четвер, 22 березня 2007 18:27

Клочкова хоче зустрітися з Януковичем

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Яна Клочкова три місяці жила у США
Яна Клочкова три місяці жила у США

На першу зустріч чотириразова олімпійська чемпіонка плавчиня Яна Клочкова, 24 роки, прийти не змогла. Поверталася з тренування й потрапила в затор. Аварія сталася, пояснює Клочкова, через те, що вагітна жінка була за кермом. Спортсменка змушена була залишити машину. Поїхала додому на метро. Інтерв"ю перенесли.

Наступного дня Клочкова телефонує сама. "Ви вже на місці?" — запитує й додає, що буде за дві хвилини.

Йдемо Великою Васильківською. Спочатку планували завітати до ресторану "Майамі Блюз", але потім передумали — пішли до "Української хатини". Яна скидає білу спортивну куртку, залишається в футболці та світлих джинсах. Замовляє капучино. Офіціант каже, що напою немає, пропонує каву. Клочкова відмовляється й просить соку. Їсти не хоче. Каже, нещодавно пообідала й невдовзі поїде на тренування. Розмовляємо російською.

У Мельбурні проходить чемпіонат світу. Чому ви не берете в ньому участі?

— Плани поїхати до Австралії були. Готувалася до турніру в Хорватії. В останній день збору переїла морозива. Застудила горло.

Сьогодні в Україні з"явилося молоде покоління плавчинь — Хлистунова, Амшеннікова, Зубкова. Як ви оцінюєте їх перспективи?

— Поки що ніяк. Ту ж Хлистунову зарано називати "новою Клочковою". Дівчинка талановита, але хай спочатку щось виграє на Олімпіаді.

Яка роль тренера в плаванні?

— У моєму випадку — величезна. Без Ніни Кожух та її чоловіка про Яну Клочкову ніхто б не дізнався. Взагалі, коли працюють зірковий тренер та зірковий спортсмен, результати фантастичні. Це довела співпраця Геннадія Турецького та Олександра Попова. А можна вигравати лише завдяки фізичним даним. Так, як це робить американець Майкл Фелпс. Ну як проти нього можна боротися?

Ви ще діюча спортсменка?

— Не сумнівайтеся. Знаю, що на одному з популярних вітчизняних телеканалів проанонсували мою участь у спортивній програмі. На ній я начебто мала повідомити, чи плаватиму далі. Але про закінчення кар"єри навіть і не думала. Просто ведучий, аби підняти рейтинг і не допустити закриття програми керівництвом, дав таку інформацію. А бабусі моїй уже почали телефонувати з Росії, Австралії — невже Клочкова йде з плавання? Довелося всіх заспокоювати. Планую виступати на Олімпіаді в Пекіні. Хоча й розумію: дуже важливо вчасно піти. Той же росіянин Попов (чотириразовий олімпійський чемпіон. — "ГПУ"), як на мене, мав це зробити 2003-го після чемпіонату світу. Але він поїхав на Ігри-2004 і пішов не дуже гарно. Я не засуджую — не кожен може піти непереможеним.

Гроші поклала у банк під проценти

Сергій Бубка цього зробити не зміг. Поїхав на Олімпіаду-2000 — і жодних результатів. Не побоюєтеся, що з вами щось схоже станеться в Пекіні?

— Наскільки мені відомо, в Бубки був контракт. Тому Сергій і поїхав. А я всім все довела. Може й не вийти. Навіть зараз, якби пливла в Мельбурні, не впевнена, що змогла б бути призеркою. Все-таки три роки на серйозних турнірах не виступала, втратила змагальний тонус.

Розкажіть про фінансові стимули.

— Усі гроші заробила на Олімпіаді. Поклала їх у банк під проценти.

Відомо, що ви вкладали гроші у дубненський ливарно-механічний завод "Ісполін".

— Спробувала. Нічого не вийшло, і ми мирно розійшлися.

На останніх президентських виборах ви підтримували Віктора Януковича. Докорів після помаранчевої революції не чули?

— А за що мені дорікати? 2004-го Янукович очолював Національний олімпійський комітет, тоді ми успішно виступили на Олімпіаді. З нинішнім прем"єром давно не бачилася. А хотілося б.

Правда, що коли ви перемогли в Афінах, вас привітав тодішній президент Леонід Кучма?

— Так. Я в Греції була, на яхті каталася. Навіть не знала, що мені дадуть Героя України. Хоча з іншого боку — що герой, що ні. На медалі свої не дивлюся й удома їх не розглядаю.

Що з вами трапилося на чемпіонаті Європи-2000 у Валенсії?

— Квапилася на старт і ненавмисне розірвала купальник. Дірка була. Думала, якщо нахилюся, купальник відкриється й глядачі все побачать. Обійшлося — перемогла й отримала 200 тисяч марок. Найбільший приз в історії плавання вручили за те, що перемогла на всіх крупних турнірах — Олімпіаді, чемпіонаті світу та Європи.

Чому три місяці ви жили в США?

— Хотіла розвіятися. Тоді вже не плавала. Мешкала в сім"ї. Плавала в морі, в кіно ходила. Компанія була — хлопці з Росії.

Чому відмовилися від участі у проекті "Танці із зірками"?

— Танцювальні тренування з тренуванням у басейні — речі несумісні. Хоча два тижні різні рухи розучувала. Нелегко — в молодості ж на дискотеки не ходила. А взагалі високим людям важко на паркеті.

Як складається особисте життя?

— Ніяк, — сміється. — У мене немає близької людини. Думаю, що не так-то й легко її знайти. Чи бояться мене хлопці? З іншого боку, де знайомитися, коли я постійно в басейні? А на різні заходи всі приходять парами. Але я над цим не заморочуюся. Хоча хотіла б мати людину для душі.

Преса писала про ваші стосунки з гонщиком Олексієм Мочановим. Помилялася?

— Стосунки були, але припинилися.

Яна розповідає, що дружить зі співачками Іриною Білик, Ані Лорак, іноді бачиться з Віталієм та Володимиром Кличками. В дитячому центрі "Артек" спілкувалася з футболістом Андрієм Шевченком. Зауважує, що на його місці залишилася б у "Мілані".

1982, 7 серпня — народилася в Сімферополі
1989 — почала займатися плаванням
1996 — срібний призер чемпіонату Європи
1999 — стала чемпіонкою світу в Гонконгу
2000 — на Олімпіаді у Сіднеї завоювала дві золотих та одну срібну нагороди
2003 — визнана найкращою спортсменкою України
2004 — на Олімпіаді в Афінах виграла дві золоті нагороди
2004, 18 серпня — присвоєно звання Герой України
Неодружена

Зараз ви читаєте новину «Клочкова хоче зустрітися з Януковичем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі