понеділок, 09 квітня 2007 17:57

Капелло не зміг вилікувати "Реал"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Фабіо Капелло вигравав національні першості з італійськими ”Міланом”, ”Ромою”, ”Ювентусом”  та іспанським ”Реалом”
Фабіо Капелло вигравав національні першості з італійськими ”Міланом”, ”Ромою”, ”Ювентусом” та іспанським ”Реалом”

Футбольний сезон закінчується. Через два місяці європейські та українські клуби думатимуть не тільки про те, хто гратиме за команду на футбольному полі наступного року, а й перейматимуться тим, хто керуватиме нею з тренерської лави.

У новому сезоні змінить тренера мадридський "Реал". Фабіо Капелло очолив команду, яка нічого не вигравала з 2003-го, рік тому. За його плечима величезний переможний шлях із "Міланом", "Реалом", "Ромою" та "Ювентусом". Проте не слід забувати й про невдалий досвід повернень. 1997 року, вигравши з "Реалом" чемпіонат Іспанії, Капелло знову прийшов до "Мілана" і не зміг подолати кризу в грі "червоно-чорних".

Під час другого приходу до "Реала" Капелло поставив перед керівництвом умову: більше за тренера не отримуватиме жоден футболіст, а для нової ігрової моделі йому потрібні великі витрати. Керівництво мадридців не поскупилося й купило Каннаваро, Емерсона, Діарра, Гаго. Вони були потрібні італійцеві для ведення захисного прагматичного футболу, притаманного командам Капелло.

Але цього разу не вийшло. "Реал" почав грати сухо, програвав середнякам та аутсайдерам у чемпіонаті Іспанії, провалив "Ліону" та "Баварії" серйозні матчі Ліги чемпіонів. А Капелло був непослідовним у кадрових рішеннях. Наприклад, спочатку відсторонив, а потім повернув до команди Девіда Бекхема.

До того ж Капелло у червні виповниться 61 рік. А це критичний вік навіть для кваліфікованого тренера.

На місце Фабіо "Реал" хоче взяти наставника "Челсі" Жозе Моурінью, 44 роки. Він уже вигравав Лігу чемпіонів з "Порту", проте з "Челсі" португальцеві цього зробити не вдалося. Якщо не вдасться цього сезону, власник "аристократів" Роман Абрамович може звільнити Моурінью. Хоча той двічі поспіль вигравав чемпіонат Англії. Проте нинішнього сезону "Манчестер Юнайтед" навряд чи дозволить зробити "хет-трик" команді Андрія Шевченка. Контракт Моурінью з "Челсі" чинний до 2010 року. Жозе отримує 8 млн євро на рік. Замінити Моурінью може 42-річний наставник міланського"Інтера" Роберто Манчіні, який ще не продовжив угоди з чемпіоном Італії.

На місце Капелло "Реал" хоче взяти Жозе Моурінью

Якщо "Реал" не домовиться з Моурінью, наступником Капелло може стати 46-річний іспанець Рафаель Бенітес. Уродженець Мадрида, він третій рік працює з "Ліверпулем". Прийшов до команди, коли був чемпіоном Іспанії та володарем Кубка УЄФА, й одразу виграв з "червоними" Лігу чемпіонів. Команди Бенітеса відзначаються мобільністю: тренер уміє організувати гру й протидіяти більш класному виконавському потенціалові суперника. При цьому не вимагає придбання суперзірок.

"Барселона" теж може розлучитися з тренером. 44-річний голландець Франк Райкаард торік досяг із клубом вершини, ставши чемпіоном Іспанії та вигравши Лігу чемпіонів. Але схоже, що він вичерпався в "Барсі". Його новації, наприклад гра в три захисники, не дають результату. Цього року "Барса" програла суперкубок Європи та клубний чемпіонат світу, тому вилетіла з Ліги чемпіонів.

Райкаард може перейти до італійського "Мілана". Там уже 5,5 року править 47-річний Карло Анчелотті. За цей час він виграв із командою все, що можна, і тепер має шанси очолити національну збірну.

Під час сезону мюнхенська "Баварія" змінила Фелікса Магата на Оттмара Хітцфельда й після перемоги над "Реалом" перетворила тимчасовий контракт із ним на півторарічний.

Серед безробітних тренерів вирізняється 58-річний італієць Марчелло Ліппі. Він виграв Кубок світу-2006 і взяв паузу на рік. Улітку Ліппі може очолити "Мілан" або "Ювентус", із яким досягав найбільших успіхів у клубній кар"єрі. Вільний зараз і швед Свен-Горан Ерікссон, 58 років. Із португальською "Бенфікою" він став фіналістом Кубка чемпіонів, із італійським "Лаціо" переміг у Кубку кубків та чемпіонаті Італії. А ще раніше, 1987-го, зробив шведський "Гетеборг" володарем Кубка УЄФА. Щоправда, останні п"ять років Ерікссон провалив. Він став першим іноземцем, який очолив збірну Англії. Мав надзвичайно яскравий склад, але постійно зупинявся у чвертьфіналах Кубків світу і Європи. Кажуть, що Ерікссону не вистачає жорсткості та рішучості.

Українські тренери за кордоном практично незатребувані. Певний досвід роботи мають лише Олег Блохін у Греції, Леонід Буряк — у Фінляндії, В"ячеслав Грозний — у Болгарії та Олег Протасов — у Румунії.

— Не думаю, що наші тренери погані, — каже "ГПУ" заслужений тренер України В"ячеслав Грозний, 50 років. — Їм просто не вистачає "розкрутки". Знання мов та специфіки іноземного футболу теж необхідні.

Свого часу Грозний працював у Болгарії з "Левськи". Нещодавно його запрошувала румунська "Тімішоара", але В"ячеслав відмовився. Без роботи залишається й колишній наставник "Дніпра", київського "Динамо" та маріупольського "Іллічівця" Микола Павлов.





Ліга чемпіонів 1/4 фіналу. Повторні матчі


10 квітня (вівторок)

"Манчестер Юнайтед" (Англія) — "Рома" (Рим, Італія)

Стадіон: Олд Траффорд (вміщує 76 211 глядачів)

Суддя: Любош Міхел (Словаччина)

Дискваліфіковані: Скоулз — Перротта

Телетрансляція: "Спорт-1"

Перший матч — 1:2


"Валенсія" (Іспанія) — "Челсі" (Лондон, Англія)

Стадіон: "Месталья" (вміщує 52 153 глядачі)

Суддя: Кірос Вассарас (Греція)

Дискваліфіковані: Марчена, Наварро — немає

Перший матч — 1:1

Телетрансляція: УТ-1

11 квітня (середа)

"Баварія" (Мюнхен, Німеччина) — "Мілан" (Італія)

Стадіон: "Альянц-Арена" (вміщує 66 000 глядачів)

Суддя: Мануель Мехуто Гонсалес (Іспанія)

Дискваліфіковані: немає — Джилардіно

Телетрансляція: УТ-1, НТВ+Футбол

Перший матч — 2:2

"Ліверпуль" (Англія) — ПСВ (Ейндховен, Нідерланди)

Стадіон: "Енфілд Роуд" (вміщує 45 362 глядачі)

Суддя: Роберто Росетті (Італія)

Дискваліфіковані: Куйт — немає

Телетрансляція: "Спорт-1", РТР-Спорт

Перший матч — 3:0

Примітка: усі матчі розпочнуться о 21.45 за київським часом

Регламент

Переможцем раунду плей-офф оголошують ту команду, яка забила більше м"ячів у двох матчах. Якщо цей показник однаковий, переможцем стає команда, яка забила більше м"ячів на чужому полі. Коли і цей показник співпадає, призначають два додаткові тайми по 15 хв. (правило подвійної ціни виїзного голу нині розповсюджується і на додатковий час). Якщо в додаткові 30 хв. не забито жодного м"яча, переможця визначають за серією пенальті.

Зараз ви читаєте новину «Капелло не зміг вилікувати "Реал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі