середа, 02 липня 2008 17:45

Марчелло Ліппі очолив збірну Італії

Автор: фото: reuters/alessandro bianchi
  Марчелло Ліппі (в центрі) повернувся до збірної Італії після дворічної перерви, коли виграв Кубок світу-2006. На знімку він святкує перемогу у чвертьфінальному поєдинку Мундіалю проти України
Марчелло Ліппі (в центрі) повернувся до збірної Італії після дворічної перерви, коли виграв Кубок світу-2006. На знімку він святкує перемогу у чвертьфінальному поєдинку Мундіалю проти України

Наприкінці минулого тижня керівництво Федерації футболу Італії звільнило головного тренера національної команди Роберто Донадоні, 44 роки. Він очолив команду одразу після тріумфального Кубка світу-2006 й успішно подолав відбірний етап Євро-2008.

Напередодні фінальної частини з Донадоні було продовжено контракт на два роки, та італійська федерація футболу залишала за собою право звільнити тренера в разі невиходу команди до півфіналу Євро-2008. Італія програла у чвертьфіналі, і контракт з Донадоні було розірвано. Тренер відмовився від 550 тис. євро компенсації. Новим наставником чемпіонів світу став 60-річний Марчелло Ліппі, якого офіційно представили на посаді 1 липня.

Ліппі вже тренував збірну Італії з 2004 по 2006 роки й зумів виграти Кубок світу-2006. Два останні роки Марчелло нікого не тренував. Він відхилив запрошення з Мексики та України, заявивши, що в його житті є дві команди — збірна Італії та туринський "Ювентус". Фахівець підписав дворічний контракт. Згідно з умовами угоди, Ліппі отримуватиме 2,4 млн євро щороку.

— Крок італійської федерації цілком логічний, — розповідає "ГПУ" заслужений тренер України Сергій Морозов, 58 років. — Ліппі відпочивав від роботи. Можливо, навіть занадто довго. Але повернеться мотивований. Не піти два роки тому він не міг. По-перше, після такого успіху треба брати паузу, бо виснажений психологічно. По-друге, ситуація в італійському футболі влітку 2006 року була непроста через корупційний скандал, і це могло вплинути на репутацію тренера. Козир Ліппі — вдалий досвід повернень. У "Ювентусі" він це довів. Труднощі — формування нової збірної. Ветерани не стали краще із часів Кубка світу-2006, а значних молодих резервів Італія не має. На Євро-2008 показав себе хіба що захисник К"єлліні. Ліппі доведеться знову піднімати авторитет збірної. Вона вступить у відбір на Кубок світу-2010 у ранзі чинних чемпіонів. Проте Мундіаль-2006 — досить давня історія, а нинішній потенціал італійців відбив Євро-2008, де чемпіони світу не виблискували. Ліппі треба буде шукати баланс у грі, посилювати атакувальний потенціал, бо на першості континенту команда здебільшого сиділа в обороні.

Два роки тому оголосили про завершення кар"єри у збірній захисник Алессандро Неста та півзахисник Франческо Тотті. Після повернення Ліппі з"явилися чутки, що гравці змінять свою позицію. Сам тренер це спростував, сказавши, що рішення футболістів остаточне.

Ліппі працевлаштувався останнім із трійки великих тренерів. Фабіо Капелло очолив збірну Англії, будучи безробітним півроку, а Жозе Моурінью прийняв італійський "Інтер" після дев"яти місяців простою.

Зараз ви читаєте новину «Марчелло Ліппі очолив збірну Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі