середа, 23 квітня 2008 19:19

Ірину Дерюгіну дискваліфікували на вісім років

Автор: фото: УНІАН
  Ірина Дерюгіна (праворуч) та її мати Альбіна керують вітчизняною художньою гімнастикою з часу отримання Україною незалежності. Вони виховали олімпійську чемпіонку-1992 Олександру Тимошенко та чемпіонку світу-2007 Ганну Безсонову
Ірина Дерюгіна (праворуч) та її мати Альбіна керують вітчизняною художньою гімнастикою з часу отримання Україною незалежності. Вони виховали олімпійську чемпіонку-1992 Олександру Тимошенко та чемпіонку світу-2007 Ганну Безсонову

Міжнародна федерація гімнастики — ФІГ — дискваліфікувала члена технічного комітету з художньої гімнастики, головного тренера збірної України Ірину Дерюгіну, 50 років. Її звинувачують у впливі на перебіг змагань у незаконній формі, образі членів міжнародної федерації гімнастики.

ФІГ заборонила Дерюгіній судити міжнародні змагання до кінця 2016 року.

— Я маю право подати апеляцію протягом 21 дня. І зроблю це, — заявляє гімнастка журналістам. — Усі звинувачення — безпідставні.

Цієї думки дотримується також старший тренер збірної України зі спортивної гімнастики Ігор Коробчинський, 38 років.

— Це провокація, — говорить він "ГПУ". — Дисциплінарні правила міжнародної гімнастичної федерації настільки розмаїті, що покарати когось за неіснуючою статтею — раз плюнути. Прикро, що жертвою стала Ірина Дерюгіна — чемпіонка світу-1977 з гімнастики та наставник чинної переможниці (Ганни Безсонової. — "ГПУ"). Ми подаватимемо апеляцію, звертатимемося до Міжнародного олімпійського комітету через першу особу українського спорту Сергія Бубку.

Ірина Іванівна — великий професіонал, але складна людина. "Мені важко з Іркою", — казав друзям колишній чоловік Дерюгіної Олег Блохін. Чи могла вона нагримати на колег по суддівської комісії?

— У кожного з нас свої риси характеру, — відповідає Ігор Коробчинський. — Ірина знає, як поводитися в різних ситуаціях. До гімнастики вона не вчора прийшла і не з вулиці.

Як гадаєте: гімнастка мала вплив на колег по суддівському комітету, щоб ті на Олімпіаді ставили потрібні бали Ганні Безсоновій?

— Виключено, — переконаний тренер. — Знаю членів дисциплінарного комітету, які вороже налаштовані до Дерюгіної. У вересні відбудуться вибори президента технічного комітету ФІГ. Ірина Іванівна претендує на це місце. От їй і ставлять палиці в колеса. Так, вона критикує деякі рішення федерації. Але та ж Ірина Вінер (головний тренер російських художниць. — "ГПУ") робить це набагато жорсткіше, без підстав. І жодних санкцій до неї не застосовують.

Апеляцію щодо Ірини Дерюгіної можуть не задовольнити. Чи означатиме це, що в Безсонової немає шансів стати абсолютною олімпійською чемпіонкою?

— Ганну ця ситуація тільки мобілізує, — запевняє Коробчинський. — Хоча в гімнастиці справді багато залежить від суддівства.

Зараз ви читаєте новину «Ірину Дерюгіну дискваліфікували на вісім років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі