Ексклюзиви
вівторок, 01 липня 2008 17:49

Іспанія виграла Євро-2008

Автор: фото: REUTERS/Kai Pfaffenbach
  Капітан збірної Іспанії Ікер Касільяс із Кубком Європи. Праворуч від Касільяса захисник Серхіо Рамос. На його білій футболці портрет Антоніо Пуерти — футболіст у кінці серпня пішов з життя після того, як проковтнув язик під час футбольного матчу ”Севілья”
Капітан збірної Іспанії Ікер Касільяс із Кубком Європи. Праворуч від Касільяса захисник Серхіо Рамос. На його білій футболці портрет Антоніо Пуерти — футболіст у кінці серпня пішов з життя після того, як проковтнув язик під час футбольного матчу ”Севілья”

Збірна Іспанії стала чемпіоном Європи-2008 з футболу. Команда Луїса Араґонеса у фінальному матчі перемогла німецьку збірну — 1:0. Єдиний м"яч провів форвард Фернандо Торрес, якого було визнано найкращим гравцем фінального матчу. Інший іспанець — півзахисник Хаві — здобув титул найкращого футболіста турніру. Форвард нових чемпіонів Європи Давид Вілья, який через травму у фіналі не грав, із чотирма голами став найкращим бомбардиром змагань.

Іспанія вдруге за свою історію стала найсильнішою командою континенту. Уперше це сталося 1964 року, коли вони обіграли у фіналі збірну СРСР — 2:1. Вирішальний матч тоді відбувався на мадридському стадіоні "Сантьяго Бернабеу" за присутності генерала Франко.

До нинішнього успіху Іспанію привів 69-річний тренер Луїс Араґонес. Він очолив збірну чотири роки тому, а нині залишає її. Іде працювати до турецького "Фенербахче".


1/2 фіналу

Росія — Іспанія — 0:3 (0:0).

26 червня. Відень (Австрія). Стадіон "Ернст Гаппель". 50 тис. глядачів (розрахований на 50 тис.). 23°С. Дощ.

Суддя: Ф. Де Блеккера (Бельгія).

Росія: Акінфеєв, Анюков, Ігнашевич, Березуцький, Жирков, Саєнко (Сичов, 57), Семшов (Білялетдінов, 56), Семак, Зирянов, Аршавін, Павлюченко.

Тренер: Ґус Хіддінк (Нідерланди).

Іспанія: Касільяс, Серхіо Рамос, Пуйоль, Марчена, Капдевілья, Сенна, Ін"єста, Хаві (Хабі Алонсо, 69), Давид Сильва, Вілья (Фабреґас, 34), Торрес (Ґуїса, 69). Тренер: Луїс Араґонес.

Голи: Хаві (50), Ґуїса (73), Давид Сильва (82).

Попередження: Жирков (56), Білялетдінов (60).


Ґус Хіддінк, 61 рік, головний тренер збірної Росії:

— Перший тайм ми провели на рівних і навіть трохи більше атакували. А потім спрацював план Іспанії: суперник довго контролював м"яч, швидко перепасовувався, щоб виснажити моїх гравців. Нам довелося бігати за іспанцями, і зрештою ми перестали встигати за переміщеннями опонента.


Луїс Араґонес, 69 років, головний тренер збірної Іспанії:

— До перерви ми грали через довгі передачі — те, що було потрібно Росії. Потім збільшили темп, почали діяти через один доторк. Забили м"яч і тримали його навіть тоді, коли Росія намагалася атакувати.

Фінал


Німеччина — Іспанія — 0:1 (0:1).

29 червня. Відень (Австрія). Стадіон "Ернст Гаппель". 50 тис. глядачів (розрахований на 50 тис.). 25°С.

Суддя: Р. Розетті (Італія).

Німеччина: Леманн, Фрідріх, Мертезакер, Мецельдер, Лам (Янсен, 46), Швайнштайґер, Фрінгс, Хітцльшперґер (Кураньї, 58), Баллак, Подольський, Клозе (Гомес, 79).

Тренер: Йоахім Лев.

Іспанія: Касільяс, Серхіо Рамос, Пуйоль, Марчена, Капдевілья, Сенна, Ін"єста, Хаві, Фабреґас (Хабі Алонсо, 63), Давид Сильва (Касорла, 66), Торрес (Ґуїса, 78).

Тренер: Луїс Араґонес.

Гол: Торрес (33).

Попередження: Баллак (43), Касільяс (43), Торрес (74), Кураньї (88).

Віктор Леоненко, 38 років, колишній форвард київського "Динамо":

— Іспанці взагалі не дали зіграти Німеччині. Команда Йоахіма Лева була схожа на команду тільки перші хвилин 10. Потім у німців виявилися відрізаними від гри фланги. У центрі напівтравмовані Баллак та Фрінгс нічого не могли зробити з опонентами, відібрати у них м"яч. Відтак Клозе постійно був у його пошуках. Іспанія регулярно змінювала гравців на флангах, напрям розвитку своїх атак, тому взаємодія Торреса з власним півзахистом була більш гнучкою. Хоча гол я б не зараховував — Торрес підштовхнув захисника Лама перед тим як забити.


Йоахім Лев, 48 років, головний тренер збірної Німеччини:

— Якийсь час ми фокусувалися на тому, щоб активно грати без м"яча, вчитися володіти ним, швидко грати в пас і вигравати єдиноборства. Це важливо у футболі — особливо на високій швидкості і під тиском. Ми знаємо, що іспанці в цьому дуже сильні, і моїм хлопцям не вдалося їх у цьому переграти.


Луїс Араґонес, 69 років, головний тренер збірної Іспанії:

— Ми зібрали групу гравців, яка чудово грає, вміє тримати м"яч і грати в пас. Їх важко зупинити. Ми працюємо всі разом — ті, хто грає більше, і ті, хто трохи менше. Разом ми і досягли такого успіху.



Усі чемпіони Європи

1960 — СРСР

1964, 2008 — Іспанія

1968 — Італія

1972, 1980, 1996 — Німеччина

1976 — Чехословаччина

1984, 2000 — Франція

1988 — Нідерланди

1992 — Данія

2004 — Греція

Зараз ви читаєте новину «Іспанія виграла Євро-2008». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути