понеділок, 24 грудня 2007 16:23

Колишній наставник "Шахтаря" переміг "Барселону" на її полі

Автор: фото: reuters/Albert Gea
  Бернд Шустер (ліворуч) вітається з наставником ”Барселони” Франком Райкаардом до початку матчу на ”Ноу Камп”
Бернд Шустер (ліворуч) вітається з наставником ”Барселони” Франком Райкаардом до початку матчу на ”Ноу Камп”

На різдвяні та новорічні канікули, які в іспанському чемпіонаті триватимуть два тижні, мадридський "Реал" пішов лідером. Найтитулованіший клуб країни випереджає найближчого переслідувача "Барселону" на сім очок. У недільному матчі "Реал" переміг найпринциповішого суперника на виїзді — 1:0. Єдиний гол наприкінці тайму забив бразилець Баптішта. У чемпіонаті Іспанії "Реал" не перемагав "Барсу" на її полі з 10 лютого 1980 року.

Улітку "Реал" очолив німецький фахівець Бернд Шустер, 48 років. Він замінив на посаді італійця Фабіо Капелло, який після чотирирічної перерви зробив "Реал" чемпіоном країни. Тож рішення президента клубу Рамона Кальдерона та спортивного директора  Предрага Міятовича замінити Капелло здивувало всіх. На зміну італійцеві прийшов Бернд Шустер, який до того працював із іспанським "Гетафе" й минулого сезону дійшов до фіналу Кубка Іспанії та посів дев"яте місце в національному чемпіонаті. А в сезоні 2003/04 Шустер працював із донецьким "Шахтарем". Він не зміг вийти до групового турніру Ліги чемпіонів, поступившись московському "Локомотиву", і миттєво вилетів із Кубка УЄФА, програвши румунському "Динамо". Це було восени 2003-го, а за півроку домашня поразка "Шахтаря" від "Динамо" визначила подальшу долю німецького фахівця — відставка. Чи не поквапився тоді Рінат Ахметов?

Мовні проблеми позначилися на якості роботи Шустера в "Шахтарі"

— Можливо, власникові "Шахтаря" не вистачило витримки, — каже "ГПУ" колишній тренер збірної України Анатолій Коньков, 58 років. — Але тоді для "Шахтаря" результат був понад усе. Не кажу, що нині ситуація змінилася, просто більш "ранній" Ахметов чекати та прощати відсутність результату не хотів. Італієць Невіо Скала виграв чемпіонат України, але це не врятувало його, коли осоромився в матчі з віденською "Аустрією". "Шахтар" Шустера грав у видовищний футбол, почав розкриватися Вукич, але результату не було. Із Луческу Ахметов значно терплячіший.

На думку Конькова, нинішній прогрес Шустера пов"язаний із ігровим досвідом німця.

— Бернд грав у "Барселоні", "Реалі", "Атлетико", — пояснює експерт. — Він знає країну, у якій працює, іспанську мову, а це важливо. Не виключаю, що мовні проблеми позначилися на якості роботи Шустера в "Шахтарі".

Недільний матч у Барселоні Коньков оцінює так:

— "Реал" був кращим, ніж "Барса", не лише за рахунком, а й за грою. Організувати оборону Шустер уміє — це показала ще його робота в "Гетафе". У господарів було мало моментів, провалив матч Рональдінью. "Реал" атакував гостро та різко.

Принциповий матч відбувся в чемпіонаті Італії. "Інтер" переміг земляків із "Мілана" — 2:1 і продовжує лідирувати, випереджаючи "Рому" на сім очок.

— Міланське дербі вийшло посереднім за якістю гри, — вважає колишній форвард київського "Динамо" Віктор Леоненко, 38 років. — "Інтер" скористався грубими помилками голкіпера суперників Діда, а "Мілан" був фізично неготовим.

Не виключено, що з наступного сезону "Мілан" тренуватиме колишній наставник "Челсі" Жозе Моурінью. За інформацією французького видання "Франс футбол", що свого часу точно передбачило перехід Т"єррі Анрі до "Барселони", хоча сам форвард відхрещувався від цього та погрожував судом, 44-річний португалець уже підписав контракт із італійським клубом. Лави "Мілана" може поповнити івуарійський форвард Дідьє Дрогба, улюбленець Моурінью, а для Андрія Шевченка тоді двері до колишнього клубу точно будуть зачинені. Хоча віце-президент "Мілана" Адріано Галліані не виключив можливості повернення українського форварда влітку.

Зараз ви читаєте новину «Колишній наставник "Шахтаря" переміг "Барселону" на її полі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі