Ексклюзиви
вівторок, 29 січня 2008 16:13

"Хочу працювати з Рінатом Ахметовим"

  Михайло Соколовський каже, що ”Шахтар” та ”Динамо” стали грати слабше
Михайло Соколовський каже, що ”Шахтар” та ”Динамо” стали грати слабше

Колишній гравець "Шахтаря" Михайло Соколовський, 57 років, працює тренером донецького "Металурга". Зустрічаємося в робочому кабінеті спортсмена. Спілкуємося російською. Прошу співбесідника оцінити минулий футбольний рік.

Чому національна команда, чвертьфіналіст Кубка світу-2006, не змогла пробитися до фінальної частини Євро-2008?

— На мою думку, після Мундіалю Олега Блохіна та його підопічних захопив вірус надмірної ейфорії. На Кубку світу вони досягли чудового результату, але їм допоміг талан і величезна самовідданість у кожному матчі. Та в подальшому концентрація й  мотивованість в української збірної зникла. А без неї було важко протистояти двом найкращим командам світу — Італії та Франції.

Які причини єврокубкових поразок київського "Динамо" та "Шахтаря"?

— Торік"Динамо" потерпало від регулярної зміни тренерів. Крім того, один із них — Олег Лужний — постійно заявляв, що з такими футболістами в Лізі чемпіонів робити нічого. "Шахтар" на старті групового турніру грав так, що я повірив у вихід до плей-офф. Подальші програші пояснювали нефартом. Згадували матч проти "Севільї" навесні. Мовляв, тоді все почалося. Але в домашньому поєдинку проти іспанців таланило й "Шахтареві". Уже в першому таймі гірники могли програвати 0:2 чи 0:3.

Торік команда Луческу мені сподобалася в домашньому поєдинку проти австрійського "Зальцбурґа". "Шахтар" проявив і характер, і майстерність. Команда билася до кінця, навіть пропустивши нелогічний гол. За це уболівальники її й люблять.

Найбільше сподобався матч проти "Зальцбурґа"

Складно назвати причини провалу "Шахтаря" на фініші групового етапу. Буває по-різному: наприклад, команда біжить, а гри немає. Хоча умови, в яких грає і тренується нинішній клуб, не порівняти з нашими. Не подумайте, що заздрю цьому поколінню. Кожному свій час.

"Дніпро" та "Металіст" можуть скласти конкуренцію українським грандам?

— У єврокубках "Дніпро" не зміг обійти посередній шотландський "Абердін", а "Металісту" англійський "Евертон" виявився просто не по зубах, хоча харків"яни грали гідно. "Дніпро" та "Металіст" наблизилися до фаворитів українського чемпіонату. Та лише тому, що "Шахтар" і "Динамо" стали слабшими.

Торік "Шахтар" залишили Тимощук та Матузалем. Хто може замінити не лише провідних гравців, а лідерів?

— Поки що такої заміни я не бачу. Сподіваюся, що це місце займе Фернандіньйо. Останнім часом він прогресує.

Гру гірників і надалі визначатимуть іноземці?

— Так. Гравці рівня Фернандіньйо чудово "читають" гру. В українців із цим проблема. Вони діють на полі просто й невигадливо. Їхні ходи легко вгадати, і це знижує якість гри. А такий футбол глядачеві нецікавий. Тому народ на нього не ходить.

Працюючи в "Металургу", я безпосередньо стикнувся з проблемою вибору українських футболістів, недостатнього рівня їхньої готовності. Знайти класного гравця у країні важко. Повірте, переглянув чимало молоді. Лобановський незадовго до смерті говорив про дефіцит кадрів. Раніше його не було: у мої часи основа команди майстрів регулярно поповнювалася футболістами із дубля. Конкуренція там була величезна. А народу на матчі дублерів ходило більше, ніж нині на поєдинки основних складів деяких команд вищої ліги. Грали за емблему. Коли програвали, соромно навіть на вулицю було вийти.

У нинішньому "Шахтарі" не працюють ветерани клубу — Соколовський, Дегтярьов, Грачов, Звягінцев. Прикро?

— Так. Думаю, мій досвід та знання знадобилися б рідній команді. Хотів би працювати з Рінатом Ахметовим. Подивіться: біля керма німецької "Баварії" стоять майже всі, хто приносив славу цій команді. Я й нині з ностальгією виходжу на стадіон "Шахтар". Спогади про славне минуле тиснуть.

1951, 15 січня — Михайло Соколовський народився у Слов"янську Донецької області
1975, 1979 — у складі "Шахтаря" став срібним призером чемпіонату СРСР
1980, 1983 — виграв Кубок СРСР
За "Шахтар" у чемпіонаті СРСР провів 400 матчів, забив 87 м"ячів. У єврокубках — 18 матчів, 5 м"ячів. За молодіжну збірну СРСР — 10 матчів.
Тренував кіровський "Антрацит", польську "Сталь", донецькі "Металург" та "Шахтар", запорізький "Металург".
Одружений, має сина Дениса та доньку Марину

Зараз ви читаєте новину «"Хочу працювати з Рінатом Ахметовим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути