вівторок, 30 вересня 2008 18:09

Гвардіола довіряє місцевим вихованцям

Сьогодні донецький "Шахтар" проведе перший домашній матч у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Суперником чемпіона України стане дворазовий володар Кубка Ліги чемпіонів іспанська "Барселона".

Каталонський суперклуб приїде до Донецька у статусі третьої команди чемпіонату Іспанії 2007/08. Невдалий як для гранда результат укупі з посереднім виступом у Лізі чемпіонів 2007/08, де "Барса" дісталася півфіналу, змусило керівництво клубу змінити у міжсезоння тренера. Голландця Франка Райкаарда заступив 37-річний Пеп Гвардіола — один зі стрижневих гравців "Барси" 1990-х, її диспетчер, проте зовсім недосвідчений тренер, який до того очолював дублюючий склад каталонців.

Але не лише тренерське питання було актуальним для "Барси" влітку. Провальні два сезони команди змусили деяких членів ради директорів провести референдум щодо довіри президентові клубу Жоану Лапорті. Останньому вдалося втриматися на посаді, і лише тоді команда змогла повноцінно вийти на трансферний ринок.

Гвардіола рішуче почав селекційну кампанію, відмовившись від трьох "зірок" клубу — півзахисників Деку та Рональдіньйо, а також форварда Ето"о. Щоправда, якщо хавбеків вдалося працевлаштувати у "Челсі" та "Мілані" відповідно, то охочих купити камерунського форварда за гроші, які просила "Барса" — 30–40 млн євро — не виявилося. Ето"о залишився в столиці Каталонії і встиг забити тричі у п"яти стартових поєдинках іспанського чемпіонату. Саме камерунця Гвардіола вважає основним центрфорвардом команди. Інший супернападаючий — француз Тьєррі Анрі — змушений здебільшого діяти на незручному лівому фланзі. Справа розташовується "наступник Рональдіньйо" — аргентинець Мессі.

За відсутності Деку основну роль у півзахисті "Барселони" виконують чемпіони Європи — Хаві й Іньєста. Перший веде гру, а другий часто з"являється на будь-якому фланзі. Довіряє Гвардіола місце у складі і молодому Серіхо Бускетсові, і малійському новачкові Сейду Кейта, який прийшов із "Севільї" і грає на позиції опорника. Посилити флангову гру "Барси" повинен білорус Глєб, але навіть не встигнувши звикнути до нової команди, він зазнав травми і у Донецьку не зіграє.

Оборонна лінія "Барселони" змін майже не зазнала. Віддавши італійця Дзамбротту до "Мілану", каталонці закрили цю позицію бразильцем Дані Алвешем. Щоправда, він переживає спад у грі протягом останніх двох сезонів. Важко травмованого аргентинця Габріеля Міліто повинен замінити місцевий вихованець Жерар Піке, якого взяли в "Манчестер Юнайтед". Головною фігурою в обороні "Барси" залишається Карлес Пуйоль, Голкіпер також незмінний — Віктор Вальдес.

Упевнено обігравши польську "Віслу" у третій кваліфікації Ліги чемпіонів, "Барселона" невдало почала чемпіонат. У двох матчах проти "Нумансії" і "Расинга" команді бракувало зібраності. Як наслідок — одне здобуте очко. Але подальші перемоги над "Спортінгом", "Бетісом" і "Еспаньйолом", проти якого у стартовому складі вийшли сім місцевих вихованців, підняли команду Гвардіоли на п"яте місце з трьохочковим відставанням від першої позиції.

Зараз ви читаєте новину «Гвардіола довіряє місцевим вихованцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі