Ексклюзиви
пʼятниця, 06 червня 2008 17:16

"Коли грали проти "Шахтаря", нас стимулювало "Динамо"

Автор: фото: Василь ТАНКЕВИЧ
  Ігоря Біскупа запрошували до дніпропетровського ”Дніпра”. Він погодився на перехід, але залишився у Тернополі, бо там пообіцяли і дали двокімнатну квартиру
Ігоря Біскупа запрошували до дніпропетровського ”Дніпра”. Він погодився на перехід, але залишився у Тернополі, бо там пообіцяли і дали двокімнатну квартиру

Багаторічний капітан тернопільської "Ниви" Ігор Біскуп, 47 років, у вищій лізі дебютував у 31 рік. Провів при цьому 228 матчів. Близько половини з них — як капітан. Останній матч зіграв у 40 років — другий результат після Івана Шарія. Спілкуємося у його квартирі в Тернополі.

З "Нивою" ви пройшли шлях від її заснування 1978 року в Підгайцях до успішних виступів у другій союзній лізі (у Бережанах і Тернополі) і врешті — до сьомого місця (двічі) у вищій лізі чемпіонату України. Із союзних часів які матчі найбільш пам"ятні?

— Кубкові проти московського "Спартака" у 1988 році. У першій грі в гостях вели 1:0 після голу Петра Прядуна. Той матч транслювали по радіо і московський коментатор дивувався: "Що за команда приїхала? Звідки?" Нас надламали два голи, забиті з офсайду. Поступилися — 1:4. А вдома при повних трибунах узяли реванш — 1:0. Знов забив Прядун. Переваги, на жаль, не вистачило. Хоча були ще два стовідсоткові моменти.

Із ким із москвичів найчастіше перетиналися на полі?

— З Олександром Мостовим. Він грав на лівому фланзі півзахисту, а я на правому. На фланзі я діяв з Ігорем Покидьком. Нерідко перегравали суперників. Після того Покидько навіть отримав запрошення у "Спартак" від Бєскова. Правда, через сімейні обставини відмовив москвичам. Зараз зате судить у вищій лізі, — сміється.

У чемпіонаті України матчі проти кого були найпринциповішими?

— Проти лідерів — "Динамо", "Шахтаря" і "Дніпра". Двічі вдома вдавалося перемагати киян. Пригадую, у квітні 1997 року на снігу обіграли динамівців 1:0. Забив Олег Ящук. Я грав на позиції правого захисника, опікав Реброва. Приємно було, коли у 1998 році в Донецьку обіграли "Шахтар" 4:2. Ящук тоді хет-трик зробив. У 1994 році і вдома перемогли "Шахтар" — 2:0. Вони подали протест. Наш президент публічно заявив, що "Нива" не проти переграти матч. Після другої поразки (ми перемогли — 2:1) вони протесту вже не подавали.

Віталій Шумський зізнався, що на початку 1990-х у "Ниві" в нього зарплата була 50 доларів.

— Було таке. У нас кожен мав різні зарплати. У мене тоді зарплата була 150 доларів. При Леоніді Буряку отримував уже 250 доларів. При Ігореві Яворському підняли до 400 доларів. Це було значно менше, ніж в інших командах, де отримували щонайменше тисячу.

У Леоніда Буряка отримував уже 250 доларів

Чи правда, що в "Ниві" бували проблеми з харчуванням футболістів?

— Так "Нива" тоді ішла на виліт — у 2001 році. Навіть не було за що продукти купити і поїхати на виїзд. Лише завдячуючи директору одного з автотранспортних підприємств, який давав автобус, ми рушали на виїзди. Багато футболістів покинуло команду. Тренер, Ігор Яворський, пішов, а я залишився граючим тренером. А молоді бракувало класу, щоб грати у Вищій лізі.

Договірні матчі у 1990-х роках проводилися?

— Дуже мало. Якщо команда була в середині турнірної таблиці, то все ішло своїм ходом. Якщо була на вильоті, то могли шукати якісь варіанти.

А стимулювання?

— Бувало, коли ми грали проти "Шахтаря", нас стимулювало "Динамо". Зіграли якось у Донецьку 1:1. Киянам якраз допомогли ті два очки. Тоді кожен із гравців додатково до зарплати отримав 500 доларів.

2003 року ви перебралися до Англії.

— Надійшла пропозиція очолити команду USSR, яка грала у вищій футзальній лізі Англії. Був граючим тренером. За команду грали вихідці з СРСР. Кілька чоловік пограли свого часу в українській і російській вищій лізі. Був у цій команді до кінця 2007 року. Двічі ми стали чемпіонами Англії. Кілька місяців тому повернувся в Тернопіль, у "Ниву". Спочатку попрацював спортивним директором клубу, потім один матч був в.о. головного тренера, а зараз — тренер команди.

Усю свою футбольну кар"єру ви провели в "Ниві". В інші команди не кликали?

— У 1984 році запрошував "Дніпро". Вони тоді якраз стали чемпіонами СРСР. Я їм підійшов. Був місяць на зборах, грав в основному складі. Дав їм добро на перехід, тільки попросив на кілька днів відпустити додому. Тут зустрівся з керівництвом "Ниви", яке переконало мене залишитися. Пообіцяли і дали в Тернополі двокімнатну квартиру. А в мене тоді якраз дружина народила доньку. Я провів за "Ниву" товариську гру. Мене дуже тепло зустріли тернопільські вболівальники. Відчув, що в Тернополі більше потрібний. Кликали також у "Чорноморець", запорізький "Металург".

Кілька слів про вашу сім"ю.

— Із дружиною Надією разом були в Англії. Не розстаємося, бо, вважаю, аби зберегти сім"ю, подружня пара повинна бути разом, навіть за кордоном. Син Андрій грає в "Ниві". Дуже радий, що він пішов по моїх стопах. Донька Іра працює в банку.

1960, 11 серпня — народився в місті Монастириська Тернопільської області
1978 — почав виступати за "Ниву" (Підгайці)
1980 — виграв Кубок УРСР
1981 — одружився з Надією
1982 — народився син Андрій
1984 — народилася донька Іра
1987 — завоював срібло у VI зоні другої ліги
1989 — виборов бронзу буферної зони другої ліги
1994, 1998 — з тернопільською "Нивою" посів сьоме місце у вищій лізі чемпіонату України
2003, 2004 — став чемпіоном Англії з футзалу
у команді USSR

Зараз ви читаєте новину «"Коли грали проти "Шахтаря", нас стимулювало "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути