого жіночого баскетболу, як це відбувається у чоловічих командах.

Ви багато років тренуєте "ТІМ-СКУФ", працюєте з молодими недосвідченими баскетболістками. Запрошень з інших клубів не отримували?

— Запрошення були. Але кинула б свій клуб тільки тоді, коли б хотіла заробити. А баскетбол для мене — не бізнес.

Відіграла зустріч, отримала якусь копієчку — й добре

У житті користуєтеся своїм ім"ям?

— Ніколи. "ТІМ-СКУФ" залишився як спадок від чоловіка. Усе, чим я зараз займаюся, можна назвати доброчинністю.

Не виникало думки закрити клуб?

— Для мене це було б дуже важко. Я навіть не знаю, що тоді робила б, бо досить важко знайти себе в житті.

Тоді чому б не спробувати себе поза баскетболом?

— Поки що не встигаю, хоча бажання маю. Є ідеї, які досить реально втілити в життя уже сьогодні, але не вистачає часу. Я вважаю, ще має пройти кілька років, доки я не знайду собі гідного помічника й тренера для роботи в клубі. Розірватися не можу, як не можу кинути "ТІМ-СКУФ". Він за цей час вже став брендом і має своїх шанувальників.

У ваших дітей велика різниця у віці. Чому так довго не наважувалися на другу дитину?

— Звісно, через спорт. Я і своїм дівчатам кажу, що треба вчасно народити, щоб встигнути відновитися. Син-то з"явився вчасно, а ось з донькою затягли. Чесно, дуже хотіла дівчинку, я від неї просто млію. Вже зараз видно, яка вона сильна натура, іноді навіть лячно. Надзвичайно жвава дитина, приходить на тренування і починає всіма керувати. Росте справжнім лідером.

Що полюбляєте робити вдома?

— Просто обожнюю куховарити. Якісь фірмові страви назвати важко, але готую все — і борщ, і голубці, полюбляю експериментувати, не відмовляюся спробувати нові рецепти. Люблю наводити порядок в оселі, щоб було затишно. Категорично не терплю безлад, кожна річ має знаходитися на своєму місці.

Ви тривалий час живете без чоловіка. Встигли звикнути чи так само тяжко?

— Звісно тяжко, сама і маю двох дітей. Особливо важко приходилося у перший рік після загибелі Ігоря. Він був людиною, яка допомогла мені стати тим, ким я є. Але згодом у моєму житті з"явилась інша людина, чоловік, який мене розуміє і дуже допомагає. Моїй доньці він замінив батька, хоча вона знає, що у неї був і тато Ігор. Ми від самого початку вирішили не робити таємниці від дітей, щоб потім не було боляче.

1965, 29 серпня — Марина Копча народилася у Києві
1986 — вийшла заміж за Ігоря Ткаченка
1989 — народила сина Ігоря
1992 — стала олімпійською чемпіонкою
1997 — разом із чоловіком заснувала жіночий баскетбольний клуб  "ТІМ-СКУФ"
2001, 8 грудня — убили чоловіка Ігоря
2002 — народилася донька Ліза

Зараз ви читаєте новину «Марина Ткаченко має друга, який замінив її доньці батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі