вівторок, 27 березня 2007 16:39

Литва гратиме розкуто

Автор: фото: REUTERS/Katarina Stoltz
  Головний тренер збірної Литви Альгімантас Любінскас (попереду) під час кваліфікаційного матчу Чемпіонату світу зі збірною Іспанії у Вільнюсі у жовтні 2004 року
Головний тренер збірної Литви Альгімантас Любінскас (попереду) під час кваліфікаційного матчу Чемпіонату світу зі збірною Іспанії у Вільнюсі у жовтні 2004 року

Сьогодні збірна України вдруге у своїй історії зіграє в Одесі. 27 квітня 1993-го тодішні підопічні Олега Базилевича у південній Пальмірі звели внічию 1:1 товариський поєдинок проти ізраїльтян.

Нині на команду Олега Блохіна очікує відбірний матч чемпіонату Європи-2008. Суперник — збірна Литви. Зустріч, яку в прямому ефірі транслюватиме УТ-1, розпочнеться о 18.00 за київським часом. Судитиме її німець Флоріан Маєр, 38 років. Восени він відвідував Донецьк, де працював на місцевому "дербі" між "Металургом" та "Шахтарем".

Литва — перший опонент українців у офіційних матчах. 7 вересня 1994 року наша збірна дебютувала у відбірному турнірі чемпіонату Європи й у домашньому матчі поступилася прибалтам — 0:2. Через рік у Вільнюсі українці взяли реванш — 3:1. Окрім цих поєдинків, команди провели ще дві товариські зустрічі. Вільнюс приймав одну зустріч у травні 1993-го. Гості перемогли — 2:1. Візит до Києва у серпні 1996-го також закінчився для литовців поразкою — 2:5.

У всіх цих матчах збірну Литви тренував Альгімантас Любінскас, 55 років. Колишній гравець вільнюського "Жальгіріса",  він прийняв збірну у 1992-му від Беньямінаса Зелькявічуса. Той знову очолив команду у 2000-му, але литовська федерація футболу повернула Любінскаса через три роки.

Кореспондент "ГПУ" у понеділок зателефонував на мобільний Любінскаса.

— Я зараз в аеропорту, — попередив тренер литовської збірної. — Вилітаємо на матч. Маю не більше трьох хвилин. Що вас цікавить?

Прошу прокоментувати суботній поєдинок Литва — Франція. Прибалти програли — 0:1.

— Незаслужено програли, — каже Любінскас. — В епізоді, коли забив Анелька, неуважно зіграв наш голкіпер Карчемарскас. Але я б не хотів його звинувачувати. Мої хлопці комбінували не гірше за французів. Ті, в принципі, нічого й не показали. Правда, грали вони без багатьох лідерів (Анрі, Рібері, Вієйра, Трезеге. — "ГПУ").

Тактика литовців на одеський матч буде іншою, ніж на київський?

— Ну який же тренер вам розповідатиме про свою тактику до матчу? — дивується Любінскас. — Українці атакуватимуть, бо гратимуть удома. Чув, що Блохін "запланував" у березневих матчах 6 очок. Ми можемо зіграти розкуто, на нас нічого не тисне.

Тиждень тому Олег Блохін дорікнув литовцям за те, що попри обіцянку, вони не надіслали відеозапис матчу Фарери — Литва.

— Я не знаю, що там сталося, — каже Любінскас. — Не моя справа. Можливо, технічні служби не спрацювали. Не думаю, що та касета так уже б допомогла Блохіну. Фарери ж і без неї обіграли. І без Шевченка. Погано, що він не літав на острови. Вийде проти нас свіжим. Але якщо не дати йому розбігтися, усе буде гаразд. Шева — гравець вільного простору, а не останнього удару, як ті ж Індзагі або Трезеге.

Свій перший офіційний матч українці зіграли проти Литви

Під керівництвом Любінскаса відмовився грати 22-річний Едгарас Чеснаускіс, колишній півзахисник київського "Динамо".

— Це його справа, — каже тренер. — Не хочу цю тему коментувати. У мене зліва можуть і Морінас, і Калонас зіграти.

Швидше за все, у воротах Литви сьогодні знову стоятиме московський динамівець Жидрунас Карчемарскас. Оборону очолює Станкявічус, який виступає в італійській серії "В" за "Брешію". Лідер нападу литовців — Томас Данілявічус теж грає у цьому дивізіоні за "Болонью". У збірній його напарник — Робертас Пошкус. Він останні роки мандрує Росією: грав за "Крылья Советов" та "Зеніт", а зараз — запасний форвард московського "Динамо". Лідери півзахисту литовців — володар Кубка УЄФА-2005 Девідас Шемберас із московського ЦСКА, який може закрити позицію у фланзі та в центрі, і найкращий бомбардир чемпіонату Литви Мантас Савенас.

Українці у ніч із суботи на неділю повернулися з Фарерських островів. Два дні готувалися на заміській базі у Кончі-Заспі. Учора вдень футболістів та тренерів прийняв президент України. Віктор Ющенко вручив державні нагороди учасникам Кубка світу-2006. Учора ввечері "синьо-жовті" здійснили переліт до Одеси і потренувалися на місці проведення поєдинку — стадіоні "Чорноморець". Усі квитки на цю 28-тисячну арену, вартістю від 10 до 200 грн, були розкуплені вже у понеділок.

— Усе в нас йде за планом, — каже "ГПУ" тренер збірної України Андрій Баль, 49 років. — Гравці відновилися після польоту на Фарери, у матчі з Литвою можуть з"явитися кілька нових виконавців.

Шевченко, Ребров та Ротань, які не літали на Фарери, готуються до сьогоднішнього матчу нарівні з усіма. Окрім того, до табору збірної приєднався воротар "Дніпра" Максим Старцев.

Зараз ви читаєте новину «Литва гратиме розкуто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі