четвер, 23 жовтня 2008 17:48

"Лобановський дозволив нам узяти на збір дружин"

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  Геннадій Литовченко майже не грає у матчах ветеранів через протез, який стоїть у тазостегновому суглобі
Геннадій Литовченко майже не грає у матчах ветеранів через протез, який стоїть у тазостегновому суглобі

Геннадій Литовченко, 45 років, — єдиний із помічників наставника національної команди Олексія Михайличенка, хто суміщає роботу в збірній із клубною. Два роки тому Литовченко очолив другу команду "Динамо", яка виступає в першій лізі.

— Від мене керівництво клубу не вимагає турнірних результатів. Головне — підготувати до першої команди виконавців, які зможуть грати в її складі. За останній рік до Юрія Сьоміна (головний тренер "Динамо". — "ГПУ") перейшли Зозуля, Ярмоленко, Морозюк, Кравець. Відверто кажучи, робота з молодіжними командами невдячна, але цікава. Адже вчити легше, ніж переучувати. Тому зараз усі мої думки — з динамівською молоддю. Хотілося б довести розпочату справу до кінця.

У цьому сезоні заявка "Динамо-2" окрема від першої команди. Ваше ставлення до розділення турнірів під егідою прем"єр-ліги, де виступає перша команда, та Професійної футбольної ліги, яка курирує "Динамо-2"?

— Негативне. Коли була єдина заявка команди на всі ліги, головний тренер "Динамо" в будь-який момент міг залучили гравця, приміром із "Динамо-2". Зараз це неможливо. Більш-менш досвідчену молодь включили до заявки першої команди, де вона грає в молодіжній першості. Але рівень цього турніру заслабкий, не дає прогресувати. У нас, навпаки, залишилися сімнадцятирічні хлопчаки, яким для найскорішого адаптування в дорослому футболі бракує досвідчених партнерів. Змінити ситуацію зможемо лише взимку, коли відкриється "вікно" для дозаявок.

У 21 рік у "Дніпрі" вам довірили капітанську пов"язку, а фахівці визнали найкращим футболістом СРСР. Чому зараз молодь дорослішає пізніше?

— Це життєва ситуація, в якій багато залежить не від людини, а від обставин. Мені в "Дніпрі" довіряли тренери та партнери, то була молода команда. Постійно грав у основному складі, відчував довіру та впевненість у силах. За таких обставин футболіст просто змушений прогресувати. Нинішнє покоління не менш талановите. Просто зараз конкуренція вища. Можливо, якби я на початку 1980-х опинився в "Динамо", про футболіста Литовченка мало хто дізнався б. До основи команди-лідера молодому гравцю пробитися важко. Ще важче стати лідером колективу.

Відвів Протасова до церкви і cтав його хрещеним батьком

Ви майже не граєте в матчах ветеранів. Чому?

— У тазостегновому суглобі поставлено протез. Це, до речі, єдина серйозна травма у футбольній кар"єрі. Хоча іноді роблю винятки. Востаннє виходив на футбольне поле в Дніпропетровську, коли відкривали новий стадіон.

У Дніпропетровську досі згадують ваш дует із Протасовим. Кажуть, ви його хрещений батько. Правда?

— Це було 1984 року. Олег, лідер нападу "Дніпра", у кількох поспіль матчах не міг відзначитися. Переживав із цього приводу. Я відвів його до церкви, став хрещеним батьком. Наступного року він встановив рекорд результативності — забив 35 м"ячів.

На вашу думку, що не вийшло в Протасова-тренера в "Дніпрі"?

— Не мені судити. Певний час команда перемагала, показували змістовну гру. Але обстановка, яка була в команді, не сприяла подальшим турнірним успіхам. Гадаю, провини Протасова в цьому немає. Він кваліфікований тренер, знає свою справу.

Двадцять років тому в складі збірної СРСР ви стали віце-чемпіоном Європи. Які враження залишилися від того турніру?

— Із кожною грою збірна СРСР додавала. Так заклав програму функціональної підготовки Лобановський. Півфінальний поєдинок з Італією вважаю найкращим зразком гри нашої команди. До речі, коли тренував "Металіст", на установці поставив хлопцям запис цієї гри. Спочатку вони насміхалися з коротких трусів і старих правил гри, а згодом притихли. Були вражені швидкостями та пресингом, який ми показували майже двадцять років тому. Наступного дня "Металіст" зустрічався з "Шахтарем" і переміг 1:0.

А після Євро-1988, крім срібної медалі та звання заслуженого майстра спорту, Держкомспорт видав премію — п"ять тисяч марок. На ці гроші купив дачу на Русанівці. Після шалених фізичних і моральних навантажень кортіло відпочити. Але побувши лише день у Києві, поїхав із "Динамо" на черговий збір. У якості винагороди Лобановський дозволив нам узяти з собою дружин.

1963, 11 вересня — Геннадій Литовченко народився в Дніпродзержинську Дніпропетровської області

1981 — став гравцем "Дніпра"

1983 — став чемпіоном СРСР

1984 — визнаний найкращим футболістом СРСР

1988 — перейшов до київського "Динамо"

1990 — виграв чемпіонат СРСР, зіграв на Кубку світу, перейшов до "Олімпіакоса"

Тренував "Металіст", ФК "Харків", "Кривбас". Нині — старший тренер "Динамо-2"

Одружений, має доньку

Зараз ви читаєте новину «"Лобановський дозволив нам узяти на збір дружин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі