вівторок, 16 лютого 2016 05:05

Майбутнє за "народними клубами"

Минулого літа до другої ліги заявилася команда "Верес" із Рівного. У футбольному сенсі вона поки що нічим не відрізняється від своїх конкурентів. Різниця, і принципова, у способі створення та функціонування клубу. У "Вереса" немає єдиного власника, який би фінансував ­команду. Матеріальна допомога від місцевої влади становить незначну частку дуже скромних витрат "Вереса".

Власниками команди оголосили її вболівальників. Вони можуть вступити до "народного клубу", зробивши фінансовий внесок від 100 гривень. Ще до початку сезону таких зібралося понад тисяча. Нині в клубі три тисячі людей. Усі принципові питання, зокрема й обрання керівництва, вирішують на загальних зборах. Тож "Верес" не можна ані купити, ані продати.

Такий підхід до формування футбольного клубу сподобався місцевим спонсорам. Вони допомагають "Вересу" невеликими, але дуже потрібними коштами. Саме спонсори забезпечили команду формою, транспортом, проживанням і харчуванням.

Більш ніж скромні фінансові можливості "народного клубу" не завадили футболістам і тренерам з усієї України висловити бажання долучитися до команди з Рівного. Нехай вони не матимуть великих зарплат і премій, зате гратимуть при заповнених вщерть трибунах. За відвідуваністю домашніх матчів "Верес" — ­лідер серед команд другої і навіть першої ліги.

Команда із сусіднього Луцька, яка грає нині у вищій лізі, збирає на свої матчі менше глядачів, ніж напіваматорська команда з Рівного. "Волинь" повністю залежить від свого власника й, можливо, припинить існування в нинішньому вигляді вже влітку. Нічого страшного — у Луцьку й інших містах теж можна створити "народні клуби", які розпочинатимуть із другої ліги. Глядачів на стадіонах від цього точно не поменшає.

Зараз ви читаєте новину «Майбутнє за "народними клубами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі