понеділок, 26 березня 2007 15:11

Костя Цзю заробляє 15 тисяч доларів на годину

Автор: фото: УНІАН
  Костя Цзю ”шапочно” знайомий з Володимиром Кличком
Костя Цзю ”шапочно” знайомий з Володимиром Кличком

Костя Цзю, 37 років, — колишній чемпіон світу з боксу в середній вазі. У лютому він відвідав боксерські вечори в Києві та Львові. З уродженцем російського міста Сєров, а нині мешканцем австралійського Сіднея ми бесідували в холі київського Палацу спорту. Цзю був іронічним та категоричним у відповідях. Розмовляли російською.


Коли востаннє були в Києві?

— Ще в часи СРСР — 1990-го чи 1991 року. Після нашої розмови хочу піти на двогодинну екскурсію. Щоправда, погода не дуже (надворі тоді була заметіль. — "ГПУ").

Ви обіцяли зрізати свою кіску, якщо підете з боксу. Кіска ще є. Чи є шанс знову побачити вас на рингу?

— Ні. Боксери повертаються з трьох причин. Перша: про них починають забувати. Друга: проблеми з грошима. Третя: немає чим зайнятися. Я таких проблем не маю.

Віталій Кличко їх також не має, але у бокс повертається.

— Я завоював титул чемпіона світу 1995 року. Провів майже півтора десятка боїв, де успішно захищав своє звання (його відібрав у Цзю британець Хаттон у червні 2005-го. — "ГПУ"). А скільки був чемпіоном Кличко-старший? Один бій? Він просто не встиг насолодитися цим званням.

Чи здатен Віталій Кличко повернути собі титул чемпіона?

— Гадаю, так.

Тобто в очікуваному поєдинку Маскаєв–Кличко віддаєте перевагу українцеві?

— Цього я не казав. Такого бою ще просто немає.

Чим поясните домінування вихідців із колишнього СРСР у суперважкій вазі?

— Чому впав Рим? Зарвалися там люди. От і американці зарвалися. А наші продовжують залишатися голодними до перемог.

Чи правда, що діючим боксером ви заробляли більше на майстер-класах, аніж на боях?

— Ні. Тебе цікавлять мої гонорари за майстер-клас? Жодної таємниці не роблю з цього — 15 тисяч доларів за годину. Майстер-класи Кості Цзю виставляються на аукціони. Але всі зароблені на цьому гроші я перераховую в благодійні фонди.

У моєму фан-клубі зареєстровано 20 тисяч осіб

У рідній Росії часто буваєте?

— Цього року планую п"ять візитів. Кожен — до трьох тижнів. Тобто за рік буду в Росії майже чотири місяці. Для цього доведеться близько 300 годин провести в літаках!

Можливо, варто просто змінити місце проживання?

— А ти бував у Австралії? Ні? Якби хоч раз там був, не захотів би звідти їхати. Там усе чудово — природа, люди. Після поразки від Хаттона не боявся повертатися до Австралії — там Костю Цзю люблять за те, що він є.

Узагалі, коли мене питають про Австралію, відразу пригадую незабутнє: "Чому Воркута? Тому що я там сидів", — сміється.

Коли у вас наступна сесія в єкатеринбурзькому університеті фізичної культури та спорту?

— У травні. Заїду туди з Тули, де відбудеться турнір на призи Кості Цзю. В університеті маю вільний графік. Треба буде прочитати лекцію викладачам, як скинути зайву вагу. Гадаю, у світі небагато людей, які можуть сказати з цієї теми більше, ніж я. Перед своїми боями я "зганяв" до 20 кілограмів.

Скільки людей є членами вашого фан-клубу?

— Двадцять тисяч.

Після того як із рингу пішли Тайсон, Холіфілд та Льюїс, професійний бокс потьмянів. Коли можна буде очікувати появу нових яскравих особистостей?

— Це не лише від боксерів залежить. Спортсмен має робити свою справу на рингу, промоутери та журналісти — робити піар поза ареною. Але я б не сказав, що в боксі нині посередні спортсмени. Моя версія найкращих на цей момент: Мейвезер, Де Ла Хойя та Хопкінс. Тому травневого бою між Мейвезером та Де Ла Хойєю чекаю з нетерпінням. Гадаю, останній переможе. Він має мотивацію: може пробігти перед поєдинком 200–300 кілометрів, провести 180–200 спарингів. До речі, мені це робити вже ліньки.

З якими українськими боксерами знайомі особисто?

— Тільки Володю Кличка "шапочно" знаю. Про середньоважковаговика Сергія Дзиндзирука чув схвальні відгуки. Кажуть, він технічний боксер, може битися в Америці. Але німецькі господарі Дзиндзирука не можуть його туди проштовхнути. Є у вас ще один боєць у легкій вазі. Забув прізвище.

Володимир Сидоренко?

— Точно. Якось він підійшов із братом до мене, попросив сфотографуватися. А от ваш Котельник у першій спробі не зміг побити француза М"Байє, якого я у свої найкращі роки за суперника не вважав би.

Чи правда, що ви хочете спробувати себе як актор?

— Так. Надійшла пропозиція знятися у фільмі "Мавр", сучасній інтерпретації "Отелло" Шекспіра. Гратиму там злодія Яго. На мій погляд, цей персонаж не такий уже й поганий, має свої принципи, погляди. Буде у фільмі рукопашний бій. Готую себе до нього. Не повірите — навіть перечитую Шекспіра.

1969, 19 вересня — народився в місті Сєров Свердловської області
1978 — почав займатися боксом
1989 — став чемпіоном Європи у вазі 63,5 кг, визнаний найкращим боксером турніру
1991 — поїхав до Австралії
1992 — перейшов у професіонали
1995 — став чемпіоном світу, 14 разів захистив титул
2005 — програв британцеві Рікі Хаттону
Має дружину Наталію та трьох дітей: синів Тимофія й Микиту та доньку Анастасію

Зараз ви читаєте новину «Костя Цзю заробляє 15 тисяч доларів на годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі