четвер, 22 травня 2008 19:16

"Манчестер Юнайтед" виграв Лігу чемпіонів

Переможцем Ліги чемпіонів 2007/08 став англійський "Манчестер Юнайтед". У фінальному матчі турніру підопічні Алекса Ферґюсона виграли в лондонського "Челсі". Основний та додатковий час матчу закінчився внічию — 1:1. Серію пенальті влучніше виконали футболісти "Манчестера" — 6:5.

Стартові склади команд не здивували. Головний тренер "МЮ" Алекс Ферґюсон випустив на поле найсильніших атакувальних футболістів — Руні, Тевеса та Кріштіану Роналду. Його візаві Авраам ґрант притримав на лаві запасних Саломона Калу, відрядивши у стартовий склад Флорана Малуда.

— Ще до гри Ферґюсон визнавав, що у функціональному відношенні його команда наприкінці сезону поступиться суперникові, — каже "ГПУ" тренер дублюючого складу київського "Динамо" Юрій Калитвинцев, 40 років. — Відповідно, шотландський фахівець розумів, що задавити суперника можна тільки у першому таймі. Тому, мабуть, і не притримав Тевеса на лаві запасних. Перший тайм проходив за очевидної переваги "МЮ": нервові і малоцікаві стартові хвилини все одно потім "вивели" домінування манкуніанців. Не те що команда Ферґюсона створювала момент за моментом, просто м"яч контролювала краще і сповна завантажувала Кріштіану Роналду. На лівому фланзі атаки він не мав проблем із Майклом Есьєном. "Челсі" розраховував або на довгі передачі на Дроґба, або пробував нав"язати боротьбу в карному майданчику суперника, якщо все-таки вибирався на чужу половину поля. Але було помітно, що підопічним Авраама ґранта не вистачає злагодженості в діях. Не тільки Есьєн не тримав Роналду, а і Малуда пропав на полі. Баллак та Лемпард грали самі по собі. Гол Роналду виглядав логічним. Крім нього, у "МЮ" було ще два шанси, аби збільшити перевагу — оборона "Челсі" не могла впоратися з діагональним переводом м"яча суперником і різкою зміною напрямку їхніх атак.

Проте лондонцям усе-таки вдалося зрівняти рахунок.

— "Челсі" дещо поталанило, — визнає екперт. — Було два рикошети, перш ніж м"яч потрапив до гравця лондонської команди. Проте другий тайм підтвердив, що нині "Челсі" не поступається суперникові, який вийшов на поєдинок у ранзі чемпіона Англії. Уже лондонці контролювали центр поля. Це автоматично означало активізацію Дроґба. Енергійно діяли Есьєн та Калу. А от коли ґрант випустив Анелька на правий фланг, я цього не зрозумів. Француз і там гри не посилив, і Дроґба віддувався за двох у центрі.

Додатковий час команди провели на рівних. По одному разу могли відзначитися і "МЮ", і "Челсі". Коли стало зрозуміло, що підсумок матчу визначать у серії пенальті, Ферґюсон випустив на поле Андерсона, а ґрант — Беллетті. Форвард "Челсі" Андрій Шевченко весь матч провів на лаві запасних.

— Ну звідки я можу знати, чому він не випустив Шеву? — дивується колишній футболіст київського "Динамо" Віктор Леоненко, 38 років. — Після такого Шеві точно треба йти з команди. Шевченко не затремтів би у фіналі Ліги чемпіонів, бо грав у таких матчах двічі. Міг би і знайти свій момент у грі, і пенальті реалізувати. А головне — чим українець гірший за Анелька?

"МЮ" втретє в історії команди завоював Кубок/Лігу чемпіонів.



Футбол. Ліга чемпіонів 2007/08. Фінал


"Манчестер Юнайтед" (Англія) — "Челсі" (Лондон, Англія) — 1:1 (1:1, 1:1). Пен. — 6:5


21 травня. Москва. Стадіон "Лужники". 84 000 глядачів (розрахований на 84 000). 15 градусів. Дощ.

Суддя: Л. Михел (Словаччина).

"Манчестер Юнайтед": Ван дер Сар, Браун (Андерсон, 120+5), Фердінанд, Відіч, Евра, Каррік, Скоулз (ґіґґз, 87), Харґрівз, Кріштіану Роналду, Руні (Нані, 101), Тевес. Тренер: Алекс Ферґюсон (Шотландія).

"Челсі": Чех, Есьєн, Террі, Рікарду Карвалью, Е. Коул, Макелеле (Беллетті, 120+5), Лемпард, Баллак, Д. Коул (Анелька, 99), Малуда (Калу, 92), Дроґба. Тренер: Авраам ґрант (Ізраїль).

Голи: Кріштіану Роналду (26), Лемпард (45).

Пенальті: Тевес (1:0), Баллак (1:1), Каррік (2:1), Беллетті (2:2), Кріштіану Роналду (2:2, воротар), Лемпард (2:3), Харґрівз (3:3), Е. Коул (3:4), Нані (4:4), Террі (4:4, повз ворота), Андерсон (5:4), Калу (5:5), ґіґґз (6:5), Анелька (6:5, воротар).

Попередження: Макелеле (21), Скоулз (22), Фердінанд (43), Рікарду Карвалью (45+2), Відіч (111), Баллак (116), Тевес (116), Есьєн (118).

Вилучення: Дроґба (118).

Зараз ви читаєте новину «"Манчестер Юнайтед" виграв Лігу чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі