пʼятниця, 13 грудня 2019 00:25

Лотерейний чемпіон

У березні цього року українець Дмитро Підручний став чемпіоном світу з біатлону. Ті, хто не дуже глибоко розуміється на особливостях біатлонних змагань, але дивиться їх по телевізору, можуть здивуватися, що у перших офіційних стартах нового сезону наш чемпіон не зміг піднятися вище 20-го місця. Насправді все нормально. 20-те місце є приблизним рівнем Дмитра Підручного. Він може пробігти трохи краще, може — трохи гірше і є лише одним із трьох-чотирьох десятків біатлоністів, які претендують на високі місця.

А як же чемпіон світу? У тому й річ, що це звання у сучасному біатлоні майже нічого не варте — цей турнір є лише одним із десяти офіційних стартів сезону, які входять до заліку Кубка світу. Тут Підручний минулого сезону був 18-м, а на дистанції, яка принесла йому титул чемпіона світу, — 15-м. Просто спортсмену пощастило саме цього дня і на цій дистанції. У цьому й інтрига біатлону: один порив вітру на стрільбищі може зробити першого двадцятим і навпаки. Наш спортсмен не один такий. Разом із ним чемпіонами світу на інших дистанціях стали німець Арнд Пайфер та італієць Домінік Віндіш. Вони теж зірок з неба не хапають і їм теж пощастило.

Їх усіх ще покажуть кілька разів крупним планом на перших стартах сезону. Все ж таки чемпіони світу! А потім забудуть, зосередившись на справжніх чемпіонах, якими є француз Мартен Фуркад та норвежець Йоханес Бйо. Саме ці двоє аж до березня сперечатимуться за нагороди та лідерство у загальному заліку Кубка світу. А наш чемпіон намагатиметься знову упіймати удачу. Без неї ніяк: на дистанції Дмитро Підручний завжди гарантовано програє лідерам просто через те, що бігає на лижах набагато гірше за них.

Виходить, весняний титул Дмитра Підручного мало чого вартий? Дивлячись де. У світі так воно і є. У нас наявність чемпіона світу може змусити владу таки збудувати хоча б один сучасний лижно-біатлонний стадіон. Завдяки регулярним тренуванням на ньому згодом можуть підрости нові чемпіони світу. Вже справжні, а не лотерейні, як тепер.

Зараз ви читаєте новину «Лотерейний чемпіон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі