пʼятниця, 11 серпня 2017 06:11

Луческу завершить тренерську кар'єру після роботи зі збірною Туреччини

— Я прийняв пропозицію з Туреччини через фінансові та професійні причини. Вихід зі збірною країни до фінальної частини Кубка світу-2018 стане вінцем моєї довгої кар'єри. Після того, як мій контракт з турецькою федерацією закінчиться, піду на спочинок, — каже 72-річний Мірча Луческу.

2 серпня він був призначений новим головним тренером збірної Туреччини з футболу. Це — суперник українців у відбірковому турнірі Кубка світу-2018. Торік 6 жовтня підопічні Андрія Шевченка зіграли внічию — 2:2 на виїзді. 2 вересня команди зустрінуться в Харкові. Після шести турів обидві мають по 11 очок і ділять третє-четверте місця в турнірній таблиці. Попереду — хорвати та ісландці, в яких по 13 балів.

За рік роботи в Туреччині Луческу отримає 2,5 млн євро — 75,5 млн грн. Торік тренер пішов із донецького "Шахтаря". У клубі він працював 12 сезонів, здобув Кубок УЄФА-2009 і дійшов до півфіналу Ліги Європи-2016. Минулий сезон тренував російський "Зеніт". Невдало: команда посіла третє місце в чемпіонаті й не зіграє в Лізі чемпіонів 2016/17.

— Тренер може зробити відмінника з хорошиста, але ніколи не перевчить двієчника, — каже футбольний тренер Олег Федорчук, 56 років. — Збірна Туреччини — складна команда. Тиск уболівальників на неї дуже великий.

На рівні збірних Луческу не працював 33 роки. 1984-го він вивів національну команду Румунії до фінальної частини чемпіонату Європи. Обійшов у відборі Італію, володарів Кубка світу-1982. У фінальній частині Євро-1984 румуни посіли останнє місце в групі.

2009 року міг очолити збірну України. Посаду йому пропонував Григорій Суркіс, тодішній очільник Федерації футболу. Луческу дав згоду і був готовий суміщати роботу в національній команді та в "Шахтареві". Але власник донецького клубу Рінат Ахметов був категорично проти.

Луческу почав роботу із зустрічей з провідними футболістами збірної Туреччини. Цього тижня побував у італійському Мілані. Побачився з Хаканом Чалханоглу, який з нинішнього сезону гратиме за одноіменний клуб. В іншій команді цього міста, "Інтері", виступатиме Емре Мор, найкращий футболіст жовтневого поєдинку Туреччина — Україна. Також румунський тренер має поговорити з Арда Тураном — гравцем "Барселони". Він був відлучений від збірної за те, що в літаку став душити журналіста за критичну статтю на свою адресу.

Усі троє футболістів мають гарну техніку та бачення поля. Саме такі підходять новому тренеру для реалізації його ідей щодо гри.

2000–2004 року Луческу працював у "Галатасараї" та "Бешикташі", провідних клубах Туреччини. Тому в країні схвально сприйняли його призначення: турецький футбол румунові добре відомий. Турбують тамтешніх уболівальників тільки можливі проблеми тренера з пам'яттю. Пишуть, що він забуває деякі речі. Причини — вік та наслідки аварії, в яку Мірча потрапив на початку 2012-го в Бухаресті, столиці Румунії.

Зараз ви читаєте новину «Луческу завершить тренерську кар'єру після роботи зі збірною Туреччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі