вівторок, 03 червня 2008 16:44

Лев шкодує про відсутність Шнайдера

Збірна Німеччини — один із головних фаворитів Євро-2008. "Сітка" турніру складена так, що з італійцями, іспанцями, французами чи голландцями команда Йоахіма Лева може зустрітися лише у фінальному матчі. Але спочатку бронзовим медалістам Кубка світу-2006 треба вийти з групи.

Після останнього Мундіалю, який проходив у Німеччині, у триразових чемпіонів світу змінився тренер. Юрґена Клінсманна змінив Йоахім Лев. Подейкують, саме Лев визначав тактику німців і за часів Клінсманна. Але навіть заступивши на самостійну роботу, тренер зміг підтримати в команді властивий їй дух та налаштованість на боротьбу.

Гра німецької команди будується навколо півзахисника Михаеля Баллака. Він невдало почав сезон у "Челсі" й навіть не потрапив до заявки на груповий етап Ліги чемпіонів. Але потім розігрався і став одним із найкращих футболістів клубу. Він енергійний, добре бачить поле, має гарно поставлений удар.

Позиції збірної послабилися з відсутністю через травму 34-річного півзахисника Бернда Шнайдера. Лева може також непокоїти, що основний центральний захисник — Крістоф Мецельдер — практично цілий сезон не грав за "Реал". Наприкінці дещо втратив форму й основний бомбардир збірної Мирослав Клозе. Голкіпер Леманн припинив бути першим номером "Арсеналу".

Тактика 1-4-1-2-1-2. Леманн — Лам, Мецельдер, Мертезакер, Янсен — Фрінґс — Троховський, Швайштайґер — Баллак — Клозе, Ґомес.

— Втрата Шнайдера — серйозний удар для нас, — каже Лев. — Із його класом та досвідом він був важливим гравцем. Я постійно думаю, ким замінити Бернда.

Збірна Хорватії в нинішньому тисячолітті незмінно бере участь у Кубках світу та чемпіонатах Європи. Але груповий етап подолати не може.

Два роки тому "картатих" очолив Славен Білич. Він навчив команду атакувального футболу. Це дало результат: у відбірному турнірі хорвати двічі обіграли Англію, а в Загребі лише дивом не перемогли Росію, наступаючи на ворота команди Ґууса Гіддінка.

Щоправда, у фінальному турнірі хорватам не допоможе основний нападник — натуралізований бразилець Едуардо да Сильва. Він зламав ногу й повернеться на поле ближче до кінця року. Практично не грає за "Мілан" центральний захисник Даріо Шимич, а флангові оборонці — Чорлука та Шимунич — набагато краще проявляють себе в атаці.

Натомість у Білича хороший півзахист: Даріо Срна та Ніко Кранчар діють справа та зліва. А Лука Модрич, якого англійський "Тоттенхем" купив за $30 млн, веде гру в центрі поля.

Тактика. 1-4-4-2. Плетикоса — Чорлука, Ковач, Шимич, Шимунич — Срна, Ковач, Модрич, Кранчар — Олич, Класніч.

— Ми чемпіони світу з патріотизму, — вважає Білич. — Згадую тишу на лондонському "Вемблі", коли ми перемогли й не пустили Англію на Євро.

Національна команда Польщі під керівництвом голландця Лео Беенгаккера діє на контратаках.

Під таку манеру гри адаптовані крайні півзахисники збірної Польщі — Якуб Блащиковський та Яцек Кжинувек. А опорні — Даріуш Дудка та Маріуш Левандовський —  контролюють підбори м"яча.

Зірка поляків — голкіпер Артур Боруц. На воротаря "Селтіка" претендують "Мілан" та "Баварія". Щоправда, голкіпер може і блискуче впоратися, і відверто провалити матч, помиляючись на рівному місці.

Не гребують поляки й натуралізацією гравців. Колись за Польщу грав нігерієць Олісадебе, а нині — бразильський півзахисник Рожер Геррейро.

Проте оборона — слабке місце поляків. У 14 матчах відбірного турніру Польща пропустила 12 м"ячів. А ще на Євро не поїде півзахисник оборонного плану Радослав Соболевський, який завершив виступи за збірну.

Тактика. 1-4-4-1-1. Боруц — Василевський, Бонк, Жевлаков, Вавжиняк — Блащиковський, Левандовський, Дудка, Кжинувек — Смолярек — Журавський.

— Не сприймайте всерйоз товариські матчі, — заявив Беенгаккер після контрольного поєдинку з данцями (1:1). — Ми хотіли перемогти, але не за будь-яку ціну. Ніхто ж не каже, що Німеччина слабка, якщо вона 2:2 проти білорусів відіграла.

Збірна Австрії, за оцінками експертів, — найслабша команда турніру. Вона потрапила туди на правах господаря.

Тренер Йозеф Гікерсберґер активно впроваджує у склад молодь. Найбільш відомий футболіст Австрії — півзахисник "Панатінаїкоса" Андрес Іваншиц, який має досвід гри у Лізі чемпіонів. Не мають австрійці основного форварда. А головний голкіпер Пайєр пропустить турнір через операцію на шлунку.

Тактика. 1-4-4-2. Маго — Гарич, Предль, Штранцль, Погатець — Штандфест, Ауфгаузер, Іваншиц, Фухс — Лінц, Кульїч.

— Ми готові піднести сюрприз на Євро, — каже Гікерсберґер. — На команду нічого не тисне і втрачати нам нічого.

Зараз ви читаєте новину «Лев шкодує про відсутність Шнайдера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі