вівторок, 13 серпня 2019 06:11

"Ліверпуль" пануватиме в прем'єр-лізі

9 cерпня стартував футбольний чемпіонат Англії. 16 серпня розпочнуться іспанська та німецька першості, 24 серпня — італійська. Що чекати від нового сезону?

— В Англії продовжиться панування "Манчестер Сіті" та "Ліверпуля", — каже 40-річний Сергій Бабарика, колишній оглядач чемпіонату Англії у журналі "Футбол". — Команди зараз настільки сильні, що обом не потрібні трансфери, аби залишатися на вершині і боротися за всі можливі титули. Думаю, пріоритетом для тренера "Сіті" Хосепа Гвардіоли буде перемога у Лізі чемпіонів. А от наставник "Ліверпуля" Юрген Клопп робитиме все, щоб виграти чемпіонат. Тому віддам перевагу "Ліверпулю".

Дуже цікавою буде і боротьба за місця в топ-4. Тут окремо стоїть "Тоттенхем" — команда, яка повинна бути третьою з невеликим відривом від лідерів. А от "Манчестер Юнайтед", "Челсі" та "Арсенал" мають чимало проблем перед стартом сезону. "Юнайтед" зробив ризиковану ставку на недосвідченого тренера Оле-Гуннара Сульшера і омолодження складу, "Челсі" гальмує неможливість купувати нових футболістів, а "Арсенал" уже три роки живе без Ліги чемпіонів, і не факт, що ця серія перерветься. Є передумови, що в нинішньому сезоні топ-6 розбавить хтось із прогресуючих міцних середнячків. Найбільше шансів для цього у "Лестера" і "Евертона", але не варто списувати з рахунків і "Вест Гем".

"Саутгемптон" здивував. Австрійський фахівець Ральф Хазенхюттль якісно виконав рятувальні роботи минулого сезону. Підняв команду над зоною вильоту, але при цьому працював і на перспективу. Команда швидко прийняла філософію тренера, орієнтованого на агресивний футбол із пресингом і активними флангами.

Від "Барселони", чинного чемпіона Іспанії, знову чекають перемоги, — стверджує Сергій Куванжі, 27 років, оглядач чемпіонату Іспанії на сайті sportarena.com. Тим паче — з "Атлетико" перейшов Антуан Грізманн, який додасть атакуючої сили.

Підготовка "Реала" йде дуже важко. Команда Зінедіна Зідана виграла тільки один товариський матч в основний час — у турецького "Фенербахче", проте була розтрощена "Баварією" — 1:3 та "Атлетико" — 3:7. Крім цього, кількість травмованих виходить за межі. Все це і наштовхує на думку, що "Реал" має великі шанси провалитися прийдешнього сезону.

Срібний призер чемпіонату 2018/19 — "Атлетико" — провів справжню революцію складу. Із клубу пішли не тільки ветерани — Луїс, Хуанфран, Годін, але й найперспективніші гравці — Грізманн, Родрі, Лукас. Звісно, мадридці вже непогано скупилися: Грізманна замінили талановитим португальцем Жоао Фелішем, Родрі — Маркосом Ллоренте, а Лукаса — Маріо Ермосо. Такі зміни пригальмують розвиток команди, але тренер Дієго Сімеоне знає, що робити.

"Валенсія", чинний володар Кубка Короля, переживає складні часи. Прямо зараз ідуть перемовини про те, чи продовжить свою роботу в клубі генеральний директор Матеу Алемані. Все б нічого, але за ним може піти й головний тренер Марселіно Гарсія Тораль. А все через президента клубу Пітера Ліма, який не дозволяє взяти їм контроль над трансферами.

Спортивний директор "Севільї" Рамон Мончі накупив новачків на 3,75 млрд грн. Призначив тренером Хулена Лопетегі. Саме він будуватиме новий проект, робитиме команду з нових гравців.

У Німеччині є традиційне питання перед сезоном: за скільки турів до завершення сезону "Баварія" відсвяткує титул, — розповідає головний редактор сайта fcdynamonation.com 39-річний Кирило Крижановський. — Сім років тому команда здобула 91 бал і перемогла. Минулого сезону — на 13 пунктів менше. І все одно виграла!

За останні 10 років мюнхенці збудували ідеальний клуб. Це фінансовий та спортивний монстр, який багато сезонів жив за власними правилами — не витрачати багато. Зараз ці правила вже не діють на міжнародній арені, тому "Баварія" буде змінюватися. І для інших клубів Німеччини це погана новина. Мюнхенці збільшуватимуть витрати на придбання нових гравців.

Це не означає, що боротьби не буде зовсім. Але у "Боруссії" немає кадрових потужностей, щоби битися із "Баварією" до перемоги у чемпіонаті. Молода команда з Дортмунда може бути більш мотивованою, але клас неможливо підмінити бажанням. Мюнхенські зірки ніколи не впадуть нижче певного рівня, й цього буде достатньо для чергового титулу.

Єдиний шанс "Боруссії" — лише у можливих проблемах "Баварії". Колись скандали та розбірки дали "Баварії" прі­звисько: "футбольний клуб "Голлівуд". Ось тоді були темні часи для мюнхенського монстра. Інколи цей "Голлівуд" постає з мертвих та нагадує про себе. У ті роки конкуренти "Баварії" й стають сильнішими у країні. Поки що немає ніяких ознак повернення тих часів.

Серед інших інтриг сезону головне питання, чи зможе "Шальке" — клуб із величезним бюджетом нулів — повернутися до топ‑5. На команду чекають чергові зміни, але з такими ресурсами можливо вибудувати реального претендента на місце в Лізі чемпіонів.

Італійська ліга вже почала вихід із кризи, — переконаний 34-річний Леон Вургафт, журналіст сайта ua-football.com.

— Причому шляхом яскравого футболу. Нові головні тренери "Ювентуса", "Роми" та "Мілана" — далеко не найстатусніші, зате повністю націлені на володіння м'ячем та атаку. І в клубах не приховують, що насамперед думають не про результат, а про налагодження гри. Тішать і кадрові придбання ліги. Серйозних утрат мало, а такі новачки, як Матейс Де Ліхт, Адрієн Рабіо, Аарон Ремзі, Дієго Годін, Рафаель Леао, повинні підсилити її.

Прогрес серії А залишився майже непоміченим через гегемонію "Ювентуса". Свій восьмий чемпіонський титул туринці оформили рекордно рано. Однак нині з'явилася надія на справжню конкуренцію. Антоніо Конте в "Інтері" не дозволить підопічним розслаблятися, зажадає від них лише перемагати і вичавить максимум. Уже відмінна гра в обороні, хороші кадри та такий тренер — потужна комбінація. Карло Анчелотті після сезону експериментів у "Наполі" має знайти те, що шукає, і повести боротьбу за трофей. А сам "Ювентус" підписав нетипового для себе тренера. Мауріціо Саррі — не похмура машина зі збирання очок, а емоційний вибуховий архітектор гри без гучних досягнень. Він може і не впоратися, що надасть шанс суперникам.

Нижче також має бути цікаво. "Рома" після жахливого сезону змінила все, підсилила оборону, а від колишнього тренера "Шахтаря" Паулу Фонсеки очікують боротьби за четверте місце. Марко Джампаоло здатний закласти фундамент короткого пасу в "Мілані". "Лаціо" після перемоги в Кубку націлений повернути місце в топ-4. Не ясно, як після історичного сезону гратиме "Аталанта" — дебютант Ліги чемпіонів.

Зараз ви читаєте новину «"Ліверпуль" пануватиме в прем'єр-лізі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі