четвер, 21 травня 2020 00:25

"Готовий знову працювати в українському чемпіонаті"

Автор: footboom.net
  Роман ­Григорчук грав з ­одеським ”Чорноморцем” у фіналі Кубка України-2013. Команда програла ”Шахтареві” — 0:3
Роман ­Григорчук грав з ­одеським ”Чорноморцем” у фіналі Кубка України-2013. Команда програла ”Шахтареві” — 0:3

55-річний Роман Григорчук — український тренер, який на батьківщині найкраще попрацював з одеським "Чорноморцем", грав у 1/16 фіналу Ліги Європи 2013/14. Якийсь час його прі­звище фігурувало серед кандидатів на посаду головного тренера київського "Динамо". Останні п'ять років працював у Азербайджані та Казахстані.

Стали сильнішим як тренер за п'ять років, проведених за кордоном?

— Я сказав би — досвідченішим. Багато чого навчився. Працював із командами, які у своїх чемпіонатах стали лідерами. Міг реалізувати власні ідеї. Здобув досвід, бо був у різних країнах, в яких культура, побут, філософія людей відрізняються. Це збагатило мене як тренера й людину.

Із січня перебуваєте у творчій відпустці. Така пауза корисна?

— Я міг би спокійно обійтися без неї. Але подібні періоди теж потрібні. Є момент відійти на час від практики футболу та проаналізувати без емоцій багато речей, прийти до нових тренерських рішень.

Нині один із найкращих українських тренерів — Віктор Скрипник. Працює в "Зорі", до того тренував "Ригу". Ви також маєте досвід роботи в Латвії, перед тим як приїхати в Україну. Як пояснити те, що з цієї нефутбольної країни до нас їдуть підготовлені фахівці?

— Там до всього підходять прагматично. Дитячий футбол добре розвивається. Все акуратно, без розмаху.

Для тренера це хороший досвід. Там можна працювати та розвиватися.

Ваш "Чорноморець" був фіналістом Кубка України-2013. Особливо гравці тієї команди ніде далі не "засвітилися". В чому була сила того "Чорноморця"?

— Чемпіонат України тоді був дуже сильний. У чемпіонаті грав ряд топфутболістів. Тільки в конкурентному середовищі можна розвиватися.

У "Чорноморці" була підібрана команда, яка хотіла прогресувати та перемагати. Все, що стосується матчів, інших аспектів — це одне задоволення працювати. Тим паче, в тій футбольній атмосфері, що тоді панувала на одеському стадіоні.

Торік збірна України під керівництвом тренера Олександра Петракова виграла молодіжний Кубок світу. Чого здатні досягти гравці тієї команди?

— Скажу так: можуть вирости понад 10 футболістів, які коштуватимуть 20–30 мільйонів євро (600–900 млн грн. — ГПУ).

Готові знову працювати в Україні?

— Так, звичайно. Але тільки в команді, яка має амбітні плани, прагне грати в єврокубках.

Я хотів би здійснити мрію: вийти зі своєю командою до групового турніру Ліги чемпіонів. Футбольне життя має зміст, коли воно повноцінне. Коли є можливість реалізуватися і досягати таких перемог, які запам'ятовуються на все життя.

Творча відпустка — час для стажу­вання в інших клубах?

— Намагаюся постійно вчитися та розвиватися. Варіант зі стажуванням не виключаю, хоча гострої необхідності в цьому не відчуваю. Важливіше для мене зараз — достатньо часу для об'ємної роботи. Можу в повній мірі систематизувати всі ідеї та напрацювання.

Чому в Україні так мало довіряють молодим тренерам?

— Молодий тренер має "прорубати" собі дорогу нагору. Показати якість власної роботи в командах нижчого класу, заявити про амбіції. Інший шлях бачимо на прикладі "Челсі". Коли керівництво призначило молодого тренера Френка Лемпарда, який був легендою клубу.

Зараз ви читаєте новину «"Готовий знову працювати в українському чемпіонаті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі