четвер, 03 липня 2008 17:28

Іспанія вразила синхронністю дій

У неділю закінчився чемпіонат Європи-2008 з футболу. Підсумки турніру обговорюємо з найкращим бомбардиром Кубка світу-1994 Олегом Саленком, 38 років.

Чому чемпіоном стала Іспанія?

— Тренерська робота. Я знаю Араґонеса по роботі в іспанському чемпіонаті: коли грав за "Валенсію", він працював у "Севільї". Це надзвичайно впертий тренер, який до кінця гнутиме свою лінію. Він підібрав гравців, що треба. Наситив середню лінію і зрозумів, що йому не потрібен Рауль. Бо в основі капітан "Реала" не грав би все одно, а тримати такого гравця на лаві запасних — цього б ніхто не зрозумів. Іспанія взяла синхронністю дій. Я не бачив на турнірі більш злагодженої команди.

Чи міг хтось зупинити Іспанію?

— Тільки Росія. Якби команда Гуса Хіддінка вийшла на Іспанію етапом раніше, тобто у 1/4 фіналу, могла б розраховувати на успіх. Росія вочевидь розбігалася у чвертьфіналі, а Іспанія в першому раунді плей-офф була обережною, пам"ятаючи про давні традиції вильотів. Коли ж команди зустрілися в півфіналі, Росія вже не мала тієї фізичної готовності.

Чому найкращим гравцем чемпіонату визнали іспанця Хаві?

— Тому що найкраще на турнірі проявила себе середня лінія чемпіонів Європи. А її лідером був саме півзахисник "Барселони".

Чи можна порівняти успішний виступ збірної Росії із тріумфом України на Кубку світу-2006?

— Я поставив би досягнення Росії вище. Росія здобула результат, бо грала з м"ячем, а Україна пройшла так далеко завдяки героїчним зусиллям в обороні та сприятливій турнірній "сітці". Я навіть думаю, що жодної ейфорії в Росії, як і в України після Кубку світу-2006, не буде. Хіддінк знає, як опустити гравців на землю.

Чому потужна у груповому турнірі Голландія провалила перший же матч плей-офф?

— Тренерові голландців Марко ван Бастену не вистачило досвіду. По-перше, стратегічного: не треба було так відверто відкривати карти у групі. По-друге, суто професійного. Склалося враження, що голландці пройшли пік фізчиної форми на першому етапі. І з Росією їм не пощастило: так бігати, як команда Хіддінка, вони не могли.

Арагонес зрозумів, що Рауль йому не потрібен

Чому Німеччина грала нестабільно?

— Нестабільно — хіба що у грі. У результатах — жодним чином. Коли німцям конче треба було вигравати, вони робили це. Крім фіналу, але там занадто складний і навчений був суперник.

Які причини невдалого виступу чемпіонів світу італійців?

— А ви багато згадаєте випадків, коли чемпіони світу через два роки брали континентальну першість? Крім того, Італія за два роки не стала кращою — це стосується і тренера, і гравців.

А Франція?

— Їй треба пережити період без Зідана. І різкіше проводити зміну поколінь.

Хто зі збірних розчарував?

— Хорвати. Їхній потенціал був більшим — на рівні півфіналу. Але проти турків вони відіграли несерйозно.

Хто порадував?

— Австрія. Думав, над ними знущатимуться всі, але цього не сталося. Туреччина Теріма вразила — не тактикою чи швидкістю, а духом. Серед гравців відзначу іспанця Торреса, росіян Аршавіна та Жиркова. Розчарував натомість португалець Криштіану Роналду.

Як суддівство?

— Без провалів. Хоча іноді однакові фоли карали по-різному.

Чи був чемпіонат видовищним?

— Так. Голи забивали внаслідок успішно розіграних комбінацій, а не вимучувалися після стандартів. І головне: переміг той, хто грав ще й для глядачів, а не тільки заради рахунку на табло.

Зараз ви читаєте новину «Іспанія вразила синхронністю дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі